Tilbakehold etter kapittel 10 i helse- og omsorgstjenesteloven v. 1.3

MÅL/ HENSIKT:

Å beskrive fremgangsmåten i Kristiansand kommune når det er aktuelt å benytte tilbakehold av personer med rusproblemer etter kapittel 10  i helse- og omsorgstjenesteloven.

 

DEFINISJONER:

Rusmiddelavhengig: En person der følgene av et rusmiddelbruk påvirker en persons livssituasjon og livsførsel på en ødeleggende måte.
Tilbakehold: Tvangsinnleggelse i utpekt institusjon etter vedtak i fylkesnemnda for sosiale saker eller etter midlertidig vedtak fattet av kommuneoverlege.

ANSVAR:

Kommuneoverlege

Rusteamet i Livsmestring

Kommuneadvokaten

 

BESKRIVELSE:

  1. Melding om person der tilbakehold kan være aktuelt rettes direkte til Rusteamet i Kristiansand kommune, enten skriftlig eller ved direkte kontakt.  Når det gjelder saker omhandlende graviditet og mulig rus i svangerskapet følges kommunens rutiner for Bedre Tverrfaglig Innsats (BTI). Melding kan komme fra personen selv, pårørende, kommunale oppfølgere, forsterket helsestasjon, fastleger eller andre.

  2. Pårørende har rett til å be om utredning av tilbakehold etter § 10-1. Meldingen fra pårørende sendes Rusteamet som har ansvaret og plikt for å saksutrede meldingen og for å gi pårørende tilbakemelding når denne er ferdig utredet.

  3. Rusteamet registrerer meldingen i  Profil - Oppskrift - Tvangsvedtak kap 10.
  1. Rusteamet kontakter bruker (hvis mulig) for å informere om meldingen og fremgangsmåten videre, og sørger for skriftlig samtykke til innhenting av supplerende opplysninger.
  1. Rusteamet er ansvarlig for å innhente supplerende opplysninger, legeattester etc. og registrere disse i Profil - Oppskrift - Tvangsvedtak kap 10.
  1. Hovedregelen er frivillig behandling, støttet opp med en evt. avtale om frivillig tilbakehold på institusjon etter § 10-4.  Dette skal om mulig forsøkes først, før man går videre med en evt. sak om tilbakehold etter § 10-2/10-3. § 10-4 hjemler tilbakehold i inntil 3 uker dersom oppholdet er ment å vare under 3 mnd., inntil 3x3 uker der oppholdet er ment å skulle vare ut over 3 mnd. Avtale om tilbakehold inngås mellom bruker og den enkelte institusjon, og da senest ved innleggelsen.
  1. Beslutningsmyndighet om det skal fremmes en sak om tilbakehold til Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker er lagt til Rusteamet.

  2. Der kriteriene etter loven er tilstede, kan det fattes et midlertidig vedtak. Vedtaket utformes av Rusteamet.

  3. Kommuneoverlege, eller kommuneoverlegens stedfortreder, skal undertegne midlertidig vedtak (myndighet er delegert av HM direktør). 

  4. Midlertidig vedtak skal forelegges Fylkesnemnda snarest mulig, og da helst innenfor 48 timer, for en stadfestelse av fylkesnemndsleder.
  1. Ordinær sak om begjæring om tilbakehold skrives av kommuneadvokaten med bakgrunn i saksfremstilling utarbeidet av Rusteamet.
  1. Saken prosederes i Fylkesnemnda av kommuneadvokaten. Kontaktperson i Rusteamet bistår under forhandlingene.
  1. Rusteamet iverksetter plasseringen og koordinerer gjennomføringen av tilbakeholdet. Under innleggelse ved tilbakehold, skal brukeren ha tett oppfølging av kommunale instanser under hele oppholdet. Rusteamet har ansvaret for å vurdere at det er fortsatt grunnlag for tilbakehold på tvang gjennom hele oppholdet og koble på nødvendige instanser.  Saken overføres videre der det er naturlig når sak om tilbakehold er gjennomført.

 

HENVISNINGER:

HM - Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. (helse- og omsorgstjenesteloven)

Profil - Oppskrift - Tvangsvedtak kap 10

Veileder om tvangstiltak overfor personer med rusmiddelproblemer