Forebygging (og håndtering) av seksuelt krenkende atferd eller overgrep mot voksne v. 2.3

Mål/hensikt:

Hindre seksuelt krenkende atferd eller overgrep mot voksne mottakere av helse- og omsorgstjenester ved at alle ansatte skal ha nødvendig kunnskap, eller sørge for å finne relevant informasjon som kan hjelpe personen å utvikle egen kompetanse om kropp, identitet og seksualitet.

 

Gjelder for:

Ansatte i habilitering

 

Definisjoner:

Seksuelle overgrep omfatter enhver form for fysiske og/eller psykisk seksuelle handlinger eller krenkelser, begått av noen offeret kjenner eller ikke kjenner, og som det ikke er i stand til å samtykke i. For eksempel på grunn av alder, modenhet, sårbarhet eller trusler.

Risikofaktorer kan være individuelle eller relasjonelle. Individuelle risikofaktorer er knyttet til biologi og personlig historie. Eksempel: alder, kjønn, disposisjon for aggressivitet.

Relasjonelle faktorer er knyttet til forhold mellom partnere, kjærester og andre familiemedlemmer som kan påvirke en persons atferd og erfaringer. Eksempel: et miljø med holdninger som støtter vold og overgrep.

 

Ansvar:

Enhetsledere, ledere, ansatte

 

BESKRIVELSE:

Forebyggende arbeid i habilitering:

Forebyggende arbeid handler om å identifisere faktorer hos personer eller i miljøer som øker risikofaktorer eller redusere beskyttelse faktorer i forekomsten av seksuelle overgrep.

Trygge ansatte som har god kompetanse på seksuell atferd kan gi ærlige og saklige svar som er nødvendige for å lykkes med formidling av dette temaet.

En gang pr år vil dette være et hovedtema på personalmøter i avdelingene. Alle ansatte må lese gjennom denne rutinen og rutine for Seksuelt krenkende atferd eller overgrep mot voksne og bekrefte at de er lest og forstått.

 

Eksempler :

Tilpasset undervisning om kropp og identitet, venner og kjærester, seksualitet og samliv.

Tilrettelagt informasjon om tydelige holdninger til hva som er lov og ikke lov.

Kunnskap om retten til å ikke bli utsatt for uønskede seksuelle handlinger fra en annen person.

Opplæring i å gjenkjenne og kunne si ifra om overgrep.

Sikre at personer som bruker alternativ supplerende kommunikasjon (ASK) kan formidle sine grenser.

 

 

Nyttig informasjon:

Kristiansand Kommune er med som pilot kommune i VIP (Viktig Interessant Person) prosjektet som er en nysatsing innen vold og overgrepsforebygging. Dette er en 12 ukers program spesielt tilpasset for voksne med utviklingshemming. For mer informasjon kan man se på nettsiden Kristiansand kommune - VIP og koordinator ingvil.ro.tonnessen@kristiansand.kommune.no

 

Statens Barnehus i samarbeid med Norges Handikapforbundet har utarbeidet Kroppsregler som er et nyttig samtaleverktøy som kan brukes av alle ansatte:

https://www.statensbarnehus.no/barnehus/statens-barnehus-kristiansand/uro-bekymring-mistanke/kroppsregler/

Konsultasjonsteamet ved Statens Barnehus i Kristiansand har en kommunal representant som kan kontaktes ved behov: bianca.lucretia.dociu@kristiansand.kommune.no  

Statens Barnehus Kristiansand tlf.99257161

 

Kristiansand kommune har tatt i bruk TryggEst som skal gi vern av risikoutsatte voksne. TryggEst er et system for å melde om bekymring. Alle kan varsle om overgrep til TryggEst.

Telefon betjent av fagfolk:

48 21 86 59 fra 09.00-14.00 på hverdager

 

Vedlegg :

TryggEst.

Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming - Helsedirektoratet

Veileder til Retningslinjer ved seksuelle overgrep mot voksne med utviklingshemming. (bufdir.no)

Seksuelt krenkende atferd eller overgrep mot voksne