Hensikten med dette dokumentet er å sikre at ansatte vet hvordan de skal benytte IT - servicesenter
Dette dokumentet gjelder alle ansatte.
Arbeidsgiver har ansvaret for gjennomføringen.
IT-enheten i Kristiansand kommune operere etter IT Infrastructure Library prosessene (ITIL). ITIL gir IT-enheten et rammeverk som gjør det mulig å planlegge driften, slik at løsningen er klar allerede før problemet oppstår.
Primært benytter IT-enheten seg av følgende prinsipper:
Servicesenter (Service Desk)
Hendelsesprosessen (Incident Management)
Endringsprosessen (Change Mananagement)
Servicesenteret er det viktigste kontaktpunktet for kunde- og brukerkontakt med serviceorganisasjonen på daglig basis. Servicesenteret er ofte ansvarlig for flere enkeltstående funksjoner innenfor serviceorganisasjonen.
Servicesenteret sørger først og fremst for å være ett dag-til-dag kontaktpunkt mellom kunder, brukere, IT-tjenester og tredjeparts serviceorganisasjoner. Servicesenterets mål, på et operativt nivå, er å sørge for at det finnes ett kontaktpunkt hvor kunder og brukere kan søke råd og veileding. Servicesenteret er også involvert i å sørge for en rask gjenopprettelse av tjenestekvalitet, etter et tjenesteavbrudd.
Servicesenteret skal «eie» hendelseskontrollprosessen og måle/holde øye med utviklingen av innrapporterte hendelser, uavhengig av hvor de stammer fra.
Mens Servicesenteret spiller en aktiv rolle som kommunikasjonskanal for hendelseskontroll, sørger Servicesenteret også for å være et kontaktpunkt for forespørsler omkring generelle tjenestesaker (inklusive opplysninger om status på tidligere rapporterte hendelser/problemer), og spredning av relevant informasjon (eks. oppslagstavler, systemmeldinger etc.).
Servicesenteret er ansvarlig for overvåking og løsning av alle registrerte hendelser – og som tidligere nevnt kan man i praksis si at Servicesenteret er eieren av alle hendelser. Hendelser som ikke kan løses øyeblikkelig av Servicesenteret kan/må overlates til spesialistgrupper/team, ofte kalt annen linje support.
Hensikten med Endringsprosessen er å sikre at potensielle endringer i komponenter knyttet til IT-tjenester blir vurdert ut fra den evnen de etterpå vil ha til å kunne møte de krav forretningsenhetene stiller. Samtidig skal det sørges for at endringen vil ha minimal effekt på tjenestekvaliteten.
God endringshåndtering i praksis inkluderer:
Infrastructure Library prosessene (ITIL)