MÅL/ HENSIKT:
Hindre smitte fra avfall.
GJELDER FOR
I Kristiansand kommune gjelder infeksjonskontrollprogrammet (IKP) for sykehjemmene i kommunen.
Andre helsetjenester i kommunen er ikke rent juridisk forpliktet til å følge rutinene i sin helhet, men mange av rutinene gjelder for kommunens helsetjenester generelt for at krav til forsvarlighet skal være oppfylt.
Basale rutiner skal beskytte både helsepersonellet mot smitte og forebygge smitte til og mellom pasienter. Slike rutiner er utarbeidet for arbeid i helseinstitusjoner, men har også gyldighet i resten av helsetjenesten.
BESKRIVELSE
Avfall: Kasserte løsøre eller stoffer.
Forbruksavfall: Avfall som følger ordinær avfallsbehandling. Dette avfallet kan også inneholde potensielt smittsomt organisk materiale, som f. eks bleier med urin og avføring. Dette avfallet kan utgjøre en smittefare til det er korrekt emballert. Avfallshåndtering ved antibiotikabruk, se vedlegg 4.
Smittefarlig avfall (Risikoavfall)
Kompresser, bandasjer, bleier, avfall med annet organisk materiale og små mengder inntørket blod på tupf-ere utgjør liten smittefare og kan, dersom en ikke mistenker MRSA, HIV eller Hepatitt kastes i vanlig søppel.
ANSVAR
Ledelsen er ansvarlig for at avtale om levering av risikoavfall er etablert.
Når det er tvil om avfall er smittefarlig, så avgjør fagansvarlig sykepleier på vakt dette.
BESKRIVELSE
Forbruksavfall
Smittefarlig avfall
Covid-19 (Korona), NORO, ESBL og Clostridium: Håndteres som forbruksavfall. Avfallet må pakkes inn i hvite poser som lukkes forsvarlig, hvor en kaster dette i vanlig søppel. Posen dobbeltemballeres før transport til skyllerom/avfallsrom når det er fare for at posens utside er tilsølt, eller at posen kan sprekke.
Uhell ved håndtering av risikoavfall skal rapporteres som avvik umiddelbart.
HENVISNINGER