Hensikt
Hensikten med dette dokumentet er å sikre et grundig forarbeid og gjennomføring av hjelpetiltaket "hybel med oppfølging".
Gjelder for
Dette dokumentet gjelder alle ansatte.
Ansvar for gjennomføring
Kontaktpersoner
Fagstøtte i Ungdomsavdelingen
Miljøterapeaut
Beskrivelse
Prosedyren er gjeldene fra det er besluttet hybel med oppfølging av miljøterapeut som tiltak.
Oppfølging og omfang av bistand må vurderes ut ifra den enkeltes ungdoms behov og familiens muligheter for oppfølging.
Familieråd skal gjennomføres i forkant og underveis. Spørsmål til familierådet kan være: «Ungdom skal flytte på hybel. Hvem kan bidra og med hva»?
NB: Etter drøfting i team med egen fagstøtte eller leder, inviterer kontaktperson fagstøtte i Ungdomsavdelingen til drøfting i outlook (på Join eller fysisk). Ut fra hva som presenteres, konkluderes det med om det er til barnets beste å iverksette miljøterapeutisk oppfølging, event. hybel med oppfølging. Det er fagstøtte i Ungdomsavdelingen som har myndighet til å beslutte dette, og som fordeler hvem som blir miljøterapeut i den enkelte sak.
Kontaktperson inviterer miljøterapeut til et koordineringsmøte for å fastsette målene samt fordele oppgaver i forberedelsesfasen og finner tidspunkt for informasjonsmøte med ungdom og foreldre (under 18).
Målet med tiltaket er selvstendighet. I alle faser må man vurdere hva ungdom/ familie kan fikse selv, før man vurdere hva de trenger bistand til, og fra hvem.
Kontaktperson har hovedansvar for ungdommen, men oppgaver kan delegeres til miljøterapeut. I forberedelsesfasen vil det være gunstig å delegere enkelte oppgaver til miljøterapeut med mål om kontaktetablering.
Prosedyren er delt inn i forberedelses- og gjennomføringsfase.
Forberedelsesfasen
Informasjons-/ oppstartsmøte med ungdom og foreldre (under 18) med følgende innhold:
- Kontaktperson informerer partene om at foreldrene har hovedansvar for ungdommen under 18 år og at det forventes at ungdommen tar ansvar i eget liv.
- For ungdom under 18 år, dokumentes samtykke fra foreldre til at ungdommen bor på hybel.
- Få underskrift på samtykkeskjema for utveksling av informasjon mellom instanser. Bruk mal i fagprogrammet; "samtykke utveksling av info ".
- Økonomi:
Foreldrene er økonomisk ansvarlig frem til ungdommen har fullført videregående eller frem til 18 år hvis ungdommen ikke går på videregående.
Det oppfordres til å få til en privat avtale mellom foreldre og ungdom. Bidragskalkulator (nav.no) kan brukes til dette. Om foreldre ikke samarbeider om dette, må ungdommen søke NAV om bidrag.
- HUSK at det er familien som har hovedansvar for å gjennomføre oppgavene og at kontaktperson og miljøterapeut bistår ved behov. Følgende oppgaver fordeles mellom kontaktperson, miljøterapeut og partene:
- Skaff oversikt over foreldrenes økonomi før det tas stilling til om barnevernstjenesten skal bistå økonomisk.
- Skaff oversikt over ungdommens økonomi: forventet inntekter og utgifter og avklar hvem betaler hva
- Lag forslag til kontrakt med ungdommen om hybel, dvs. hybelkontrakt.
- Finn hybel innenfor en viss sum (se NAVs kommunale satser)
- Hvis ikke familien har mulighet til å stille depositum, sjekk om utleier godtarkommunal garanti. Barnevernstjenesten gir kun kommunal garanti for depositum. Se mer info under.
- I hovedsak: søk kommunal garanti på NAV eller «kjøpt depositum» (forsikring for husleie) via hybel.no, eller trygg.no.
- Skrive under på husleiekontrakt. Ungdommen over 18 år, foreldrene under 18 år.
- Ordne bankID og kontonummer til ungdom
- Tegne innboforsikring, se under.
