Hensikt
Sikre kontinuitet og informasjonsflyt i svangerskapsomsorgen gjennom en god ramme for samarbeid mellom jordmødre og fastleger i kommunen.
Beskrive ansvar, oppgaver og rammer for samarbeid mellom jordmødre og fastleger.
Gjelder for
Helsetjenester
Ansvar for gjennomføring
- Jordmor og fastlege tar selvstendige faglige beslutninger om undersøkelse og behandling ifølge Helsepersonell loven § 4, og samarbeider når det er behov for det med den gravides samtykke. Jordmor og fastlege følger de til enhver tid gjeldende anbefalte nasjonale retningslinjer. Dersom gjeldende retningslinjer ikke følges skal det dokumenteres i journal og helsekort for gravide årsak for dette. Fastlege har ansvar for medisinsk oppfølging når det foreligger sykdom eller andre medisinske forhold med betydning for svangerskapet.
- Både jordmor og lege skal kunne identifisere gravide med risiko og har ansvar for å henvise til andre instanser hvis behov.
- Både jordmor og fastlege har ansvar for å prioritere ressursbruken slik at alle får nødvengig helsefremmende og forebyggende svangerskapsomsorg etter individuell vurdering.
Beskrivelse
Arbeidsoppgavene skal utføres i henhold til de enhver tid gjeldende lover, forskrifter, nasjonale faglige retningslinjer og veiledere for helsestasjonens og skolehelsetjenestens virksomhet med mindre det eksisterer lokale, skriftlige prosedyrer nedfelt i kommunens kvalitetssystem som tilsier fravikelse fra dette. Hvis det oppstår uenighet eller uklarhet om hvordan arbeidsoppgavene skal utføres, skal dette tas opp med stedlig leder eller kommuneoverlege.
Hvem skal utføre svangerskapskontrollene?
- Friske gravide informeres om at hun selv har rett til å velge hvor hun vil gjennomføre sine svangerskapskonsultasjoner, enten hos jordmor eller hos fastlege, eller en kombinasjon av disse to. Kvinnens ønsker og behov må avklares og tas hensyn til når videre konsultasjoner planlegges.
- Jordmor og fastlege bør anbefale den gravide til å bli fulgt opp av begge faggrupper, da jordmor og lege er fagpersoner med forskjellig og utfyllende kompetanse. Hvis kvinnen ikke har fastlege skal jordmor informere kvinnen om rettigheter knyttet til fastlegeordningen.
- Både jordmor og fastlege tar stilling til om den gravide kan følge basisprogrammet eller om det foreligger faktorer som gjør at det er behov tettere oppfølging.
Svangerskapsomsorg hos jordmor og fastlege i Kristiansand kommune
Kontinuitet i svangerskap, fødsel og barseltid.
- Kvinnen bør tilbys kontinuitet i oppfølgingen av svangerskap, fødsel og barseltid. Av hensyn til kvinnen er det en fordel å bli fulgt opp av en og samme person (eller noen få) for å få en trygg relasjon til helsepersonellet. Jordmor og fastlege oppfordres til å samarbeide, ha dialog og henvise til hverandre ved behov for utfyllende kompetanse eller informasjon rundt den gravide kvinnen.
Dokumentasjon.
- «Helsekort for gravide» må brukes aktivt av jordmor og fastlege, da dette er det eneste samarbeidsdokumentet som følger kvinnen i svangerskapet. Både jordmor og fastlege har ansvar for at helsekortet er korrekt utfylt. Dersom den gravide har glemt helsekort for gravide bør det sikres at nødvendig informasjon videreformidles via dialogmelding, etter kvinnens samtykke.
Laboratorieprøver.
- Prøver tas etter retningslinjer normalt av fastlege på konsultasjon i svangerskapsuke 12, og fastlege sender kopisvar til jordmor ved alle blodprøver som har relevanse for svangerskapet.
- Om jordmor finner indikasjon for prøvetaking har jordmor et selvstendig anvar for å rekvirere disse, enten via fastlege eller via sykehusets laboratorie. Rekvirent har ansvar for å følge opp prøvesvar.
Samarbeid.
- Ved behov for samarbeid mellom fastlege og jordmor, kommuniseres dette gjennom elektroniske meldinger, per telefon eller ved skriftlig kommunikasjon. Elektroniske meldinger skal ikke brukes i hastesaker.
- Både jordmor og fastlege tilstreber å sende kopi av henvisninger til hverandre der den ene part har henvist til en annen instans.
- Gjennom svangerskapskonsultasjonene skal en aktivt forsøke å identifisere gravide og familier med behov for ekstra oppfølging. Helhetstenkning og tverrfaglig samarbeid er hensiktsmessig. Helsesykepleier er en viktig ressurs med tanke på oppfølging etter fødsel.
- Ved tverrfaglig samarbeid, innhentes samtykke hos den gravide kvinnen.
- Samarbeidsmøte x 1 pr år med følgende personer. Kommune overlege, rådgiver/koordinator for fastlegene, faglig rådgiver for helsestajon, tillitsvalgt for fastlegene, leder for ALU (allmennlegeutvalget), praksiskonsulent for fastleger, tjenesteleder og avdelingsledere for jordmortjenesten og kommune jordmødrene. Jordmortjenesten har ansvar for å kalle inn til møtet.
Definisjoner
Rutinen gjelder jordmødre som arbeider i Kristiansand kommune og for fastleger med avtalepraksis i Kristiansand kommune.
Vedlegg og referanser
Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)
Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)
Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)
Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)
Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)
Lov om pasient- og brukerrettigheter
Lov om helsepersonell
Forskrift om internkontroll i sosial- og helsetjenesten
Lov om folkehelsearbeid