Hensikt
Hensikten med dette dokumentet er å sikre at alle som jobber hos oss kjenner til hvilke krav som stilles til bruk av verneutstyr for driftspersonell samt krav til bekledning ved befaringer.
Gjelder for
Dette dokumentet gjelder alle ansatte som jobber i By- og stedsutvikling og som går befaringer eller som jobber som driftspersonell.
Ansvar for gjennomføring
Arbeidsgiver har ansvaret for at dokumentet fins og at det gjøres kjent for de ansatte som skal bruke det. Arbeidsgiver skal sørge for at personlig verneutstyr som brukes på arbeidsplassen, gir fullt forsvarlig vern. Arbeidsgiver skal vurdere om arbeidet kan medføre fare for de ansattes liv og helse.
Arbeidsgiver
- skal være kjent med ROS analysen for sitt område
- skal stille personlig verneutstyr til rådighet, skal opplæring i rett bruk av og kontrollere at verneutstyret brukes
- skal sørge for opplæring i nødvendige vernetiltak
- skal aldri tillate at det ikke brukes verneutstyr så lenge det er en risiko for skade, heller ikke om spesielle helseforhold ved arbeidstaker gjør det vanskelig å bruke verneutstyr. I slike tilfeller skal arbeidsgiver vurdere hvordan han kan legge til rette for andre mulige vernetiltak.
- bør vurdere og velge tilpasset verneutstyr i samråd med arbeidstakeren og eventuelt med verneombud eller bedriftshelsetjeneste
Arbeidstaker skal følge prosedyren og bruke pålagt verneutstyr. Abeidstakere gjør risikovurdering (SJA, Ta to) før jobben starter når det er relevant.
- Sikker Jobbanalyse (Ikke tilgjengelig)
- Ta 2 minutter (Ikke tilgjengelig)
Beskrivelse
Generelt for driftspersonell:
- Alle utearbeidende i parkvesenet og eiendom skal ha verneklær i klasse 2 eller 3. De som jobber ved vei skal ha klasse 3.
- Alle utearbeidende i ingeniørvesenet skal ha verneklær i klasse 3.
- Alle skal også ha vernesko. Men der det kan være viktigst å sikre godt grep (slik som på svaberg og tilsvarende), kan joggesko e.l. være best egnet
- Flammehemmende verneklær skal benyttes av alle som driver med varme arbeider og elektrisk arbeid dersom ikke forkle benyttes
- Alle som er utearbeidende driftspersonell i Ingeniørvesenet og på byggeplasser o.l. skal i tillegg også ha hjelm.
- ROS analyser og HMS prosedyrer kan i tillegg særegne krav til bruk av verneutstyr (som hørselsvern, hansker og annet) for spesielt risikofylte oppdrag. Eksempel kan være bruk av motorsag, klatring og annet.
- Dispensasjon for regler om bruk av verneutstyr skal begrunnes (ved SJA eller Ta to) og avtales med nærmeste leder. Se Sikker Jobbanalyse (Ikke tilgjengelig) eller Ta 2 minutter (Ikke tilgjengelig)
Arbeidsoperasjoner der bruk av vernebriller, visir e.l. er aktuelt
- Motorsag - bruk av heldekkende visir
- Bruk av vinkelkutter - tettsittende vernebriller ("slalombriller")
- Bruk av etsende kjemikalier - tettsittende vernebriller ("slalombriller") eller verneutstyr som datablad anbefaler
- Bruk av benksag o.l. - vanlige vernebriller med polstring rundt
Vernebriller tette ("slalombriller") Vernebriller med polstring
Generelt for trafikkbetjenter:
- Trafikkbetjent er lovpålagt å bære uniform som også er synlighetstøy. Kravene til bekledning er gjengitt i egen rutine Uniformering av Trafikkbetjenter, ID 5800
Generelt for ansatte som går på befaring:
- Enkel befaring der en ikke skal være nær trafikk eller i ulent terreng: Synlighetstøy som vest merket Kristiansand kommune.
- Tilsyn (vernesko, synlighetstøy) - se også tiltakene i denne ROS analysen for oppmåling - avhengig av tilsynets kompleksitet.
- Oppmålere (egnede sko, synlighetstøy) – også for befaring nær sjø, nær stup. Se tiltakene i denne ROS analysen avhengig av tilsynets kompleksitet.
- Befaring nær trafikkert område: Bruk kjegler, vurdere bil med varsellys og oppsatt som buffer. Arbeid på og ved vei
- Miljøenheten, KIV (kummer, kloakk) - egen ROS analyse
- Befaring på byggeplass: Hjelm, synlighetstøy og vernesko. Når en bare er på befaring på byggeplass (og ikke utførende), trenger en ikke HMS kort. Man skal da bli fulgt av en representant fra entreprenøren. Ta kontakt med byggeplassledelsen for å få HMS instrukser før du reiser på befaring og når du ankommer byggeplassen.
Når vi har med oss eksterne:
- Eksterne som skal inn på våre byggeplasser, må forholde seg til kommunens regler.
- Dersom vi tar med besøkende på byggeplasser som har egne entreprenører, forholder vi oss til entreprenørens regler.
Definisjoner
Verneutstyr :Verneutstyr er utstyr eller innretninger til bruk for arbeidstagere som vern mot ulykker og skader.
Arbeidsmiljøloven av 4. februar 1977 pålegger både arbeidsgiver og arbeidstager plikt til å påse at godkjent verneutstyr blir benyttet der det ansees nødvendig. Det er
Arbeidstilsynet som stiller krav til det personlige verneutstyret. Det utstyret som omfattes av godkjenningsordningen er blant annet hørselvern (øreklokker, propper, og lignende), hodevern (hjelm), vernefottøy, øyevern (briller, ansiktsskjerm), åndedrettsvern (masker, friskluft- eller trykkluftapparat) og sikkerhetsbelter med line.
Eksempler på ulike typer verneutstyr:
Vedlegg og referanser