Utsatt innsyn i melding og undersøkelse (lukket undersøkelse) og innhenting av opplysninger uten samtykke - Barnevern v. 1.5

Hensikt

Hensikten med prosedyren er å klargjøre fremgangsmåte ved utsatt innsyn i melding og undersøkelse og når en skal innhente opplysninger uten samtykke.

 

Gjelder for

Prosedyren gjelder for alle ansatte i tjenesten

 

Ansvar for gjennomføring

Kontaktpersoner, fagstøtter og avdelingsledere

 

Beskrivelse

Utsatt innsyn i melding og undersøkelse

Dersom det er bekymring for at barnet utsettes for vold eller andre overgrep kan informasjon innhentes eller samtale gjennomføres med barnet uten at partene er informert, jf. fvl. § 19 første ledd bokstav d og andre ledd (lukket undersøkelse), og/ eller dokumenter unndras innsyn så lenge undersøkelsen pågår jf. bvl. § 12-6, 3. ledd. 

Det må fattes vedtak, og beslutningen og vurderingen som er lagt til grunn skal dokumenteres i aktiviterer og hendelser under Aktivitetstype "Vedtak", aktivitetsundertype "Utsatt innsyn ved lukket undersøkelse" . Bruk standardtekster "Vedtak - Utsatt innsyn ved lukket undersøkelse" (1-4)  og legg til i Vedtak Hovedmal - lokal når du oppretter dokumentet. Vedtaket sendes ut til partene når det ikke lenger er behov for å unndra informasjonen fra innsyn.

 

Innhenting av opplysninger uten samtykke

 

Hovedregelen er at det innhentes skriftlig samtykke fra den som har rett til taushet.

Barnevernstjenesten har imidlertid mulighet til å gi pålegg til offentlige myndigheter om å gi taushetsbelagte opplysninger. Dette kan gjøres når vi vurderer at saken er så alvorlig at det fremstår som en mulighet at en sak vil bli fremmet for barneverns- og helsenemnda, og pålegg anses som nødvendig for å kunne vurdere eller forberede slike saker,  jf. bvl. ​§ 13-4. Dette kan vurderes oppfylt når som helst i sakens løp. 

I pålegget må det opplyses hvilke bestemmelser som er bakgrunnen for pålegget (se oppramsingen i § 13-4), og i den grad det er mulig bør det konkretiseres hvilke opplysninger vi trenger. Bruk aktiviteten "innhenting av informasjon" med standardtekst "Innhenting av opplysninger uten samtykke". 

Det er barnevernstjenesten som vurderer om vilkårene for å gi pålegg er oppfylt, og som definerer hvilke opplysninger det er nødvendig og relevant å innhente. Det skal ikke innhentes mer enn nødvendig, og det må derfor ikke brukes en rekke standardsspørsmål uten en nærmere vurdering av disse.

Den offentlige myndighet som pålegges å utlevere opplysninger har rett til å klage over pålegget til statsforvalteren hvis de mener det ikke foreligger plikt eller lovlig adgang til å gi opplysningene, jf. forvaltningsloven § 14. Hvis barnevernstjenesten har et umiddelbart behov for opplysningene, kan myndigheten pålegges å gi opplysningene før klagen er ferdig behandlet.

Opplysningene skal, så langt det er mulig, innhentes i samarbeid med den saken gjelder, eller slik at vedkommende får kjennskap til at opplysningene innhentes. Sakens parter skal som hovedregel få informasjon om pålegget og hva det innebærer. Unntaket er dersom slik informasjon kan hindre eller vanskeliggjøre at barnevernstjenesten får gitt barnet tilstrekkelig hjelp, jf. barnevernsloven § 13-4 siste ledd.

 

Innhenting gjennom brev eller intervju kan gi ulik informasjon. Det skal vurderes hvilken metode som skal brukes eller om begge skal kombineres. Ved intervju må kontaktperson få den intervjuede til å underskrive referatet. 

 

Vedlegg

15.4.8 Adgangen til å unnta opplysninger i undersøkelsesfasen for å beskytte barnet

17. Opplysningsplik til barnevernet etter pålegg