Hensikt
Sikre god forvaltningsmessig håndtering av krav om tilbakeføring og endring av samvær.
Gjelder for
Alle ansatte
Ansvar for gjennomføring
Kontaktperson, fagstøtte og avdelingsleder. Skriveansvarlig i avdeling Barn under omsorg
Beskrivelse
Barnevernstjenesten må jevnlig vurdere både barnets og foreldrenes utvikling og situasjon, og den må gjøre det den kan for at barnet kan tilbakeføres til foreldrene jf. https://www.bufdir.no/fagstotte/produkter/saksbehandlingsrundskrivet/#heading-contentlink-59111.
Ved krav fra den private part om endringer i et tidligere vedtak om omsorgsovertakelse og vedtak om samvær, skal barnevernstjenesten utarbeide begjæring som sendes til barneverns- og helsenemnda så snart som mulig, og senest innen 3 måneder fra kravet ble mottatt. I særlige tilfeller kan fristen være 6 måneder, jf. bvl 14-8. 3. ledd.
Andre som har ivaretatt omsorgen for barnet før omsorgsovertakelsen og andre som barnet har en nær tilknytning til, kan også kreve at nemnda tar stilling til om de har rett til samvær med barnet og evt. omfang, jf. bvl. § 7-3. Denne prosedyren gjelder også for den typen krav.
Det er kun nemnda som kan oppheve et vedtak om omsorgsovertakelse. Videre er det kun den forelderen som etter barneloven har omsorgen (fast bosted) for barnet, som kan kreve at vedtak om omsorgsovertakelse oppheves. Privat part kan ikke kreve at vedtak om omsorgsovertakelse oppheves før 12 måneder etter at nemnda eller domstolen har avsagt endelig eller rettskraftig avgjørelse i saken, jf. bvl. § 5-7 andre ledd. Grensen for endring av samvær er 18. måneder, jf. bvl. § 7-4. Dersom kravet kommer før tidsfristen må barnevernstjenesten likevel ta stilling til kravet, og eventuelt skrive begjæring til nemnda om avvisning dersom privat part opprettholder kravet.
Fosterforeldrene har rett til å uttale seg om oppheving av omsorgsovertakelse før vedtak treffes, jf. bvl. § 9-8, 1.ledd. Barnevernstjenesten skal be om å få deres synspunkter skriftlig.
Et krav bør foreligge skriftlig fra partene eller deres advokat.
- Krav fra parten(e) eller partenes advokat registreres i barnets sak
- Avklar partsforholdene
- Skriveansvarlig gjøres kjent med dette straks, og får kopi av kravet. Avdelingsleder eller fagstøtte skal også informeres av kontaktperson.
- Er kontaktperson borte fra arbeid over lengre perioder, er det avdelingsleder eller en av fagstøttene som er ansvarlig for å sjekke postlisten til den som er borte og legge kopi av eventuelle krav i hyllen til skriveansvarlig jf. Posthåndtering ved fravær (Ikke tilgjengelig).
- Ansvarlig kontaktperson sender brev til parten eller partens advokat om at kravet er mottatt, og at det vil bli saksbehandlet. Dersom kravet ikke er begrunnet, bes det om en skriftlig begrunnelse. Bruk standardtekst "Svar på krav om tilbakeføring/samvær". Med brevet sendes samtykkeerklæring som skal returneres til barnevernstjenesten så fort som mulig, senest innen 1 uke. Det må presiseres i samtykkeerklæringen hvem det skal innhentes opplysninger fra. Dersom parten ikke samtykker kan barnevernstjenesten gi pålegg til offentlige myndigheter om å gi taushetsbelagte opplysninger, jf. bvl. § 13-4 bokstav h og n.
- Videre sender skriveansvarlig en mail til leder hos kommuneadvokaten eller til den advokaten hos kommuneadvokaten som hadde saken ved omsorgsovertakelse om at kravet er kommet, og når saksbehandlingsfristen er.
- Skriveansvarlig innkaller til et drøftingsmøte innen 14 dager etter at kravet er mottatt, hvor avdelingsleder/fagstøtte, kontaktperson og kommuneadvokat deltar. I drøftingsmøte gjøres det opp en foreløpig status i saken. Drøft med kommunens advokat om det bør oppnevnes sakkyndig i saken. Det er barneverntjenesten selv som må ta endelig stilling til om det skal oppnevnes sakkyndig, og hvilket mandat som skal gis sakkyndig. Skriveansvarlig skriver referat fra drøftingsmøtet ved bruk av standardtekst "BUO - Internt drøftingsnotat - krav etter bvl. §§ 7-4, 5-8 og 5-7".
- Ved innhenting av opplysninger skriftlig bruk standardtekster i fagsystemet, men disse må tilpasses at dette gjelder barn under omsorg. Det må innhentes opplysninger knyttet til barnet direkte (eks. fra barnehage, skole, helsestasjon, tilsynsperson -rapporter, PPT osv.) og opplysninger om partene (mor/fars fastlege, rusomsorg, psykolog osv.) Sett tidsfrist for tilbakemelding fra instansene.
- Barnevernstjenesten må videre ha samtaler med:
Partene/foreldrene- gå gjennom kravet og dets begrunnelse. Avklar om det er flere instanser det bør innhentes opplysninger fra, få i så fall skriftlig samtykke til innhenting. Den av foreldrene som ikke har kommet med krav, må også kontaktes og samtales med. Det må kartlegges hvordan vedkommende stiller seg til kravet, og om han/hun ønsker samvær med barnet.
Barnet/barna - dersom barna er for små til å samtales med, kan observasjon av barna være nødvending. Husk å spørre barnet om det vil ha talsperson, eller snakke med nemnda. Dersom barnet er mellom 12 og 15 år gammel må det vurderes om det er riktig at barnet får egne partsrettigheter, jf. bvl. § 12-3 andre ledd. Barnet må da informeres om hva det innebærer. Dette gjelder også om barnet selv ytrer ønske om partsrettigheter.
Fosterforeldrene -det må også bes om en uttalelse fra fosterforeldrene med deres underskrift. Bruk standardteksten "Buo-opplysninger fra fosterforeldre"
Tilsynsperson, samt andre oppdragstakere eks. besøkshjem, tilsynsperson under samvær, støttekontakt etc.
- Kontaktperson må foreta observasjon av barnet/barna under samvær med foreldrene dersom dette ikke allerede er gjort.
- Når det er innhentet opplysninger, og de ulike samtalene er utført, må man vurdere behovet for nytt møte hvor det tas en beslutning. Hvis det er behov for et nytt møte, innkaller skriveansvarlig kontaktperson, fagstøtte/ avdelingsleder og kommuneadvokat til møte.
- Skriveansvarlig skriver saksfremstillingen og har den videre dialogen med kontaktpersonen(e). Kontaktperson skal lese gjennom saksfremstillingen for mulige innspill/ korrigeringer innen saken overleveres kommuneadvokaten. Før fremstillingen m/bevis leveres til kommuneadvokaten, får fagleder nødvendige opplysninger som skal brukes til statistikkføring. Fagleder kan bistå med å fylle ut skjema med personopplysninger. Fagleder kobler innsendt begjæring og nemndas vedtak/rettens dom til riktig aktivitet i Modulus.
- Skriveansvarlig leverer dokumentene til aktuell kommuneadvokat som oversender begjæringen innen frist.
- I saker der barnevernstjenesten er enig i foreldres krav om tilbakeføring, skal alltid den kontaktpersonen som var saksansvarlig ved omsorgsovertakelse og som var partsrepresentant, være med i drøftingen. Dersom den som var partsrepresentant ved omsorgsovertakelsen har sluttet i tjenesten, avklares det med vedkommedes avdelingsleder hvem som skal innkalles. Skriveansvarlig har ansvar for å kalle inn vedkommende til drøftingsmøte. Dette gjelder også saker hvor man er i tvil om en tilbakeføring er til barnets beste.
- Dersom man etter drøftingsmøte med fosterhjemsavdelingen og tidligere avdeling er enig i/eller i tvil om barnet bør tilbakeføres, skal avdelingsleder/fagstøtte melde saken inn til beslutningsteamet for avgjørelse.
Gjelder når vedtak er fattet i barneverns- og helsenemnda om samvær eller oppheving av vedtak om omsorgsovertakelse:
- Kommunens advokat informerer kontaktperson om vedtaket
- Kontaktperson informerer fosterforeldrene om vedtaket, og sammen med dem vurderer om de eller kontaktperson skal informere barnet/barna
- Privat parts advokat har ansvar for å underrette den privat part om vedtaket
- Kontaktperson skal snarest mulig, senest innen 2 uker, gjennomgå premissene i vedtaket sammen med fagstøtte/ avdelingsleder og kommuneadvokaten og drøfte om det bør settes inn tiltak. Dersom barnevernstjenesten skal vurdere å selv anke nemndas eller rettens avgjøresle innkalles også barnevernsleder og fagleder til drøftingen.
- Kontakperson innkaller privat part(er) til møte for presentasjon av barnevernstjenesten syn på saken og veien videre