Hensikt:
Å gi nødvendig hjelp og støtte i overgangsfasen til en god voksentilværelse.
Gjelder for:
Kontaktpersoner, miljøterapeuter, fagstøtter og avdelingsledere
Ansvar for gjennomføring:
Kontaktpersoner og miljøterapeuter
Beskrivelse:
Når ungdommen samtykker, kan tiltak som er iverksatt før ungdommen har fylt 18 år, opprettholdes eller erstattes av andre tiltak omhandlet i barnevernsloven inntil ungdommen har fylt 25 år, jf. bvl. § 3-6.
Barnevernstjenesten har en plikt til å tilby, og ungdommen har en rett til ettervern, dersom vilkår ellers er oppfylt.
For ytterligere beskrivelse av ettervernsarbeidet se https://www.bufdir.no/fagstotte/produkter/saksbehandlingsrundskrivet/#heading-contentlink-59140.
Lovgrunnlag for ettervern og prosedyre til hvert ledd i bvl. § 3-6:
1.ledd: Tiltak som er iverksatt før en ungdom har fylt 18 år, skal videreføres eller erstattes av andre tiltak når ungdommen samtykker og har behov for hjelp eller støtte fra barneverntjenesten til en god overgang til voksenlivet. Tiltak kan iverksettes selv om ungdommen har vært uten tiltak en periode.
- Ved vurdering av om ungdom har krav på ettervern skal det tas utgangspunkt i ungdommens behov for fortsatt hjelp og støtte. Dersom hjelpebehovet primært har andre årsaker, vil det ikke være barnevernstjenesten som har plikt til å ivareta ungdommens hjelpebehov. Da skal barnevernstjenesten bidra med å knytte kontakt med aktuelle andre hjelpeinstanser som NAV, psykisk helse, rusomsorgen, etc.
- Ungdommen må skrive under på samtykkeskjema. Bruk standardtekst “samtykke til tiltak etter fylte 18 år” i Modulus. Det skal tilstrebes jevnlige treff med ungdommen.
- Ungdommen skal også skrive under på skjemaet “samtykke til utveksling av informasjon- ETTERVERN”. Det finner man som standardtekst i Modulus.
- Barnevernet skal alltid tilby ungdommen familieråd før- og i ettervernsfasen.
- Vurderingen om innvilgelse, opphør og avslag om ettervern skal gjøres i vedtak og skal begrunnes ut fra hensynet til barnets beste, jfr. bvl. § 3-6,2.ledd jfr.§ 12-5.
- Vedtak skal utarbeides før fylte 18 år, og eksisterende vedtak opphører. Ungdommens mening og behov skal komme tydelig frem i ettervernsvedtaket, og vedtaket skal hjemles i §§ 3-6, jfr. 8-5.
- Ungdom som ikke ønsker ettervern skal informeres om at de kan ombestemme seg, og at de blir ringt opp igjen innen et år etter avslutning. I Modulus skal kontaktperson registrere tilbudet til- og svaret fra ungdommen i en aktivitet som heter: “Ettervern-Tilbud om ettervern". I tillegg må det i aktiviteten "Vedtak - Avslutning av barnevernssak" velges avslutningsårsak "18 år-avsluttet uten ettervern". Denne avslutningsårsaken i vedtaket utløser en ny aktivitet "Ettervern - Tilbud om ettervern (12 måneder)" med hendelsesdato om 12 måneder. Hovedsaksbehandler og medsaksbehandler får varsel etter 11 måneder, og tar ansvar for å ringe ungdommen for å vurdere om det er behov for ettervern.
- Avdelingsledere må følge med på forsiden “ettervern” i Modulus.
2.ledd: I god tid før ungdommen fyller 18 år skal barnevernstjenesten ta kontakt med ungdommen for å vurdere om tiltak skal videreføres eller erstattes av andre tiltak.
- Fagstøtte/avdelingsleder sikrer at temaet “ettervern” tas opp to ganger pr år i veiledning med kontakterson i alle saker hvor ungdom er 16 år og eldre. Tema i veiledning skal være en overordnet gjennomgang av saken, med fokus på veien videre for ungdommen, samt behov for å koble på andre deler av forvaltningen.
- For ungdom vi har omsorgen for. skal kontaktperson snakke med den og fosterhjem/institusjon om mulighet for tiltak etter 18 år fra 16 års alder.
