Avslutning av undersøkelse og avslutning av saker v. 3.1

Hensikt

Hensikten med prosedyren er å sikre forsvarlig praksis ved avslutning av undersøkelse og ved avslutning av saker

 

Gjelder for

Prosedyren gjelder for alle ansatte

 

Ansvar for gjennomføring

Kontaktpersoner, fagstøtter og ledere

 

Beskrivelse

Avslutning av undersøkelse

Når undersøkelser avsluttes uten tiltak:

  • Kontaktpersonen skriver rapport hvor det framgår hvilken bekymring som har vært for barnet, informasjon som er innhentet, partens og barnets syn på situasjonen, og hvilke vurderinger barnevernstjenesten har lagt til grunn
  • Det bør fremgå hvordan kvalitetsmodellen er jobbet med i undersøkelsen, og hvordan informasjon i de ulike sidene på trekanten har påvirket barnets liv og utfall av undersøkelsen
  • Rapporten skrives i notatfeltet under fanen undersøkelse i fagprogrammet innen undersøkelsesfristen.
  • Ved avgjørelse om å henlegge en sak etter undersøkelse, skal det fattes enkeltvedtak, jf. bvl. § 2-5 andre ledd, i aktiviteter og hendelser. Bruk aktivitet "Vedtak - Henleggelse av undersøkelse". Bruk vedtaksmal når dokument skal tilknyttes.
  • Det stilles krav til begrunnelse for henleggelse, jf. § Bvl. § 12-5) «Det skal fremgå av vedtaket hva som er barnets synspunkt, og hvilken vekt barnets mening er tillagt. Hvordan barnets beste er vurdert skal også fremgå av vedtaket».
  • Ved avslutning av sak med bekymring, etter henlagt undersøkelse, opprettes aktiviteten "Vedtak - Avslutning av barnevernssak. Tilknytt dokumentet fra aktiviteten "Vedtak - Henleggelse av undersøkelse".
  • Ved avslutning av undersøkelser hvor det fremkommer bruk av vold, skal det som hovedregel tilbys hjelpetiltak.
  • Kontaktperson gir tilbakemelding til melder etter endt undersøkelse. 


Melde ny bekymring innen 6 mndr:

  • Dersom familien ikke samtykker til hjelpetiltak, umiddelbart trekker samtykket til hjelpetiltak eller ikke bidrar til gjennomføring av tiltaket og barnevernstjenesten er alvorlig bekymret for barnets situasjon uten at det er grunnlag for å fremme begjæring til nemda om pålagt hjelpetiltak - kan barnevernstjenesten henlegge undersøkelsen med bekymring. 
  • Det bør fremgå av henleggelsesvedtaket at det gis mulighet for gjenåpning innen seks måneder jf. https://www.bufdir.no/fagstotte/produkter/saksbehandlingsrundskrivet/#heading-contentlink-59086 Beslutningen tas av avdelingsleder. Melding fra barneverntjenesten.
  • Barnevernstjenesten kan bare gjenoppta en undersøkelsessak etter henleggelse èn gang og gjenåpning må skje senest 6. måneder fra henleggelsen eller på et tidligere tidspunkt. 
  • Dersom barnevernstjenesten mener at opplysningene i saken, slik de fremstår ved den nye vurderingen, gir rimelig grunn til å anta at det vil kunne være behov for barnevernstiltak, har de rett og plikt til å undersøke forholdene. 
  • Hvis barnevernssaken avsluttes med bekymring eller på bakgrunn av at barnet ikke ønsker ettervern, har kommunen plikt til å følge opp saken henholdsvis etter 6 eller 12 måneder. I disse tilfellene opprettes en åpen oppfølgingsaktivitet på saken i Modulus, hvor oppfølging kan dokumenteres uten gjenåpning av saken. Denne aktiviteten vil også komme opp på aktuell forside, melding/mottak, for å minne om at saken snart skal vurderes for gjenåpning. 

Når undersøkelsen avsluttes med tiltak men foreldrene umiddelbart trekker samtykket eller ikke bidrar til å gjennomføre tiltaket/tiltakene, kan tiltakssaken avsluttes med bekymring. Det vil da komme opp ny aktivitet om å vurdere å starte ny undersøkelse etter 6 måneder. 

 

Undersøkelsesrapport og vedtak:

  • Når partene samtykker i tiltak eller det fremmes begjæring om tiltak for Barneverns- og helsenemnda skal det skrives vedtak innen undersøkelsesfristen. Det samme gjelder dersom partene søker om/ønsker tiltak, men kommunen avslår dette.
  • Både rapport og vedtak må godkjennes av avdelingsleder eller fagstøtte  undertegnes av kontaktperson og avdelingsleder. Rapport og vedtak må være sendt til godkjenning senest en uke før frist.
  • Barnevernstjenesten skal informere foreldre med foreldreansvar om alle vedtak som treffes jf. bvl. 12-2, 2. ledd. Unntak er dersom slik informasjon kan utsette barnet eller andre personer for fare eller skade. Slik informasjon innebærer hva slags type vedtak og når det ble truffet, men ikke innsyn i vedtaket eller begrunnelse for vedtaket.

 

Avslutning av saker

Avslutning av hele tiltakssaken:

Når en tiltakssak skal avsluttes, opprettes aktiviteten «Vedtak» med undertype «Avslutning av barnevernssak». Bruk standardtekst og fyll ut det relevante i notatboksene (vis eventuelt til evaluering som er gjort). Be leder lese over og se at vedtaket ser riktig ut. Når alt er ok i vedtaket, lages dokumentet. Marker dokumentet og trykk ferdigstill. Marker dokumentet og trykk «Send ved godkjenning». Velg aktørene vedtaket skal sendes til. Trykk "Send til godkjenning". Vedtaket vil da sendes ut automatisk til de valgte aktører når leder godkjenner vedtaket.
 

Avslutning av enkelttiltak:

Når kun et enkelt tiltak skal avsluttes, opprettes aktiviteten «Vedtak» med undertype «Avslutning av tiltak". Hvis du skal avslutte et tiltak og iverksette et annet tiltak, i samme vedtak, må du bruke aktivitetsundertype «vedtak om tiltak».

 

Vedlegg

 

https://modulus-barn.no/api/staticfiles/usermanual/saker/avslutte-sak-lukking-av-sak