Basseng - Prøvetaking - kontroll av klor og ph i basseng med reagensglass og tabletter v. 1.0

Hensikt

Hensikten med dette dokumentet er å sikre forsvarlig vannkvalitet i bassenget. Det skal sikre forsvarlig kontroll og periodisk prøvetaking av bassengvannet. Formålet er å sikre at bassenget er trygt å bruke med tanke på vannkvalitet og tilsatt kjemi. Hensikten er også å gi en tydelig oversikt over hva som er trygt badevann, hva som ikke er trygt badevann og når tiltak må iverksettes. Dokumentet skal også vise til hva som må gjøres når . Avvik oppdages.

 

Gjelder for

Gjelder alle ansatte som til ulike tider har ansvar for å ta vannprøve av bassengvannet (hvis bassenget skal brukes/eller er i bruk).

 

Ansvar for gjennomføring

Driftsleder har ansvar for å gi de ansatte som skal gjennomføre prøvetaking nødvendig opplæring. Videre har vedkommende også ansvar for å gjøre de ansatte kjent med denne og andre prosedyrer og rutiner som er relevante for kontroll av badeanlegget.

På ukedager når bassenget er i daglig drift skal prøver gjennomføres:

  • kl 0800 - prøvetaking med reagensglass og tabelett
  • kl 1100 - stripsprøve pluss avlesning av instrument i teknisk rom
  • kl 1400 - prøvetaking med reagensglass og tabelett
  • kl 1700 - stripsprøve pluss avlesning av instrument i teknisk rom
  • kl 2000 - prøvetaking med reagensglass og tabelett

I helger og på andre fridager skal det ellers alltid tas prøver før noen går i bassenget. Disse skal fortrinnsvis tas med reagensglass og tabeletter, men "kan" erstattes av Basseng - kontroll av klor og pH m/teststrips og avlesing i teknisk rom dersom ansvarlig person foretrekker den prøvemetoden. Prøver skal alltid foretas minimum hver 3. time så lenge det er brukere av bassenget, også i helger.

Det er driftspersonalet som er på jobb på gjeldende tispunkt som har ansvaret for prøvetakingen. Alle resultater noteres på Basseng - Driftjournal svømmebasseng - Vågsbygd kultursenter som ligger i papirform i kjelleren i svømmehallen.

Beskrivelse

Prøvetaking av vann gjøres i det tekniske rommet til svømmehallen som ligger i kjelleren (ofte kalt "svømmekjeller"). Oversikt over installasjonen finner du her: Basseng - Oversikt over teknisk installasjon i svømmehall - Vågsbygd kultursenter.

 

A. Trinnvis prosedyre for klor og pH skal gjøres hver gang det tas en prøve av vannet. Prosedyren er beskrevet i dette dokumentent.

B. Andre instrumenter skal også kontrolleres hver gang klor og pH sjekkes. Se prosedyre for Basseng - Prøvetaking - kontroll av andre instrumenter i basseng.

 

VIKTIG

INGEN skal bruke bassenget:

Hvis friklor er under "0,5".

Hvis totalklor er OVER "3,00".

Hvis bundetklor er OVER "0,5".

Hvis PH er UNDER "7,00".

Hvis PH er OVER "7,8".


Hvis noe her er feil så lese om hvordan det kan fikses i dokumenet: Basseng - Feil eller avvik og mulig tiltak for å rette det - Svømmehallen

 

Klor

1. Dulcomarinen henger på veggen på høyreside. Verdiene for pH, Cl free (friklor), og temperatur (på bassengvann) skal registreres på driftsjournalen. Vann tappes av fra under Dulcomarinen. Løsne forsiktig på skruen for å tappe vann. La det renne endel ,slik at det ikke bare er slange vannet som testes (pass på å ha bøtte under på gulvet).