- Kontaktperson gir skriftlig informasjon om ettervern til ungdom i fosterhjem og på insitusjon når ungdommen fyller 17 år. I Modulus registreres aktiviteten "ettervern", bruk standardtekst "Ettervern -informasjon om etterverj", og leveres til ungdommen av kontaktperson.
- For barn i fosterhjem og insitusjon skal ettervern være et punkt i planer som omhandler barnet fra 17 års alder. Fosterforeldre og insitusjonen skal informeres om at ettervern er et tema.
- For barn med tiltak i hjemmet skal man ha ettervern som tema i barnets plan og i evalueringer fra 17 år, eller så fort som mulig etter barnet er fylt 17 år.
- I saker hvor funksjonsnivået er vedvarende lavt, og ungdommen vil trenge langvarig kommunal bistand skal kontaktperson senest ved 16 års alder hjelpe med å søke Forvaltning om tjenester. Kontaktperson skal tilby å være med ungdommen i møte med Forvaltning når opplysninger gjennomgås. Det skal i hovedsak alltid søkes om ny Individuell plan og koordinator, i tillegg til tjenester ut fra individuelle behov.
- Før søknad til Forvaltning skal kontaktperson fremskaffe oppdatert informasjon om ungdommens diagnoser og fungering fra relevante instanser, og legge det ved til søknad om tjenester. Ansatte fra barnevernstjenesten skal ha respekt for Forvaltnings vurdering av “nivå” på tjenester.
- Kontaktperson skal gjøre en vurdering av hvordan den unge skal klare seg økonomisk etter fylte 18 år og bistå med å fremskaffe opplysninger slik at det kan vurdres om ungdommen har krav på f.eks ung ufør, AAP (Arbeidsavklaringspenger) eller lignende.
- Når ungdom har behov for det, skal kontaktperson bidra med å arrangere møte med NAV før den unge blir 18 år, og skrive sosialrapport som kan vedlegges søknad om sosialhjelp ved behov.
Barnevernslovens § 8-5, om oppfølging etter vedtak om hjelpetiltak til ungdom over 18 år.
1.ledd: Barneverntjenesten skal følge med på hvordan det går med ungdom som mottar hjelpetiltak etter at de har fylt 18 år. Barnevernstjenesten skal systematisk og regelmessig vurdere om hjelpen fungerer etter hensikten, om det er behov for nye tiltak, eller om tiltaket bør opphøre. Dersom ungdom ønsker det skal barneverntjenesten som en del av oppfølgingen formidle kontak med øvrige hjelpeinstanser.
2.ledd: Barneverntjenesten skal utarbeide en plan for tiltakene og oppfølgingen.
- Det skal registreres en “tiltaksplan ettervern” jfr.§ 8-5,2.ledd, hvor mål og delmål konkretiseres og utarbeides i samarbeid med ungdommen.
- “Tiltaksplan ettervern” skal være tema i samtaler mellom kontaktperson og ungdommen, og planen skal evalueres minimum hver 3.mnd.
- Øving på selvstendighet skal tas med i ungdommens plan for alle som bor i fosterhjem og institusjon minimum fra 17-års alder, og overføres til tiden etter fylte 18 år.
Fagstøtte i alle avdelinger med ettervernsaker innkaller kontaktperson til en halvårig gjennomgang for å sikre forsvarlig oppfølging i ettervernsarbeidet
Flytting til en annen kommune:
Når ungdom med aktive tiltak etter bvl. flytter til en annen kommune er det fraflyttingskommunen som er ansvarlig for å opprettholde eller erstatte tiltakene. Dette gjelder uavhengig av om ungdommen har vært under barnevernets omsorg eller kun har hatt hjelpetiltak. Det ovenfornevnte er likevel ikke til hinder for at kommunene kan avtale en annen ansvarsfordeling jfr. bvl. § 15-4 3.ledd og https://www.bufdir.no/fagstotte/produkter/saksbehandlingsrundskrivet/#heading-contentlink-59140.
Økonomi:
Foreldre har i hovedsak alltid økonomisk ansvar for ungdom vi ikke har omsorgen for. Ved økonomisk dekning skal prosedyre for "Økonomisk dekning skal følgende prosedyre følges: