Definisjoner konflikthåndtering v. 1.0

ForebyggingHåndter fastlåst sakTa tidlig grep -KartleggingssamtaleRoller og ansvarVerktøyDefinisjonerSjekklisteKartleggingssamtaleTips og verktøy

God kommunikasjon

Kjennetegn kommunikasjon som fremmer eller hemmer godt arbeidsmiljø.

kommunikasjon_god_og_darlig.png

 

Definisjoner med relevans til konflikthåndtering

Konflikt  

En situasjon der to personer, en person og en gruppe eller to grupper føler seg forhindret eller frustrert.  Graden av frustrasjon eller irritasjon avgjør om en befinner seg i konflikt.  Den ene kan oppleve å være i konflikt uten at den andre er klar over det.  Leders veiledning av ansatte og faglig uenighet som oppstår mellom ansatte eller leder og ansatt er ikke nødvendigvis en  konflikt.  

Arbeidsmiljøloven bruker ikke begrepet konflikt og det er heller ikke ulovlig å være i konflikt med noen.  Imidlertid kan konsekvensene av en konflikt være psykisk belastende, og dermed i strid med denne lovbestemmelsen, aml. §4-3. Her kan du lese mer om ulike arbeidskonflikter. 

Metode for kartleggingssamtale i konflikthåndtering

Metode for kartleggingssamtale er beskrevet på gult nivå. Det er nærmeste leder med personalansvar som kaller inn til kartleggingssamtale. Bakgrunnen for kartleggingssamtalen er leders plikt til å undersøke og ta tidlig grep hvor ansatte er i konflikt. Det er viktig at de ansatte i fredstid kjenner til formålet med slike  kartleggingssamtaler.  Det er leder som til enhver tid vurderer om det er hensiktsmessig med kartleggingssamtale. 

Arbeidsmiljøet

Er knyttet til hvordan man organiserer, planlegger og gjennomfører arbeidet og er forskjellig fra arbeidsplass til arbeidsplass, og krever derfor ulike tilnærminger og påvirker arbeidstakernes helse, jobbengasjement og virksomhetens resultater og produktivitet, se arbeidsmiljøportalen.

Arbeidsmiljøkartleggingsmetoder

Er nyttige verktøy for å kartlegge det psykososiale arbeidsmiljøet, og bør være grunnlaget for det forebyggende arbeidet med å gjennomføre tiltak for å opprettholde et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.

 

Definisjoner med relevans til saker utenom konflikthåndtering

Personalsaker

Konflikter kan ende opp som personalsaker. Personalsaker handler om uønskede forhold mellom arbeidsgiver og den enkelte arbeidstaker. Den kan ha positive effekter for arbeidstakeren ved at arbeidsgiver tar tak i en sak, gjennomfører en god prosess og setter inn tiltak som er bra for begge parter. Se arbeidstilsynets temaside om personalsaker.

Trakassering

Når en person blir utsatt for uønskede negative handlinger, unnlatelser eller ytringer som virker eller har til formål å virke krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende. Dette kan være uønsket seksuell oppmerksomhet eller mobbing. Trakassering kan oppstå etter enkelthendelser, se arbeidstilsynets temasider.

Mobbing

Defineres som situasjoner der en person over lengre tid føler seg utsatt for negativ behandling fra en eller flere andre personer på en slik måte at hun eller han ikke klarer å forsvare seg mot handlingene. Påstander om mobbing er subjektive, og arbeidsgiver må objektivt vurdere om mobbing har forekommet, se arbeidstilsynets temasider om mobbing på arbeidsplassen.