MÅL/ HENSIKT
Risikoområder identifiseres for å kunne tilpasse infeksjonskontrollprogram og drift i henhold til aktuelle problemstillinger lokalt på institusjonene.
GJELDER FOR
I Kristiansand kommune gjelder infeksjonskontrollprogrammet (IKP) for sykehjemmene i kommunen.
Boliger og institusjoner kan gjerne bruke rutiner fra IKP om det er naturlig i driften, selv om de ikke rent juridisk er forpliktet til å følge disse i sin helhet. Mange av rutinene gjelder for kommunens helsetjenester generelt for at krav til forsvarlighet skal være oppfylt.
Basale rutiner skal beskytte både helsepersonellet mot smitte og forebygge smitte til og mellom pasienter.
ANSVAR
BESKRIVELSE
Identifikasjon og vurdering av kritiske punkter i infeksjonskontroll er et krav i forskrift om smittevern i helsetjenesten. Institusjonen skal årlig gå gjennom kontrollskjemaet for kritiske punkter, og vurdere tiltak for de risikomomenter som avdekkes.
Avdelingsleder(e) og smittevernkontakt planlegger og gjennomfører den årlige risikovurderingen av kritiske punkter.
Verneombud, lege, renholder, gruppeledere og andre konsulteres ved behov.
ROS-analyse
Ved avdekking av forhold med kompleks risiko, bør det gjennomføres en ordinær risiko- og sårbarhetsanalyse (Grovanalyse/ROS).
Risiko knyttet til smittsomme sykdommer bør også være et tema i ROS-analyser generelt for avdelingens drift (F. eks. i ROS-analyser om HMS, at risiko for stikkskader vurderes, ansatte som er i risikogrupper for smittsomme sykdommer og liknende)
HENVISNINGER
VEDLEGG