HM06 - Debriefing - Helse og Mestring v. 1.0

Mål

Gi debriefing til innsatspersonell i forbindelse med en krise.

Ansvar

Det er nærmeste personalleder som har ansvar for at ansatte får nødvendig psykososial oppfølging etter innsats. Livsmestring har ansvar for gjennomføring av debriefing av aktuelle grupper, som har vært briefet for en oppgave ift krisehåndteringen.
Ansvar for debriefing av kommunens ansatte kan eventuelt ivaretas av BHT- bedriftshelsetjenesten.

Hvordan

Hva er debriefing?

I etterkant av en ulykke/katastrofe ønsker vi å ta vare på de som har hatt oppgaver i forhold til hendelsen, også de som opplever seg perifert tilknyttet arbeidet.

Det har vist seg at de fleste vet lite om de normale og vanlige reaksjoner som opptrer etter en ulykke/katastrofe. Også hjelpeapparatet kan få sterke reaksjoner på sterke opplevelser. Innkapsling av tanker og følelser gir et redusert overskudd og en tilleggsbelastning i det daglige liv. Det har vi ikke råd til å risikere.

Gjennom debriefing i grupper ønsker vi at personellet får en arena for rekonstruksjon av forløpet, og en mulighet til å sette ord på tanker og følelser de har rundt hendelsene. Ord som kan uttrykke en historie (konseptualisering) på tanker, følelser og hendelser er det virkemiddel som kan ha størst forebyggende effekt.

Debriefingsmøte i akuttfasen av en krise:

Sørg for møte for samtale og gjennomgåelse av hendelsesforløpet snarest mulig. Vær sikker på at alle involverte, inkludert administrativ leder, blir med.

Dersom gruppen er stor, deles den i flere grupper. Det bør ikke være flere enn 10 personer i gruppene. Leder bør selv ikke ha vært sterkt involvert i akuttsituasjonen.

Det tas initiativ overfor eksterne samarbeidspartnere for å kartlegge deres behov for debriefingsopplegg. Dersom de ikke har avtale med andre instanser, gis de tilbud om å bli med i et debriefingsopplegg i regi av Livsmestring.

Sørg for at rammene rundt møtet er best mulig (god tid, mat, lys, gode stoler o.l.)

Sørg for at alle har en samtalepartner som kan benyttes ved behov de nærmeste dagene frem til neste debriefingsmøte.

Debriefingsmøte etter 2 uker:

Nytt debriefingsmøte avholdes etter ca. 2 uker i de samme gruppene. Vær sikker på at alle involverte møter. Sørg for at profesjonelt fagpersonell deltar i prosessen. Ta kontakt med SSHF, psyk. avd. Husk rammene rundt møtet. (Se over).

Veiledningsgrupper etableres ved behov som videre forebygging av senvirkninger.