Håndtering av mulige straffbare forhold begått av ansatte - prosedyre v. 1.0

Hensikt

I saker hvor ansatte er mistenkt for å ha begått straffbare handlinger eller unnlatelser i tilknytning til arbeidsforholdet, som for eksempel, men ikke begrenset til, underslag, tyveri, bedrageri hvitvasking, korrupsjon, økonomisk utroskap, hatefulle ytinger, seksuelle overgrep, grov uforstand i tjenesten og lignende forhold, skal denne prosedyren følges.

 

Gjelder for

Dette dokumentet gjelder alle ansatte.

 

Ansvar for gjennomføring

Leder er ansvarlige for å følge opp mulige straffbare forhold som avdekkes innenfor deres ansvarsområde i samsvar med denne prosedyren. Ansatte oppfordres til å melde fra til nærmeste leder ved mistanke om straffbare forhold begått av andre ansatte i tjenesten. I tilfeller hvor det ikke er ønskelig eller mulig å melde fra til nærmeste leder eller overordnet leder, og den ansatte ikke er fortrolig med dette eller forholdet gjelder nærmeste leder, oppfordres den ansatte til å varsle gjennom Kristiansand kommunes varslingstjeneste

 

Beskrivelse

Det vil ofte være aktuelt med to parallelle saksløp:

 

  • personalsak med evt. advarsel, oppsigelse eller avskjed
  • politianmeldelse av straffbare forhold

 

  1. Ved begrunnet mistanke om straffbare forhold, skal leder ta opp mistanken med direktøren for kommunalområdet. Direktøren informerer kommunedirektøren, organisasjonsdirektøren og kommunerevisjonen. Kommunerevisjonen skal skriftlig informere kontrollutvalget ved nummerert brev der det avdekkes misligheter, jf. kommuneloven § 24-7 bokstav e. Kommunedirektøren avgjør hvem som skal ha ansvar for videre sakshåndtering.

 

  1. Kommuneadvokaten skal kontaktes så tidlig som mulig, slik at følgende vurderinger belyses best mulig:

 

  1. om forholdet bør politianmeldes,
  2. om det bør gjøres undersøkelser før en eventuell anmeldelse,
  3. om det kan være grunnlag for en minnelig ordning som alternativ til anmeldelse på grunn av forholdets mindre alvorlige karakter eller andre særlige forhold,
  4. hvorvidt den/de mistenkte skal konfronteres eller man skal avvente dette på grunn av bevisforspillelsesfare,
  5. håndtering av sakens eventuelle personalmessige sider, og
  6. den videre sakshåndteringen.

 

Kommunerevisjonen skal kontaktes for eventuell bistand med ytterligere undersøkelser av forholdet.

 

  1. Når de faktiske forhold er tilstrekkelig belyst, bør personalsaken behandles uavhengig av en eventuell straffesak. Kommuneadvokaten skal kontaktes ved slike personalsaker.

 

  1. Kommunen skal som hovedregel anmelde mistanke om alvorlige straffbare forhold. Kommunedirektør avgjør om saken skal anmeldes.

      

  1. Anmeldelsen utferdiges av den aktuelle områdedirektør, og kommuneadvokaten konsulteres i denne forbindelse.

 

  1. Politianmeldelse må inneholde alle opplysninger som politi og påtalemyndighet kan ha interesse av. Det er viktig at mistanken om det straffbare forhold er tilstrekkelig dokumentert til at påtalemyndigheten kan ta stilling til anmeldelsen.

 

  1. Kopi av anmeldelsen med alle vedlegg sendes kommunedirektør, direktøren for kommunalområdet, organisasjonsdirektøren, kommuneadvokaten og kommunerevisjonen. 

 

  1.  Når anmeldelsen er oversendt politiet, skal politiet bistås på forespørsel. Opplysninger kan normalt gis uten hinder av taushetsplikt.

 

Vedlegg og referanser

Lov om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven)

Varsling for ansatte og folkevalgte i Kristiansand kommune - reglement