Infeksjon/sykdomstilstand |
Restriksjoner og tiltak |
Varighet |
Diaré og oppkast |
Ikke ha direkte pasientkontakt. Ikke arbeide på kjøkken/håndtere næringsmidler. Ansatte som kan smitte kolleger og brukere bør ikke være på jobb. |
Ikke på arbeid inntil 48 timer etter siste diaré og oppkast. |
Hoste, sår hals, tett nese, forkjølelsesymptomer Influensa/ Covid-19 Bakterielle luftveisinfeksjoner |
I de fleste tilfeller kan en gå på arbeid med restsymptomer eller når en har sykdom i egen husstand:
|
|
Hud og sårinfeksjoner |
Ikke arbeide på kjøkken/håndtere næringsmidler. Ved infeksjon på hender/underarmer: Unngå oppgaver med økte hygieniske krav. Bruk for øvrig hansker dersom sår på hender ikke kan tildekkes på annen måte. Håndhygiene må utføres før og etter hanskebruk, og hansker må byttes hyppig og mellom ulike oppgaver. |
Inntil sår er tilhelt eller infeksjon er behandlet. |
Øyeinfeksjoner |
Hyppig og grundig håndhygiene.
|
Inntil symptomfrihet. |
Salmonellose Campylobacteriose Shigella |
Ikke ha pasientkontakt eller arbeide med mat.
|
Varighet se smittevernveileder folkehelsinsitituttet |
Tuberkulose |
Helsepersonell som er utsatt for, eller kan ha vært utsatt for smitte, eller som har oppholdt seg 3 mnd. eller lenger i land med høy forekomst av tuberkulose, skal undersøkes for tuberkulose før tiltredelse. Se også kommunens smittevernplan. |
|
MRSA |
Screening og oppfølging av MRSA-utsatte ansatte, se MRSA-rutinen. Se også MRSA-veilederen. |
|
Skabb |
Ansatte og hele husstanden må behandles. |
Etter gjennomført behandling |
Andre smittsomme infeksjoner |
Kontakt smittevernpersonell ved spørsmål. |
|
ESBL-bærerskap |
Ingen restriksjoner, men ansatte med diare må unngå pasientkontakt. |
I perioder med diare |