1.0 Hensikt
Hensikten med dokumentet er å avklare når kommunen eller barn/foreldre er erstatningspliktige for skade på ting, og for å avklare hva som skal erstattes.
Dokumentet gjelder for ansatte og barn/foresatte i kommunale barnehager og skoler i Kristiansand.
Skaden må ha oppstått i skole-/barnehagetiden i forbindelse med deres virksomhet. Skader barn/elever volder på barnehage-/skoleveien omfattes ikke. Personskade omfattes ikke.
Enhetsleder/rektor har ansvar for for gjennomføringen.
Erstatningsloven og andre lovfestede og ikke lovfestede erstatningsregler er overordnet disse retningslinjer. Erstatningsreglene må undersøkes dersom retningslinjene ikke gir svar eller ved motstrid. Retningslinjene er verken en utvidelse eller en innskrenking av kommunens erstatningsansvar eller andres ansvar overfor kommunen.
Dersom skadelidte får dekket sitt tap gjennom forsikring eller av tredjemann kan skadevolder ikke kreves i tillegg. Det vises til reglene i erstatningsloven kapittel 4.
Når flere er ansvarlig for samme skade er de solidarisk ansvarlig. Skadelidte kan da kreve en eller flere av skadevolderne for hele beløpet inntil han har fått dekket sitt tap.
Barn er selv erstatningsansvarlig for skade de volder uaktsomt eller forsettlig (med viten og vilje), dog bare når det finnes rimelig under hensyn til alder, utvikling, utvist atferd, økonomisk evne og forholdene ellers.
Som foreldre regnes foruten de biologiske, også adoptivforeldre og andre som har foreldreansvar.
Foreldrene er erstatningsansvarlig for skade deres barn volder, når skaden oppstår som følge av at foreldrene har latt det mangle på tilbørlig tilsyn, eller annen måte ikke har gjort det som etter forholdene er rimelig å kreve av dem for å hindre skadeforvoldelse.
Selv om foreldrene ikke kan bebreides er de likevel erstatningsansvarlig for skade voldt med forsett eller uaktsomt av deres barn som de bor sammen med og har omsorgen for. Ansvaret er begrenset til kr. 5.000, for hver skade.
Kommunen er erstatningsansvarlig som arbeidsgiver for den skade arbeidstakere volder forsettlig eller uaktsomt under utføring av arbeid eller verv for arbeidsgiveren, dog ikke dersom de går utenfor det som er rimelig å regne med i stillingen. Kommunen kan kreve regress hos arbeidstakeren i henhold til erstatningsloven.
Kommunen er ikke ansvarlig for skade barn/elever volder på eiendeler tilhørende andre barn/elever, ansatte eller utenforstående.
Kommunen kan allikevel bli ansvarlig dersom dens arbeidstakere har utvist uaktsomhet som direkte førte til at et barn/elev voldte skade. Det samme gjelder dersom barnehagen/skolen har latt det mangle på nødvendig tilsyn av barn/elever eller eiendeler de har ansvar for, eller på annen måte kan bebreides for uaktsomhet ved en handling eller unnlatelse som har ført til skaden.
Erstatningen skal dekke skadelidtes økonomiske tap slik at han stilles som om skaden ikke var skjedd. Avhengig av tingens art fastsettes tapet til kostnadene til reparasjon, salgsverdi eller gjenanskaffelsesverdien med fradrag for slit og elde.
Erstatningsansvaret kan lempes når en under hensyn til skadens størrelse, den ansvarliges økonomiske bæreevne, foreliggende forsikringer og forsikringsmuligheter, skyldforhold og forholdene ellers finner at ansvaret virker urimelig tyngende for den ansvarlige. Det samme gjelder når det i særlige tilfelle er rimelig at skadelidte helt eller delvis bærer skaden.
Dersom skadelidte har medvirket til skaden ved egen skyld, kan erstatningen settes ned eller falle bort for så vidt det er rimelig når en tar hensyn til atferden, og dens betydning for at skaden skjedde, omfanget av skaden og forholdene ellers. Dette gjelder likevel ikke dersom skadelidte på skadetiden ikke hadde fylt 10 år. Som medvirkning regnes også at skadelidte har latt være å fjerne eller minske risikoen for skade eller unnlatt å begrense skaden.
Når man uforskyldt er påført et tap som man ikke har fått erstattet eller har rett til å kreve erstattet av skadevolder eller andre, kan det søkes om billighetserstatning etter reglene i dette kapittel. Erstatning gis av kommunen som et plaster på såret uten at kommunen er rettslig forpliktet til det.
Skaden eller tapet må ha oppstått i barnehage-/skoletiden, i barnehagen/skolen eller under annen virksomhet i regi av barnehagen/skolen. Bare gjenstander barnet/eleven er bedt om å ta med eller det er behov for å ha med på skolen kan erstattes. Billighetserstatning gis normalt ikke for tap eller skade av:
Erstatningen utmåles etter retningslinjene i kapittel 4, dog slik at denne begrenses til 75 % av tapet. Med unntak av briller er maksimalt erstatningsbeløp kr.1000. For briller er maksimalbeløpet kr. 3000. Tap under kr. 200.- erstattes ikke.
Som parter i saken regnes på den ene side skadelidte og på den annen side skadevolder eller den som er ansvarlig for skadevolders handling. På vegne av mindreårige har vergene partsrettigheter.
Krav mot kommunen rettes til skolen og avgjøres av rektor. Dersom kravet overstiger kr. 10 000.- avgjøres kravet av kommunalsjef. Kravet må være fremmet innen 3 uker etter skaden eller tapet ble oppdaget. Det skal vedlegges dokumentasjon for tapets størrelse.
Skadelidte må selv rette kravet til eleven ved vergene eller direkte til foreldrene. Når kommunen ikke er erstatningsansvarlig for en skade har kommunen heller ingen plikt til å fremme krav på vegne av en skadelidt.
Skolens personale skal ikke erkjenne noen form for erstatningsansvar utover det overnevnte. Spørsmål om ansvarserkjennelse skal forelegges oppvekstdirektøren som skal avklare ansvarsspørsmålet.