Sv_mmekjeller_instrument_dulcomarin.jpg Dulcomarin_verdier_1.jpg Sv_mmekjeller_instrument_pr_vetaking_vann.jpg 

 

2. Vann fylles i liten beholder. Beholderen skylles noen ganger før den fylles opp cirka halvveis.

Sv_mmekjeller_tappe_vann_under_dulcomarin_2.jpg Beholder_med_vann_halvfull_2.jpg

 

3. To-2- stk reagensglass fylles opp til 10 ml. strek. Viktig å prøve å være nøyaktig.

Reagensglass_1.jpg Reagensglass_3.jpg

 

4. Ta på korken på det ene glasset. Skru på måleinstrument "ON / OFF". Sett glasset i hullet. Pilen på glasset skal peke mot pilen på måleinstrumentet

Sv_mmekjeller_pr_vetaking_reagensglass_klor_og_ph_1.jpg CL_instrument_1.jpg  Plassering_i_instrument_pil_p_linje_2.jpg Plassering_i_instrument.jpg

 

5. Trykk på knappen "Zero/test"

6. Måleinstrumentet viser "0,00"

CL_instrument_zero_test_klart_vann_2.jpg

 

7. Ta glasset ut av instrumentet

8. Åpne glasset. Tablett nummer 1 (DPD no.1) puttes oppi glasset. Helst uten å ta på tabletten. Knus tablett og rør godt med rørepinne.

CL_instrument_tablettno1_3.jpg CL_instrument_ferdig_r_rt_tablett_5.jpg CL_instrument_knus_tablett_4.jpg

 

9. Sett på lokk og plasser glasset tilbake i instrumenet. Trykk på "Zero/test". Får ut verdien for friklor. Dette tallet skrives på arket (Driftsjournalen) som ligger på bordet. (Hvis det ikke ligger noe ark der så finnes nye ark i permen oppå skapet over bordet). Du kan også finne den her: Basseng - Driftjournal svømmebasseng - Vågsbygd kultursenter og skrive ut.

Plassering_i_instrument_1.jpg CL_instrument_viser_fri_klor_7.jpg Sv_mmekjeller_bord_2.jpg

 

10. Ta ut glasset. Tablett nummer 3 (DPD no.3) puttes oppi det samme glasset. Helst uten å ta på tabletten. Knus tablett og rør godt med rørepinne.

CL_instrument_tablettno3_8_2.jpg CL_instrument_ferdig_r_rt_tablett_6.jpg CL_instrument_knus_tablett_5.jpg

 

11. Sett på lokk og plasser glasset tilbake i instrumenet. Vent 2 minutter.

Plassering_i_instrument_pil_p_linje_1.jpg Plassering_i_instrument_2.jpg Vent_2_minutter.JPG

 

12. Trykk på "Zero/test" igjen. Får ut verdien for totalklor. Dette tallet skrives på driftsjournalen. Forskjellen mellom friklor og totalklor er bundetklor. Skriv denne verdien på journalen.

CL_instrument_etter2min_viser_totalklor_9.jpg Sv_mmekjeller_bord_4.jpg

 

13. Skru av måleinstrument. Trykk på "ON / OFF" knappen.

 

Betydning av klor verdier og feilsøking:

- Vi skal helst ha en friklor som ligger nærmest mulig "1,00".

Doseringspumpe i kabinett skal er innstilt til å automatisk tilføre klor slik at denne verdien ligger nærmest mulig "1,00". Hvis verdien er under "1,00" og klorpumpe i kabinettet ikke jobber så sjekk følgende "Automatikk og doseringspumpe klor - svømmehall". Doseringpumpa kan en høre hver gang den doserer. Det er også mulig å se ved at pumpa blinker grønt hver gang den doserer. Dulcomarin på veggen vil også indikere med feilmelding om den ikke har kontakt med pumpa.

Verdien for totalklor skal IKKE være over "3,00". Over denne verdien skal ingen bruke bassenget. For å redusere totalkloren se "tømming av badevann og tilførsel av nytt vann".

Bundet klor skal IKKE være over "0,50". Over denne verdien skal ingen bruke bassenget. For å redusere mengden bundetklor se "tømming av badevann og tilførsel av nytt vann".

 

 

PH

1. Ta et reagensglass som er fylt med 10 ml med vann. Ta på korken på glasset. Skru på måleinstrument - Trykk på "ON / OFF". Sett glasset i hullet. Pilen på glasset skal peke mot pilen på måleinstrumentet.

