Desinfisering av vann på ledningsnett v. 1.2

Hensikt

Hensikten med dette dokumentet er å sikre at alle ansatte som bruker klor vet hva krav til registrering, opplæring i og bruk av klor. Det fins i tillegg en egen Stoffkartotek og kjemikaliehåndtering som en må gjøre seg kjent med og bruke.

 

Gjelder for

Dette dokumentet gjelder alle ansatte som bruker klor. på vannledningsnettet.

 

Ansvar for gjennomføring

Arbeidsgiver har ansvaret for at rutinen fins, skal informere om den og invitere ansatte til forbedringer av rutinen og avviksbehandling i forhold til den.  De ansatte skal bruke rutinen.

 

Beskrivelse

Planlegging og forarbeid

  1. Opplæring: Arbeidstaker skal få nødvendig opplæring i bruk av kjemikaliet før arbeidet starter, inkludert informasjon om kjemikaliets farlige egenskaper og påkrevd verneutstyr. 
  2. Gjøre deg kjent med  ROS analyser for vann drift  
  3. Bruke Stoffkartotek og kjemikaliehåndtering
  4. Gjøre seg kjent med databladet for klor Kalsiumhypokloritt 65% granulert som brukes ved hendelser på ledningsnettet. Klor som benyttes på vannverkene er natriumhypoklorid. Styrken fra leverandør er 15gr/L (15 gram aktivt klor pr liter) som tynnes ut slik at det på lagertankene på vannverkene er 5gr/L.
  5. Merk spesielt databladets pkt. 4 Førstehjelp og pkt. 8 Verneutstyr. Viktig at anbefalt verneutstyr brukes slik som briller, åndedrettsvern/friskluftsmaske og hanser. Følg også  LokaltBy og stedsutvikling: Bruk av verneutstyr for driftspersonell og bekledning ved befaringer (Gyldig).
    1. Øyeskyllevann eller dusj forøyeskylling. Øyevern som visir eller kjemikaliebriller. Gummihansker (neopren, nitril, PVC). 
    2. Regntøy av skikkelig kvalitet/ ADR-dress (engangsdress).  
    3. Gummistøvler. Gassmaske/ overtrykksmaske. 
    4. Tilgjengelig øyespyleflasker fylt med vann. 
    5. Varselskilt om desinfeksjon m/ produktinfo til plassering i berørte ventilkummer. 
    6. Sperremateriell.
  6. Tilgjengelig personell:  
    1. Det skal alltid være minimum 2 personer til stede ved desinfeksjon og klorfjerning. 
    2. Begge personer skal kjenne produktdatabladet for desinfeksjons-/ klorfjerningsmiddel og bære komplett verneutstyr under arbeid med tilrettelegging, gjennomføring og rengjøring av utstyr. 
  7. Alle ansatte som bruker kjemikalier som klor skal installere EcoOnline appen. Det er forøvrig ikke krav til eksponeringsregistrering
  8. En ansatt er nominert av leder og har et særskilt ansvar for registrering av kjemikalier inn i og ut av EcoOnline. Når nye kjemikalier kjøpes inn eller fases ut, skal dette registreres i EcoOnline. Vedkommende skal også kunne være en ressursperson for å få nyansatte til å laste ned  EcoOnline appen for bruk til lovpålagt eksponering. HMS rådgiver i stab kan være behjelpelig med opplæring ved behov.
  9. Klor skal alltid stå innelåst i metallskap med asug når det ikke brukes til å blande i sprøyter. 
  10. Alle har tilgang til skrin med førstehjelpsutstyr i bilene og på basene. I førstehjelpsutstyret skal inngå øyeskyllevann.
  11. Varsle abbonementene om at vannet er stengt og om hva de gjør når vannet kommer tilbake.

 

Ved bruk av klor

  1. Steng vannet.
  2. Ta inn klor i røret før det skjøtes sammen igjen. Dosering: 100 g per 100 mm diameter på vannrøret.
  3. Fyll opp ledningsnettet med vann slik at kloren virker best mulig. Stenge det klorerte ledningstettet igjen.
  4. Dette skal stå i 2 timer. 
  5. Spyl ut av ledningen etter to timer.
  6. Ta vannprøve med spesialflasker.
  7. Levere vannprøvene til laboratoriet (Eurofins).
  8. Enten kan alternativt vannledningsnett brukes for at abbonementene skal få vannet tilbake eller vannet settes i drift igjen. Som regel settes vannet i drift igjen rett etter at prosedyren skissert over er gjennomført, det vil si før prøvesvaret foreligger.
  9. Dersom vannprøven ikke er ren nok, gjennomføres ny spyling og det tas nye prøver.
  10. Dersom du har fått klor på deg, er det viktig å gå til legevakta. Husk melde Avvik og uønskede hendelser - RegistreringsprosedyreGruppeliv og dødsfall - prosedyre i tilfellet seinskader.  
  11. Meld avvik om noe ikke gikk som forutsatt. Gi innspill til leder om prosedyren kan forbedres.
  12. Før klor tømmes ut i naturen: KLORFJERNINGSMIDDEL Klorfjerning kan gjennomføres ved å dosere natriumsulfitt, natriumhydrogensulfitt eller natriumthiosulfat i utløpet.

 

Definisjoner

  • Klor er et halogen som vi finner i gruppe 17 i det periodiske systemet. Ved romtemperatur er rent klor en diatomisk (Cl2) gul-grønn gass. Den er to og en halv ganger så tung som luft, har en intens ubehagelig kvelende lukt og er giftig. Klor inngår lett kjemiske forbindelser med alle andre grunnstoff bortsett fra O2, N2 og edelgassene, men brenner ikke i luft. Det er imidlertid ikke like reaktivt som fluor. Klor løses lett opp i vann. Sammen med hydrogen – i det som kalles klorknallgass – reagerer det kraftig ved oppvarming. Ren klorgass er giftig.
  • Stoffkartoteket er en samling av sikkerhetsdatablader for farlige kjemikalier som brukes i virksomheten. Kartoteket skal også inneholde informasjonsblad for andre helseskadelige stoffer og helsefarlig biologisk materiale.

 

Vedlegg og referanser