Bevillling: Skjenkebevilling v. 1.1

Hensikt

Hensikten med dette dokumentet er å sikre rett behandling av søknader som gjelder skjenkebevilling.

 

Gjelder for

Dette dokumentet gjelder alle ansatte som jobber med bevilling.

 

Ansvar for gjennomføring

Fagansavarlig for bevilling har ansvaret for gjennomføringen.

 

Beskrivelse

  1. Motta søknad

Kristiansand kommune mottar søknad om skjenkebevilling i P360. Dersom bevillingssøker ikke allerede har serveringsbevilling skal kommunen både ta stilling til om serveringsbevilling og skjenkebevilling skal innvilges.

Serveringsbevilling gis etter serveringsloven. Se prosedyre for serveringsbevilling Bevilling: Serveringsbevilling.

Når søknad er mottatt skal saksbehandler sjekke at nødvendig dokumentasjon er lagt ved søknaden. Dersom dokumentasjon mangler skal bevillingssøker kontaktes, og dokumentasjon skal etterspørres. Se rutinebeskrivelse - serverings- og skjenkebevilling. Bevilling: Saksbehandling serverings- og skjenkebevillinger 


Uteservering

I søknad om skjenkebevilling kan det også søkes om uteservering av alkohol på areal som har umiddelbar nær tilknytning til skjenkelokalet. Uteserveringen må gjelde samme driftskonsept som gjelder for skjenkestedets lokale.

For at skjenkebevilling også skal kunne gjelde uteservering må utearealet være klart avgrenset og virksomheten må tilrettelegge for fri passering for allmenheten. I tillegg skal ikke lyden fra musikk, underholdning eller samtale være slik at den er til vesentlig sjenanse eller ulempe for dem som bor eller oppholder seg i området. Det vises her til veilederen Musikkanlegg og helse, IS-0327 fra Helsedirektoratet.

Dersom det søkes om uteservering skal saksbehandler ta stilling til om det er tale om samme driftskonsept som inne i lokalet. Videre må saksbehandler påse at bevillingssøker har inngått avtale om leie av grunnen hvor uteserveringen skal foregå.  

Hvorvidt utformingen av utearealet er tilfredsstillende, er opp til Parkvesenet å bestemme. I vedtak om skjenkebevilling skal det derfor informeres om at virksomheten selv må ta kontakt med Parkvesenet for utforming av arealet.


Tilvirkning/innførsel

Dersom et skjenkested ønsker å produsere egen alkoholholdig drikk kan det søkes om utvidet bevilling. Det samme gjelder for innførsel av alkohol.

Skjenkestedet må enten søke om:

  • Statlig bevilling som vil gi rett til tilvirkning, innførsel og engrossalg etter registrering hos Skatteetaten, jf. alkoholloven § 1-4c.
  • Kommunal salgsbevilling med rett til innførsel og/eller tilvirkning for salg i egen virksomhet, jf. alkoholloven § 3-1c, jf. § 3-1b første ledd.
  • Kommunal skjenkebevilling med rett til innførsel og/eller tilvirkning for skjenking i egen virksomhet, jf. alkoholloven § 4-2 tredje ledd.

Dersom det søkes om utvidet bevilling må saksbehandler ta stilling til om innførselen/tilvirkningen vil utgjøre en del av stedets helhetlige karakter og tilbud.

Tilvirkningsbevilling - tillatelse til å produsere alkohoholdig drikk. Helsedirektoratet.


Kommunalt tak

Kommunen har myndighet til å sette et kommunalt tak for antall skjenkebevillinger, jf. alkoholloven § 1-7a. I tillegg til et generelt «tak» kan kommunen også sette ulike tak på antall bevillinger til forskjellige driftskonsepter. Som eksempel kan nevnes at Kristiansand kommune har vedtatt at det ikke skal innvilges skjenkebevilling til konsepter som frisører, spa, velværesalonger, klesbutikker og andre lignende konsepter såfremt det ikke foreligger særlige grunner. Se alkoholpolitisk handlingsplan og alkoholpolitiske retningslinjer på kommunen sin nettside.

Dersom det er satt et tak må saksbehandler vurdere om taket er nådd. Hvis svaret er ja, skal det fattes vedtak om avslag på skjenkebevilling.


Statlige bevillinger

Servering av alkohol på fly, tog eller skip som er kollektive transportmidler krever statlig bevilling, jf. alkoholloven § 5-2. Det samme gjelder for cruiseskip på turer av flere dagers varighet. 

Dersom kommunen mottar søknad/henvendelse vedrørende bevilling på transportmidler omfattet av § 5-2 skal saksbehandler informere bevillingssøker om at det må søkes om statlig bevilling.

  • Helsedirektoratet har myndighet til å innvilge bevilling for tog og fly, jf. § 5-2 første ledd nr. 1 og 2.
  • Statsforvalteren har myndighet til å innvilge bevilling for skip, jf. § 5-2 første ledd nr. 3.

