Fange opp gravide som utvikler diabetes i svangerskapet. Sikre at gravide med pregestasjonell diabetes og diabetes i svangerskapet blir riktig fulgt opp. Forbygge komplikasjoner hos mor og barn.
Svangerskapsomsorgen
Enhetsleder
TILTAK:
1. trimester:
Tidlig HbA1c tas for å avdekke udiagnostisert diabetes, men kan ikke brukes til å diagnostisere svangerskapsdiabetes. HbA1c bør tas (inntil uke 16) hos gravide som oppfyller ett eller flere av følgende kriterier:
HbA1c ≥ 48 mmol/mol er diagnostisk for manifest diabetes, uansett tidspunkt i svangerskap. Henvises umiddelbart til spesialisthelsetjenesten.
HbA1c 41 - 47 mmol/mol har høy risiko for svangerskapsdiabetes. Starte med egenmålinger av blodsukker umiddelbart. Henvises til spesialisthelsetjenesten.
HbA1c < 41 mmol/mol skal ta glukosebelastningstest i uke 24-28, hvis kriteriene for glukosebelastning er oppfylt.
For kvinner som møter til første kontroll etter uke 16 foreslås det å gjøre glukosebelastningstest.
Svangerskapsuke 24-28:
Tilby glukosebelastningstest til alle gravide som oppfyller minst 1 av følgende kriterier:
For de få som kommer til svangerskapskontroll etter 28-30 uker og fyller kriteriene for glukosebelastning, foreslås det at blodglukose fastende og etter måltid tas en ukes tid. Det samme gjelder f.eks ved påfallende rask fostervekst etter uke 30-32.
Kvinner som av ulike årsaker ikke kan ta glukosebelastning, eller har gjennomgått fedmekirurgi og kan få usikkert resultat av glukosebelastning, anbefales å ta blodsukker fastende og etter måltider (2 timer) i 2 uker.
Vurdering av glukosebelastning
Ved fastende verdi < 5,3 mmol/l og 2-timers verdi < 9,0 mmol/l: Kvinnen har ikke svangerskapsdiabetes og trenger ikke ta flere glukosebelastninger i svangerskapet, heller ikke ved senere glukosuri.
Ved fastende verdi ≥ 5,3 mmol/l, men ≤ 6,9 mmol/l, eller ved 2-timers verdi ≥ 9,0 mmol/l, men ≤ 11,0 mmol/l: Kvinnen har svangerskapsdiabetes. Hun følges videre i primærhelsetjenesten med informasjon om kostråd, oppfordring til fysisk aktivitet, opplæring i egenmåling av blodsukker. Henvises til spesialisthelsetjenesten dersom behandlingsmål ikke oppnås. Henvises til ultralyd ca uke 36.
Ved fastende ≥7.0 mmol/l eller 2-timers verdi ≥11.1 mmol/l: Kvinnen har manifest diabetes. Henvises spesialisthelsetjenesten.
Kvinner med KMI > 35 kg/m² og svangerskapsdiabetes skal starte egenmåling av blodsukker umiddelbart. Hensises til spesialisthelsetjenesten ved diagnosetidspunkt.
Opplæring i egenmåling av blodsukker
Informasjon til kvinnen:
Svangerskapsdiabetes:
Fastende blodglukose: ≥ 5,3 mmol/l til 6,9 mmol/l og/eller 2-timers verdi: ≥ 9,0 mmol/l til 11,0 mmol/l.
Behandlingsmål:
Fastende blodglukose < 5,3 mmol/l og 2 timer etter påbegynt måltid < 6,7 mmol/l*.
Diabetes i svangerskap:
Fastende blodglukose: ≥ 7,0 mmol/l. og/eller 2-timers verdi: ≥ 11,1 mmol/l.
Pregestasjonell diabetes (type 1 og type 2):
Den gravide henvises til fødepoliklinikk med tilknyttet endokrinologisk kompetanse så raskt som mulig etter at graviditeten er bekreftet.
Metodebok (NGF) - Svangerskapsdiabetes
Metodebok - Diabetes i svangerskapet SSHF
Svangerskapsdiabetes - Helse Norge
Svangerskapsdiabetes - Diabetesforbundet