Hensikt
Hindre intrauterin fosterdød.
Sikre at den gravide føler seg trygg, og får tilstrekkelig informasjon om betydningen av å kjenne liv i svangerskapet.
Sikre at tilstander som krever videre oppfølging oppdages.
Helsetjenester
Jordmor og fastlege.
Fra uke 20 skal jordmor / fastlege spørre den gravide om hun kjenner daglig liv. Mange kvinner har kjent liv før uke 24, men fra uke 24 forventer man at mor kjenner daglig liv. Informasjon om å kjenne liv gis både muntlig og skriftlig. Kvinnen henvises til aktuelle kilder til litteratur.
Det er viktig at den gravide beskriver fosterets vanlige aktivitetsmønster, og endringene eller redusert fosteraktivitet når kvinnen er bekymret for det. Vi skal være oppmerksom dersom den vanlige sparkingen avtar mye. Ta hensyn til at fosteraktivitet kan variere mye i forhold til gestasjonslengde.
Ved redusert fosteraktivitet FØR uke 24
De fleste kjenner at barnet beveger seg i magen rundt 20. svangerskapsuke. Kanskje noe tidligere hos flergangsfødende og kanskje noe senere hos førstegangsfødende.
Placenta anterior kan være med å vanskeliggjøre at den gravide kjenner barnet bevege seg, spesielt gjelder dette tidlig i svangerskapet.
Informer om at det kan være normalt ikke å kjenne daglig spark før svangerskapsuke 24, men vær oppmerksom på endringer med tydelig redusert fosteraktivitet hos kvinner som vanligvis har kjent daglig aktivitet.
Informer om at energi i form av søt/kald drikke og mat kan stimulere til fosteraktivitet.
Mange kjenner liv ca. 30 min etter de har spist, be kvinnen sitte avslappet og kjenne etter.
Dersom den gravide fortsatt ikke kjenner bevegelse som vanlig og er urolig etter overnevnte tiltak, tilbys ekstra konsultasjon hos jordmor eller fastlege. Dersom dette ikke er mulig ber man henne ta direkte kontakt med legevakten, Kristiansand legevakt.
Klinisk us. – Auskultasjon av fosterlyd, SF mål, ytre palpasjon, BT, puls, urin stix, sykehistorie, evt. tempmåling
Ved redusert fosterbevegelser ETTER uke 24
Kvinnen kjenner sitt barn best selv. Det er viktig å imøtekomme hennes bekymring og følge opp med videre tiltak.
Hvis den gravide er usikker på om barnet beveger seg mindre i magen enn det pleier skal hun spise og drikke, gjerne noe søtt. Hun skal deretter legge seg ned, gjerne på venstre side, i fred og ro og uten telefon eller andre stimuli. Hun skal fokusere på barnets bevegelser i en til to timer, helst telle antallet bevegelser. Det er fint å gjøre dette på et tidspunkt hvor barnet vanligvis er aktivt.
Hvis kvinnen i løpet av denne tiden ikke kjenner bevegelser fra barnet skal hun ringe fødeavdeling SSK umiddelbart. Jordmor / fastlege vil informere kvinnen om telefonnummeret til fødeavdelingem tidlig i svangerskapet.
Hvis kvinnen kjenner mindre enn ti separate bevegelser fra barnet i løpet av disse to timene, skal hun ringe fødeavdeling umiddelbart.
Hvis kvinnen fortsatt er urolig eller usikker på barnets aktivitetsmønster skal hun ringe sin fødeavdeling for veiledning.
Hvis kvinnen etter tellingen av barnets bevegelser er beroliget og kjenner godt med bevegelser, trenger hun ikke kontakte fødeavdelingen.
Man skal ikke forsinke prosessen ved å ta henne inn til kontroll. Viktig å spørre om kvinnen er alene, og i så tilfelle anbefale at hun får med seg noen til sykehuset dersom dette kan skje uten stor forsinkelse.
Kvinner som tilhører en risikogruppe skal kontrolleres på fødeavdeling /poliklinikk raskest mulig uansett lite/mindre liv. Jordmor / fastlege eller kvinnen selv ringer direkte til avdelingen for vurdering og avtale om kontroll så raskt som mulig. Henvisning skrives om nødvendig. Jordmor og fastlege informerer hverandre via dialogmelding om kvinnen har vært i kontakt for mindre liv. Dette er for å gjøre hverandre oppmerksom på mulig risiko.
Risikogrupper:
Tidligere dødfødsel
Gjentatte henvendelser med mindre liv
Mistanke om/ eller kjent vekstretardasjon
Hypertensive svangerskapskomplikasjoner
Svangerskapslengde > 41+0
Tvillinger
Overvekt KMI >35
Kvinner som røyker
Kvinner som bruker visse medikamenter/rusproblematikk
Grunnsykdom hos (Diabetes, hypertensjon, SLE)
Intrahepatisk cholestase
RH antistoff, trombocyttantistoff
Antitrombosebehandlede
Misdannelser, genetiske sykdommer
Innvandrere med lav sosioøkonomisk status
Mellom 4 og 16% av gravide oppsøker helsevesenet med bekymring for lite liv i 3 trimester8. Minst 40% av gravide kvinner bekymrer seg for lite eller mindre liv en eller flere ganger i løpet av svangerskapet, bekymringen er ofte forbigående.
70% av gravide som oppsøker helsevesenet med sin bekymring har et normalt svangerskap og føder et friskt barn. Lite liv er ofte assosiert med uheldige svangerskapsutfall som IUGR, placenta dysfunksjon, akutt infeksjon, føtomaternell transfusjon, lav Apgar score og intrauterin fosterdød. Gjentatte episoder med lite liv øker risikoen for uheldige svangerskapsutfall (Veileder i fødselshjelp 2020).
http://ek.sshf.no/start.aspx?ID=Fagprosedyrer&Main=1, se pasientinformasjon Lite liv i svangerskapet
https://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/lite-liv-i-svangerskapet