Kontroll og bruk av personlig fallsikringsutstyr v. 1.2

Hensikt                              

Hensikten med dette dokumentet er å:
Sikre
at alle ansatte som benytter fallsikringsutstyr har kompetanse i sikker bruk og håndtering av utstyret.
Sikre kompetanse og felles retningslinjer for redning ved bruk av fallsikringsutstyr.
Sikre at ansatte er kjent med vedlikeholdsrutiner for fallsikringsutstyr 

 

Gjelder for

 Alle ansatte som anskaffer, benytter og vedlikeholder fallsikringsutstyr.

 

Instruksbeskrivelse

Krav til kompetanse

Ansatte som skal bruke fallsikringsutstyr, (fallsikringsseler, fangliner, støttebeltesystemer og fallblokker og tilhørende redningsutstyr) skal ha dokumentert praktisk og teoretisk opplæring som gir kunnskaper om oppbygging, betjening, bruksegenskaper og bruksområde, samt vedlikehold og kontroll. Opplæringen skal gi kunnskaper om og ferdigheter i forhold til de krav som stilles til sikker bruk og betjening av fallsikringsutstyr. Arbeidsgiver skal sikre at det gis utstyrspesifikk opplæring.

Alt personlig fallsikringsutstyr skal være i henhold til gjeldende standarder. En forutsetning for å kunne benytte personlig fallsikringsutstyr er at det finnes eller at det kan monteres forankringspunkt. Forankringspunkt beregnet for en person skal tåle en belastning på 1000 kg og et vilkårlig forankringspunkt skal tåle min. 1500 kg. Forholdene vedrørende fallsikringsordning skal fremkomme av risikovurdering.

Ved arbeid som inkluderer fallsikringsutstyr skal det være minimum 2 personer tilstede for en eventuell redningsoperasjon

 

Krav til utstyr

Utstyr skal anskaffes, brukes og vedlikeholdes i henhold til relevante og anerkjente standarder (NS-EN). Alt fallsikringsutstyr skal oppfylle kravene gitt i Forskrift om konstruksjon, utforming og produksjon av personlig verneutstyr (PVU) og dermed være CE – merket.

Fallsikringssele bør være utstyrt med 2 stk ”avlastningsstropp” (fot stropp).

Kontroll, lagring og vedlikehold av utstyret skal være i henhold til produsentens spesifikasjoner.

i henhold til NS-EN 365 skal alt fallsikringsutstyr kontrolleres av en kompetent person minimum hver 12. måned. Dette er for å sikre at alt utstyret er i orden og at defekt utstyr blir tatt ut av bruk. Produsenten av utstyret kan i brukerveiledningen anbefale hyppigere kontroller. Videre skal alt utstyr sjekkes visuelt før og etter bruk av brukeren. Alt utstyr skal ha egnet merking som viser dato for siste sertifisering/periodisk kontroll. 

 

Vedlegg og referanser

Arbeidstilsynets retningslinjer for arbeid i høyden

Forskrift om utførelse av arbeid - kapittel 17 Arbeid i høyden

ROS analyser og etablering, vedlikehold og opplæring i bruken av dem