Valg og opplæring av verneombud v. 1.3

Godkjent av HAMU.

Hensikt

Gi klar beskrivelse av verneombudets rolle og ansvar slik at verneombud kan utføre den jobben som er forventet av stillingen og på denne måten bidra til et trygt arbeidsmiljø.

Gjelder for

  • Verneombud på alle nivåer
  • Ledere på alle nivåer

Ansvar for gjennomføring

Arbeidsgiver.

Beskrivelse

Verneområder

Som hovedregel skal det være et verneombud for hver avdeling eller skift, dersom risikoforholdene tilsier dette. Hvor mange verneområder som er hensiktsmessig drøftes i medbestemmelsesmøte eller i AMU. Dersom det er uenighet, skal spørsmålet det er uenighet om behandles i kommunalsjefens/-direktørens AMU eller HAMU.

Detaljert oversikt over hvem som er verneombud og oversikt verneområder finner herFor verneombud i Kristiansand kommune

Valg av verneombud

Arbeidsgiver har ansvar for at verneområdet har et verneombud. Verneombudene sitter for to år av gangen. Det anbefales at verneombudet velges ved årsskifte, fortrinnsvis januar. Dersom en person slutter eller blir leder så velges det nytt verneombud. Leder varsler hovedverneombud for område og hele kommunen om hvem som er valgt.

Fagforeningene har en nøkkelrolle ved utpeking av verneombud, se arbeidstilsynet 

Opplæring:

I Kristiansand kommune skal alle verneombud delta på et obligatorisk 40 timers kurs. Opplæringen skal skje i arbeidstiden og betales av leder. Videre skal verneombud få relevant opplæring i forhold til den risikoen som verneområdet innbefatter.

Vernetjenestens håndbok for verneombud: Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)

Arbeidstilsynet om HMS opplæring

Verneombudenes rammebetingelser

Verneombudet skal få nødvendig tid til å utføre vernearbeidet på en forsvarlig måte. Mange av verneombudets oppgaver kan imidlertid ikke planlegges på forhånd og følgelig må det også tas høyde for uforutsette hendelser når «nødvendig tid» skal avsettes. Lønnsbudsjett for hovedverneombud legges til personal. Verneombud for kommunalområdet og plassverneombud lønnes av direktørområdet. 

Verneombudets oppgaver

Verneombudet skal ha en aktiv rolle i arbeidsstedets HMS-arbeid. Verneombudet skal også tas med på råd under planlegging og gjennomføring av tiltak som har betydning for arbeidsmiljøet innenfor verneområdet, herunder etablering, utøvelse og oppfølging av det systematiske HMS-arbeidet på arbeidsstedet. Ved organisatoriske endringer skal verneombudet tas med på råd så tidlig som mulig.

Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)

Retningslinjer for et verneombud

Definisjoner

Medbestemmelsesarena: Møtepunkt for leder, tillitsvalgt og verneombud. Formålet er å ivareta drøftingsplikten og løse arbeidsmiljøutfordringer på lavest mulig nivå.

Det skilles mellom tre nivåer av verneombud.

1. Plassverneombud for enhet.

2 .Hovedverneombud for område.

3. Sentralt verneombud hovedverneombud for Kristiansand kommune.

Vedlegg og referanser

https://www.arbeidstilsynet.no/regelverk/lover/arbeidsmiljoloven/6/6-1/

https://www.arbeidstilsynet.no/hms/roller-i-hms-arbeidet/verneombud/