Evaluering av hjelpetiltak v. 2.5

Hensikt

Påse/følge opp at iverksatte tiltak gir ønsket effekt. 

 

Gjelder for

Ansatte som følger opp barn i barnevernstjenesten.

 

Ansvar for gjennomføring

Kontaktperson 

 

Beskrivelse

  • Alle tiltak evalueres regelmessig i henhold til målene i barnets plan, og minimum hver 3. måned.
  • Alle aktuelle instanser og personer inviteres til å delta i evalueringen av om målene i planen er nådd.
  • Ved behov for innhenting av opplysninger i fbm evalueringen, kreves samtykke fra partene, så fremt ikke opplysningsplikten jf. bvl. § 13-4 inntrer. 
  • Ved evaluering skal det vurderes om det er nødvendig med nye tiltak eller om andre instanser kan ivareta barnets behov.
  • Dersom varighet på tiltakene kommer tydelig fram i vedtaket med en konkret til- og fra-dato, skrives ikke avslutningsvedtak når tiltakene "går ut". Dersom varigheten ikke kommer tydelig frem på tiltaket/tiltakene, eller at et tidsavgrenset tiltak avsluttes før tiden, må det fattes vedtak om avslutning av tiltak. Dersom alle tiltak/saken som helhet skal avsluttes, må det fattes vedtak om avslutning av barnevernssak, jf. Avslutning av barnevernsak.docx.
  • Ved endring av frivillige hjelpetiltak fordi det opprinnelige tiltaket ikke lenger anses som tjenlig eller nødvendig, jf. barnevernsloven § 8-1, skal det skrives vedtak om omgjøring av tiltak, som avløser tidligere vedtak med begrunnelse. Nye tiltak må iverksettes og det opprinnelige tiltaket må avsluttes i fagprogrammet. Barnets plan avsluttes og ny opprettes med de endrede hjelpetiltakene.
  • Foreldre med foreldreansvar skal informeres om alle vedtak som treffes jf. bvl. 12-2, 2. ledd. Unntak er dersom slik informasjon kan utsette barnet eller andre personer for fare eller skade. Slik informasjon innebærer hva slags type vedtak og når det ble truffet, men ikke innsyn i vedtaket eller begrunnelse for vedtaket.
  • Kontaktperson utfører evalueringen i evalueringsfanen, under planer i fagprogrammet. Bruk standardtekster. 

     

Pålegg av hjelpetiltak:

  • Barnevernstjenestens adgang til å iverksette hjelpetiltak bygger i utgangspunktet på frivillighet, men det kan i unntakstilfeller være aktuelt å pålegge hjelpetiltak.
  • Kompetansen til å pålegge hjelpetiltak er lagt til Barneverns- og helsenemnda.
  • Det er strenge vilkår for å pålegge hjelpetiltak, og kontaktperson må først kalle inn til drøfting med avdelingsleder og deretter beslutningsteam før sak om pålegg av hjelpetiltak kan fremmes.
  • Dersom en begjæring om pålegg av hjelpetiltak trekkes, må frivillig hjelpetiltak være klart og skal iverksettes umiddelbart etter at begjæringen trekkes.

 

Intern evaluering, jf. bvl. §§ 5-1 og 6-2:

Dersom det er bekymring for alvorlig omsorgssvikt eller barnets handlinger, jf. bvl. §§ 5-1 og 6-2, skal kontaktperson drøfte dette med avdelingsleder og fagstøtte, hvor det besluttes om saken skal meldes inn til beslutningsteam, se Beslutningsteam - Barnevern.

 

Vedlegg

Avslutning av barnevernsak.docx