Smitteverntiltakene må tilpasses den aktuelle situasjonen, utformes i samarbeid med smittevernvakta ved Folkehelseinstituttet (FHI) og fagpersonell ved Sørlandet sykehus.
Dersom det er ukjent hvilken sykdom pasienten lider av, skal den tilkalte legen fra Kristiansand legevakt vurdere dette. Legen skal forsøke å anslå hvilken smittemåte (fekal-oral smitte, vektorbåren smitte eller dråpesmitte) pasientens sykdom spres med. Til hjelp i vurderingen benyttes følgende:
Pasientens reiserute forut for sykdommen kan trolig bidra til å utelukke visse diagnoser. Smittevernvakta ved Folkehelseinstituttet kan gi nærmere veiledning
Det kan være svært vanskelig å diagnostisere tilstanden tidlig.
- Diaré, oppkast og magesmerter peker mot fekal-oral smittemåte.
- Utslett peker på vektorbåren smittemåte.
- Hudblødninger, andre blødninger, svært alvorlig tilstand peker mot dråpesmitte.
Dersom det er mistanke om alvorlig smittsom sykdom, kan de andre passasjerene eller personer som har vært i nærheten holdes tilbake inntil legen er kommet nærmere en diagnose slik at de kan få informasjon og eventuell undersøkelse og forebyggende behandling. Slik tilbakeholding kan gjøres i en avgrenset del av et lokale eller annet sted. Hjemmel for dette tiltaket er smittevernloven § 4-1 punkt d. Myndigheten tilligger normalt kommunestyret, men kommunelegen har slik myndighet i hastesaker.
Det er uheldig å holde personer tilbake: 1) Det kan lett oppfattes av omverdenen som om de holdes tilbake fordi de er så smittefarlige. Det skaper unødvendig frykt. 2) Det er ubehagelig å vente. 3) Dersom ventilasjonen må slås av, (spesielt aktuelt i et fly) kan eventuelle smittestoffer i lufta spre seg raskere.
Det kan ta mange timer og eventuelt dager før en får stilt endelig diagnose. Det er ikke ønskelig eller praktisk mulig å holde de personer tilbake så lenge. De må da informeres så godt råd er. Deretter kan man samle inn deres kontaktadresser i Norge slik at de kan underrettes dersom det er aktuelt å sette dem under tilsyn som smittekontakter.
Disse følger generelle prinsipper for beskyttelse og tilpasses situasjon og mistenkt agens. Ved mistanke om sjeldne og/eller svært smittsomme sykdommer skal smittevernvakta ved FHI konsulteres.
Prosedyren gjelder der det er indikasjoner på alvorlig smittsom sykdom og ikke enhver forkjølelse, omgangssyke mv.
Når en person om bord har kjent, alvorlig smittsom sykdom
Når en person om bord blir akutt syk og alvorlig smittsom sykdom mistenkes
Ved utbrudd av diarésykdom
• Flykaptein varsler trafikkledelsen/tårnet
• Skipskaptein varsler havnevakta
• Trafikkledelse/Havnevakt varsler Kristiansand legevakt
• Legevakten varsler smittevernlegen i Kristiansand kommune
• Legevakten vurderer situasjonen og rykker ut dersom dette vurderes som nødvendig.
• Legevaktslegen vurderer opplysningene, og avgjør når det er nødvendig med innleggelse, aktuell transportmåte og behov for lege i ambulansen.
• Legevakten varsler AMK om behov for ambulanse og legefølge og om smitterisiko
• Smittevernvakta ved FHI kontaktes ved varslingspliktige sykdommer, ellers ved behov
• Smittevernlegen vurderer om Statsforvalterens beredskapsavdeling skal informeres om situasjonen
HÅNDTERING AV SYKE PÅ FLYPLASS/HAVNEOMRÅDE:
1. Tømming av flyet bør skje i samråd med kommuneoverlege/smittevernlege og/eller smittevernvakta (FHI). Dersom det ikke er smittevernmessige forhold som taler mot det, bør passasjeren mistanken gjelder bli sittende i flykabinen. Øvrige passasjerer forlater flyet umiddelbart.
2. Ambulansepersonell og eventuelt lege vurderer pasienten i ambulansen eller i egnet lokale.
3. I tvilstilfelle kontaktes medisinsk bakvakt, SSK, for rådgiving før transport iverksettes.
4. Ved innleggelse, kontaktes akuttmottak og medisinsk bakvakt umiddelbart.
5. Pasienten fraktes til Kristiansand legevakt eller Sørlandet Sykehus Kristiansand dersom det er medisinsk påkrevd.
6. NB! I et fly vil smitterisikoen være større om ventilasjonen slås av.
Dersom dette oppdages etter at passasjerene er spredt, og det er nødvendig å nå dem, vil nasjonale myndigheter overta håndteringen. Kommunen ved smittevernlegen varsler Smittevernvakta (FHI) som vil vurdere situasjonen og om nødvendig arbeide sammen med Helsedirektoratet og eventuelt flyselskapene om håndteringen.
• Folkehelseinstituttet varsler Legevakta som så varsler smittevernlegen.
• Folkehelseinstituttet i samarbeid med Helsedirektoratet utarbeider eventuelt informasjonsmateriell til ankommende passasjerer.
• Folkehelseinstituttet samarbeider med Avinor/havn/kommune om å gjøre informasjonen tilgjengelig for ankommende reisende med plakater eller liknende.