Instruert personell på elektriske anlegg v. 1.1

Hensikt

Instruksen skal ivareta sikkerheten for ansatte ved arbeid på eller nær ved, samt drift av, Kristiansand kommunes elektriske anlegg, ved at det stilles krav om at aktivitetene skal være tilstrekkelig planlagt, og at det skal iverksettes nødvendige sikkerhetstiltak for å unngå skade på liv, helse og materielle verdier. Denne instruks gjelder for alle lavspenningsanlegg hvor Kristiansand kommune er driftsansvarlig.

 

Gjelder for

Dette dokumentet gjelder alle ansatte som har fått opplæring som instruert personell og som utfører enkle drifts- og vedlikeholdsoppgaver som å skifte sikringer, resette vern eller et motorvern, i et forsøk på å opprettholde nødvendig drift inntil elektrofagpersoner kommer til stedet for å avdekke eventuelle feil og rette opp i denne / disse.

 

Beskrivelse

En instruert person kan gjøre enkle drifts- og vedlikeholdsoppgaver. For eksempel skifte sikringer og resette vern, eller et motorvern tilhørende arbeidsgivers anlegg i et forsøk på å opprettholde nødvendig drift inntil elektrofagpersoner kommer til stedet for å avdekke og rette eventuelle feil. En instruert person skal være tilstrekkelig instruert, og eventuelt overvåket av sakkyndig person, til at han eller hun er i stand til å oppfatte risiko og unngå farer som kan oppstå ved bruk av elektrisk strøm.

En sakkyndig person er definert som en person med teknisk kunnskap og tilstrekkelig erfaring slik at han eller hun er i stand til å hindre fare som kan oppstå ved bruk av elektrisk strøm. I praksis er dette personer som oppfyller relevante krav i Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr (FEK)

 

Der det er nødvendig å benytte verneutstyr ved betjening av sikringer, skal dette varig merkes på iøynefallende sted og være tilgjengelig i rommet. 

Som instruert personell i hht. Forskrifter for elektriske bygningsinstallasjoner, gis angjeldende adgang til våre bygningers avlåste elektrodriftsrom og lavspenningsanlegg. 

Det er utarbeidet en prosedyre og instruks for driftspersonalet. 

 

Ansvar for gjennomføring

Ansatte som har fått nødvendig opplæring slik at de på en sikkerhetsmessig forsvarlig måte kan foreta betjening av f.eks. drift av elektriske anlegg. Eier/bruker av kommunale bygg har ansvar for å påse at instruert personell har fått nødvendig opplæring for å kunne ivareta egen sikkerhet.

Ansvar for elsikkerhet

Alle ansatte har et ansvar for å ivareta elsikkerheten og bidra i arbeidet med å forebygge brann og ulykke med elektrisk årsak:

Våre ansatte skal ikke foreta noen form for arbeider på det elektriske anlegget selv. Ved behov skal Fagansvarlig sørge for at vedlikehold og utbedring av elektriske anlegg og utstyr utføres av registrert installasjonsvirksomhet med kvalifisert personell.

Avviksmeldinger

Alle ansatte har ansvar for å fylle ut avviksmelding og registrere denne i kvalitetssystemet dersom det avdekkes feil eller mangler på elektrisk anlegg eller utstyr. Fagansvarlig er ansvarlig for å følge opp avviksmeldingene, sørge for at det blir iverksatt nødvendige tiltak og eventuelt bestille utbedring.
Eksempler på slike forhold kan være;
1. Feil eller skader på elektriske installasjoner eller utstyr.
2. Elektriske installasjoner eller utstyr ikke er betryggende festet.
3. Sikringer, jordfeilbrytere eller jordfeilvarsler løser ut ofte.
4. Du får elektrisk støt ved berøring av vannkraner og elektrisk utstyr.
5. Utstrakt bruk av skjøteledninger som permanent løsning.

Kontroll med elektriske anlegg og utstyr

Verneombud og byggdriftere foretar egenkontroll med elektriske anlegg og utstyr ifm. vernerunder. Kontrollene utføres etter gjeldende sjekklister med tilhørende instrukser.
1. I verkstedlokalene foretas kontrollen årlig
2. I kontorlokalene foretas kontrollen årlig

Elulykker

Alle ulykker med elektrisk årsak skal straks meldes til nærmeste leder, som sørger for registrering av avvik og eventuell rapportering til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og andre nødvendige instanser. Ved strømgjennomgang skal alltid den forulykkede oppsøke sykehus for helseundersøkelser, etter nødvendig førstehjelp. Se mer informasjon på www.dsb.no/stromskader

Betjening av sikringstavle i kommunale bygg

Sikringstavler som krever det (disse er merket) skal kun betjenes av sakkyndig eller instruert personell. I vår virksomhet har følgende personer fått nødvendig opplæring og instrukser til å betjene denne tavlen:
1. Elektroinstallatør / fagansvarlig
2. Elektriker
3. Instuert personell
Dersom sikringer eller vern har løst ut, må en av disse personene kontaktes. Hvis disse ikke er tilgengelig, må elektrofirma som har rammeavtale med Kristiansand Kommune kontaktes.

Gjennomgang av internkontrollen

Faglig ansvarlig og verneombud foretar årlig i januar måned en gjennomgang av virksomhetens kvalitetssystem for å sikre at dette fungerer som forutsatt. Alle ansatte oppfordres i denne sammenheng til å komme med forslag til hvordan virksomheten kan forbedre sitt arbeid innen elsikkerhet. Det vil på personalmøter bli informert om endringer i kvalitetssystemet, samt at registrerte avvik og eksisterende rutiner/instrukser vil bli gjennomgått.

Instruert personell har fått opplæring i hvilke komponenter som inngår i hva som kan betjenes. Tavlerom skal være låst, og nøkkel skal kun være tilgjengelig for instruerte personer. Aktuelle tavler skal merkes "kun for instruert personell". 

Komponenter: 

I internkontroll for elektriske anlegg, skal det komme klart frem hvem som er instruert. Ved revisjon skal den sakkyndige sjekke at denne informasjonen fremdeles gjelder. 

Ved eventuelt utskifting av personell  skal nye personer instrueres. Underskrifter bekrefter at dette dokument og prosedyrer er gjennomgått og forstått. 

 

Definisjoner

En instruert person skal instrueres og i nødvendig omfang følges opp av en sakkyndig person. 

Det skal foreligge en skriftlig instruks som klart beskriver omfanget av og begrensningen av det arbeidet som den instruerte personen kan utføre. 

Den sakkyndige skal forsikre seg om at den som instrueres er i stand til å etterleve instruksen og de kravene som gjelder for instruert personell, jmf definisjonen. 

Den sakkyndige og den instruerte personen behøver ikke være ansatt i samme virksomhet. 

 

Vedlegg og referanser

Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (FSE)

Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr (FEK)