Reagensglass_2.jpg Sv_mmekjeller_pr_vetaking_reagensglass_klor_og_ph_2.jpg CL_instrument_2.jpg Plassering_i_instrument_pil_p_linje_3.jpg

 

2. Trykk på knappen "MODE" til det viser "PH" i displayet.

Plassering_i_instrument_3.jpg PH_instrument_viser_ph_2.jpg

 

3. Trykk på knappen "Zero/test".

4. Måleinstrumentet viser "0,00"

CL_instrument_zero_test_klart_vann_3.jpg

 

5. Ta glasset ut av instrumentet

6. Åpne glasset. Tablett "phenol RED" puttes oppi glasset. Helst uten å ta på tabletten. Knus tablett og rør godt med rørepinne.

PH_instrument_fylt_glass_og_knus_tablett_3.jpg PH_instrument_fylt_glass_r_r_godt_4.jpg 

 

7. Sett på lokk og plasser glasset tilbake i instrumenet. Trykk på "Zero/test". Får ut verdien for PH.

Dette tallet skrives på arket, driftsjournalen, som ligger på bordet. (Hvis det ikke ligger noe ark der så finnes nye ark i permen oppå skapet over bordet). 
Du kan også finne den her: Basseng - Driftjournal svømmebasseng - Vågsbygd kultursenter og skrive ut.

PH_instrument_sett_p_kork_plasser_i_instrument_6.jpg Plassering_i_instrument_pil_p_linje_4.jpg Plassering_i_instrument_4.jpg PH_instrument_trykk_test_viser_ph_8.jpg Sv_mmekjeller_bord_3.jpg

 

8. Skru av måleinstrument. Trykk på "ON / OFF" knappen.

9. Alle glass, lokk, beholder og rørepinner skylles med rent vann i vasken (som er i motsatt enda fra bordet hvor driftsjournalen ligger).

 

Betydning av PH verdi og feilsøking:

- Vi skal helst ha en PH som ligger nærmest mulig "7,20". 

Doseringspumpe i kabinett skal være innstilt til å automatisk tilføre syre slik at denne verdien ligger nærmest mulig "7,20". Hvis verdien er over "7,8" og syrepumpe i kabinettet ikke jobber så sjekk følgende Basseng - Feil eller avvik og mulig tiltak for å rette det - Svømmehallen Doseringpumpa kan en høre hver gang den doserer. Det er også mulig å se ved at pumpa blinker grønt hver gang den doserer. Dulcomarin på veggen vil også indikere om den ikke har kontakt med pumpa.

Verdien for PH skal IKKE være under "7,00". Under denne verdien skal ingen bruke bassenget. For å redusere eller øke PH'en se Basseng - Feil eller avvik og mulig tiltak for å rette det - Svømmehallen.

PH skal IKKE være over "7,8". Over denne verdien skal ingen bruke bassenget. For å redusere PH se Basseng - Feil eller avvik og mulig tiltak for å rette det - Svømmehallen.

 

 

VIKTIG

INGEN skal bruke bassenget:

Hvis friklor er under "0,5".

Hvis totalklor er OVER "3,00".

Hvis bundetklor er OVER "0,5".

Hvis PH er UNDER "7,00".

Hvis PH er OVER "7,8".

 

Hvis noe her er feil så lese om hvordan det kan fikses i dokumenet: Basseng - Feil eller avvik og mulig tiltak for å rette det - Svømmehallen

 

 

Definisjoner

Dersom beskrivelsen inneholder er sentrale begreper som man kan forvente at leseren ikke kjenner til, skriver man en kort definisjon av dem her.

Fri klor eller fritt klor er den aktive delen av kloren. Den som "aktivt" jobber for å drepe bakterier. Det er denne delen med klor vi ønsker ha. Ønsket verdi skal ligge mellom 1 og 3 mg/l.

 

Bundet klor er den delen av kloren som er "brukt opp" eller bundet opp til bakterier og skitt i bassenget. Vi ønsker at denne delen ikke skal overstige 0,5 mg/l. Vi har lyst til å ha minst mulig bundet klor i vannet.

 

Total klor er den totalen mengden klor i bassenget angitt i mg/l. Total klor er summen av fri klor og bundet klor. 

 

PH sier noe om hvor surt eller basisk vannet er. Vi ønsker ikke at vannet skal være hverken for surt eller for basisk og ønsker at verdien skal ligge tett opp til nøytralt vann. Vi ønsker en pH på ca 7,2.

 

Vedlegg og referanser