Opplæringsprosedyre for ansatte i manuell forflytning v. 1.0

Hensikt

Hensikten med dette dokumentet er å sikre at at ansatte får tilstrekkelig opplæring med god kvalitet i ergonomi og manuell pasientforflytning.

 

Gjelder for

Dette dokumentet gjelder alle ansatte som jobber med pasientforflytning.

 

Ansvar for gjennomføring

Basert på risikoforhold i avdelingen og overordnede målsetninger har arbeidsgiver har ansvaret for å ha en oppdatert opplæringsplan for ansatte.

I samarbeid med forflytningskontakter gjøres det en årlig gjennomgang av status på forflytningskunnskap i avdelingen , og opplæringsbehov på ansatte.

Beskrivelse

Her forklarer man leseren hvilke oppgaver og aktiviteter som skal gjøres, i hvilken rekkefølge de skal gjøres, og om det er noen spesielle krav til utførelsen av dem. Er det noen mål som skal oppnås med de aktivitetene dokumentet omhandler, skal dette beskrives her. Det er ikke lagt noen føringer på bruk av tabeller, bilder eller tilsvarende. Se Dokumentstyringsprosedyre for mer informasjon.

•Ansatte må kunne:
•Velge en sikker forflytningsmetode
•Arbeide i samsvar med aksepterte metoder og redusere risiko for de selv og pasienten
•Velge et egnet hjelpemiddel
 
Ansatte får et basiskurs i forflytning over 2 dager, med et årlig oppfriskningskurs over 1 dag. Kursene gjennomføres avdelingsvis i grupper på 12 personer, der de får praktisk trening og individuell veiledning.

Definisjoner

Manuell forflytning: Tredimensjonal bevegelse der pleier flytter pasient med minst mulig kraftbruk ved hjelp av hjelpemiddel for å redusere friksjon, basert på biomekanikk og fysiske lover.

 

Vedlegg og referanser

Vedlegg vil være skjemaer eller annet innhold som direkte er knyttet til prosedyren.

Referanser kan være kilder som har blitt brukt til å skrive prosedyren, veiledere eller andre dokumenter som har relevans for dokumentet.