 

  1. Innhente uttalelse, jf. alkoholloven § 1-7

Etter at søknad er mottatt skal saksbehandler avgjøre hvilke personer/virksomheter som må tilfredsstille vandelskravene i alkoholloven §§ 1-7b og 1-7c. Når dette er avgjort skal det innhentes uttalelse fra politiet og skatte- og avgiftsmyndighetene for vedkommende personer/virksomheter. Det sendes ut brev til Agder Politidistrikt og Skatteetaten gjennom P360. Standardtekst «Innhenting av opplysninger» skal brukes.

  • Politiet kan uttale seg om politimessige forhold ved skjenkestedet, herunder ordens- og trafikkmessige forhold eller om stedet ligger i et kriminelt belastet område. I tillegg skal politiet uttale seg om angitte personer har utvist uklanderlig vandel. Dersom det er negativ historikk tilknyttet til andre personer som har innflytelse på virksomheten skal politiet også uttale seg om disse.
  • Skatte- og avgiftsmyndighetene skal uttale seg om angitte personer/virksomheter har forbrutt seg på skatte-, avgifts- og regnskapslovgivningen. Uttalelsen kan omfatte både nåværende og tidligere overtredelser og restanser. Skatteetaten er også pålagt å uttalelse seg om negativ innfordringshistorikk tilknyttet andre personer/virksomheter som har innflytelse på virksomheten.


Innhenting av uttalelser fra andre instanser

Dersom det søkes om skjenkebevilling i et lokale hvor det ikke har vært servert alkohol før eller i et boligområde, skal saksbehandler også kontakte Sosialtjenesten, Miljørettet helsevern, og Plan og bygg for uttalelse.

 

  1. Foreta vandelsvurdering

Etter at kommunen har mottatt uttalelse fra de ulike instansene skal saksbehandler foreta en selvstendig vurdering av bevillingsspørsmålet. Det må tas stilling til om bevillingssøker og personer med vesentlig innflytelse på virksomheten har brutt relevant lovgivning. Hvis svaret er ja, blir vurderingstemaet om overtredelsen(e) er av en slik art og omfang at personen(e) ikke kan sies å tilfredsstille kravet om uklanderlig vandel, jf. alkoholloven §§ 1-7b og 1-7c. Bare dersom bevillingsmyndighetene kommer til at personene tilfredsstiller vandelskravet, vil det være aktuelt å gi bevilling.

Saksbehandler skal også ta stilling til om bevilling bør gis, jf. alkoholloven § 1-7a. Her kan det legges vekt på ethvert hensyn som fremmer alkohollovens formål. Det er opp til kommunens frie skjønn å bestemme om bevilling skal innvilges.
 

  1. Fatte vedtak

Til slutt skal saksbehandler fatte endelig vedtak. Dersom samtlige personer med vesentlig innflytelse på virksomheten har uklanderlig vandel skal kommunen innvilge skjenkebevilling. I vedtaket skal det opplyses om eventuelle vilkår for bevillingen.

Vedtak sendes til bevillingssøker gjennom P360. Standardtekst «Vedtak skjenkebevilling» skal brukes.

I de tilfeller kommunen har satt vilkår for bevillingen skal kommunen føre kontroll ved bevillingshaver for å sikre at driften skjer i henhold til vedtaket. Saksbehandler kan også foreta ny vandelsvurdering når som helst i løpet av bevillingsperioden dersom det anses nødvendig.


Avslag på skjenkebevilling

Dersom saksbehandler er kommet til at bevillingshaver og/eller personer med vesentlig innflytelse på virksomheten ikke har uklanderlig vandel skal kommunen fatte vedtak om avslag på skjenkebevilling. I vedtaket skal saksbehandler redegjøre for begrunnelsen for vedtaket. Standardtekst «Avslag – skjenkebevilling» skal brukes.
 

  1. Registre og fylle ut skjema

Etter at skjenkebevilling er innvilget må saksbehandler registrere driftsselskapet og skjenkestedet på SharePoint.

Registrer driftsselskap/skjenkested:

  • Gå inn på SharePoint.
  • Start med å opprette nytt driftsselskap under «Driftsselskaper». Deretter skal skjenkestedet registreres under «Steder». 

Skjema for nyoppstartede skjenkesteder:

  • Gå inn på Teams.
  • Velg: Team Bevilling → Statistikker, omsetning, adresser → Salgs- og skjenketall → Salg og skjenketall 2022 -2023 → Skjenkesteder Kr.sand kommune 2022-2023 → Fyll ut skjema. Dette skjemaet brukes ved fakturering av omsetningsoppgavene  Bevilling: Omsetningsoppgaver og fakturering

 

Definisjoner

 

Vedlegg og referanser

Alkoholloven med kommentarer - Helsedirektoratet

Skjenkebevilling for alkohol - Helsedirektoratet.

Bevilling: Kontrollrapporter - tildeling av prikker

Bevilling: Saksbehandling serverings- og skjenkebevillinger

Bevilling: Serveringsbevilling

Alkoholloven

Serveringsloven