- Søke Lånekassen om borteboerstipend. Barneverntjenesten kan betale for inntil 2. husleie om ikke foreldre eller ungdom har egne penger, og frem til lånekassen og evt. NAV har behandlet søknaden.
- Vurder behov for å søke Nav om supplerende støndad når husleiekontrakt er undertegnet, se under.
- Kontaktperson skriver en kort bekreftelse til Lånekassen dersom ungdommen har behov for det
- Søke om bostøtte fra Husbanken hvis ungdom er over 18 år og ikke i skole: https://www.husbanken.no/person/bostotte/
- Melde flytting midlertidig co/ adresse via posten.no og skatteetaen.no.
- Kontaktperson skriver og gjennomgår vedtak og forslag til barnets plan i møte med ungdom, foreldre og miljøeterapeut
- Mijøterapeut utarbeider handlingsplan basert på målene i barnets plan
- Miljøterapeut avtaler ukentlige treffpunkt med ungdom og eventuelt foreldre, for å sjekke ut at oppgaver er utført, eventuelt for å bistå.
- Vurder om etableringstilskudd er aktuelt jf. prosedyre for økonomisk deknint til ungdom som er flyttet ut av hjemmet Økonomisk dekning til ungdom som er flyttet ut av hjemmet, event. søk NAV om de er involvert. Inventar og utsyr; hva har de selv og hva kan de få fra andre. Bruk familieråd til avklaring.
- Sett innflytningsdato og avklar hvem som hjelper med innflytting (jf. Familieråd).
Borteboerstipend
Når husleiekontrakten er undertegnet, kan det søkes borteboerstipend. Husleiekontrakt og dokumentasjon fra barnevernstjenesten må legges ved søknaden til Lånekassen.
Søknad til NAV om supplerende stønad
Ring kontaktsenteret i NAV og få informasjon om hvem som er saksbehandler for ungdommens f.dato. Etabler samarbeid og ha dialog. Ha gjerne et møte hvor ungdommen er med. Foreslå jevnlige møter mellom NAV og ungdom.
Husk at vedtaket fra NAV gjelder i inntil 3 mnd, og at ungdommen er ansvarlig for å søke om nye stønader i fokant.
Husleiekontrakt, utskrift søknad til Lånekassen, kontoutskrift 3 mnd, kontonummer må være klart før det søkes NAV, skattemeldingen (eventuelt søke skattekort hvis ikke det er gjort)
Kommunal garanti
Dekker kun husleie, ikke inventar. Dvs dersom ungdom ikke betaler husleie, kan huseier si opp husleiekontrakten, og NAV kan dekke leieutgifter i oppsigelsesperioden. Viktig info til ungdom. OBS: innfrielse av garanti vil bli gjeld.
Innboforsikring
For ungdom under 18 år bes foreldre om å tegne innboforsikring. Barneverntjenesten dekker dette om vi har omsorgen. For ungdom over 18 år forventes det at de dekker dette selv.
Gjennomføringsfase
Koordinering av videre arbeid mellom kontaktperson og miljøterapeut
Kontaktperson har ansvar for:
- Legge ved nødvendig dokumentasjon til søknaden om borteboerstipend til Lånekassen (følg instruks på Lånekassens hjemmesider).
- Skrive sosialrapport om ungdom under 18 år søker NAV om stønader.
- Skrive vedtak og oppdater barnets plan og omsorgsplan.
- Lage engasjementsavtale eller fosterhjemsavtale med hybelvert hvis det er aktuelt.
- Sikre at overordnede mål i handlingsplan henger sammen med Barnets Plan.
- Invitere ungdom og miljøterapeut til evalueringer regelmessig og i tråd med ungdommens utvikling. Inviter med saksbehandler i Nav eller andre som er involvert ved behov.
Miljøterapeuts har ansvar for:
- Utarbeide handlingsplan
- Jobbe etter de overordnede målene i handlingsplanen
- Veilede hybelverter om det er aktuelt
- Informere kontaktperson ved behov ut over de faste møtene
- Vurdere deltakelse i møter. Må avklares mellom kontaktperson, miljøterapeut og ungdom
Definisjoner
Vedlegg og referanser