5.3 Lungebetennelse og nedre luftveisinfeksjoner v. 1.1

MÅL/ HENSIKT

Forebygge og begrense luftveisinfeksjoner.

GJELDER FOR

I Kristiansand kommune gjelder infeksjonskontrollprogrammet (IKP) for sykehjemmene i kommunen.

Boliger og institusjoner kan gjerne bruke rutiner fra IKP om det er naturlig i driften, selv om de ikke rent juridisk er forpliktet til å følge disse i sin helhet. Mange av rutinene gjelder for kommunens helsetjenester generelt for at krav til forsvarlighet skal være oppfylt.

Basale rutiner skal beskytte både helsepersonellet mot smitte og forebygge smitte til og mellom pasienter.

DEFINISJON

Luftveisinfeksjoner er blant de vanligste infeksjoner i kommunale helseinstitusjoner. Lungebetennelse og bronkitt forutgås ofte av infeksjon i de øvre luftveier. Lungebetennelse er den infeksjonen som oftest forårsaker alvorlig sykdom og død.

ANSVAR

Ledelsen har ansvar for å gjennomføre nødvendige tiltak for å forebygge smitte, identifisere smitte og følge opp de retningslinjer som finnes, samt sørge for at de ansatte får opplæring.

Lungebetennelse

Forebyggende tiltak

  • Pneumokokkvaksine tilbys ved innkomst om ikke beboeren er vaksinert, med påfølgende vaksine hvert 6.år.
  • Unngå unødvendig sengeleie, hevet hodeende er en fordel.
  • Stell av surstoffutstyr skal utføres i henhold til bruksanvisning. Luftslange og o2-kateter er engangsutstyr og kan ikke rengjøres eller brukes til mer enn 1 beboer. Skift ved behov.
  • Stell av utstyr for sug skal utføres i henhold til bruksanvisning. Sugekateter er et engangsprodukt og skal kun brukes 1 gang.
  • Det må tilrettelegges med en spisesituasjon som forebygger aspirasjon av mat og drikke til luftveiene. God sittestilling er en forutsetning. Ved mating skal det gis i et tempo som gjør at beboer får god tid til å svelge maten. Sondeernæring skal kun gis av kompetent personell.
  • Munnstell gjennomføres med rent utstyr eller engangsutstyr. Munnstellutstyr som har vært brukt, f. eks vattpinner og tupfere, skal aldri oppbevares på rommet for senere.
  • Forstøverapparater skal alltid demonteres og skylles i varmt vann etter bruk, og varmedesinfiseres en gang i uka. Når andre beboere skal overta utstyret, skal det rengjøres og desinfiseres.
  • God væskebalanse og ernæringstilstand er viktig.
  • Tidlig mobilisering etter akutt sykdom og daglig aktivitet er viktig.
  • Lungefysioterapi, leiedrenasje og veiledning i hosteteknikk kan forebygge opphopning av sekret.

Aktuelle sykepleieprosedyrer

Tuberkulose

Beboere med smitteførende tuberkulose skal isoleres på sykehus.

Tuberkulosekontroll av ansatte

Personell som kommer fra eller har oppholdt seg i land med høy forekomst av tuberkulose i minst tre måneder, og som skal tiltre eller gjeninntre i stilling i helsetjenesten, har plikt til å gjennomgå tuberkuloseundersøkelse.  Alt helsepersonell er omfattet av bestemmelsen. Plikten gjelder også personer under opplæring eller hospitering (jf. forskrift om tuberkulosekontroll § 3-1 2. ledd).

Kristiansand kommune har organisert arbeidet med tuberkulose i kommunens smittevernplan, se denne.

Legionella

Legionellabakterier kan gi alvorlig pneumoni. Bakteriene forekommer relativt sjelden, og spres ved at man puster inn bakteriene som finnes i dråpekjerner (aerosoler). Bakteriene kan på institusjoner bl.a. vokse fram i varmtvannsanlegg som ikke holder høy nok temperatur.
Pga. smittemåten med å puste inn dråpekjerner, er en vanlig smittevei vanndamp ved dusjing.

Forebyggende tiltak

  • Gjennomspyling av dusjer regelmessig med varmt vann ivaretas av Byggservice.
  • Alle sykehjem har installert sølv/kobberionbehandling av drikkevann.

Dersom det mistenkes at varmtvannet holder lavere temperatur enn 70 grader, varsles leder.

 

Henvisning