4.11 Infeksjoner hos ansatte v. 1.1

MÅL/ HENSIKT

Hindre at syke ansatte smitter annet personell og beboere/pasienter.

 

GJELDER FOR

I Kristiansand kommune gjelder infeksjonskontrollprogrammet (IKP) for sykehjemmene i kommunen.

Boliger og institusjoner kan gjerne bruke rutiner fra IKP om det er naturlig i driften, selv om de ikke rent juridisk er forpliktet til å følge disse i sin helhet. Mange av rutinene gjelder for kommunens helsetjenester generelt for at krav til forsvarlighet skal være oppfylt.

Basale rutiner skal beskytte både helsepersonellet mot smitte og forebygge smitte til og mellom pasienter.

ANSVAR

  • Ansatte med smittsom infeksjon og symptomer på infeksjon skal underrette ledelsen om dette.
  • Ledelsen skal organisere arbeidet slik at ansatte ikke smitter beboere, og andre ansatte.

BESKRIVELSE

Infeksjoner hos ansatte

Ansatte med kjent smittsom infeksjon eller symptomer på infeksjon, skal tilstrebe å ikke smitte andre. Den ansatte skal ikke være på jobb når de kan utgjøre en risiko for smitte til andre ansatte og beboere. Ansatte som er bærere av smittsomme agens kan i noen tilfeller være på jobb etter vurdering og godkjenning av smittevernlegen. Se Vedlegg - Anbefalte retningslinjer ved ulike infeksjoner hos personell

Arbeid med mat

Ikke lag mat når du er syk

Når du tilbereder eller håndterer mat må du være frisk, dvs. ikke ha sykdommer som kan overføres via maten.

Det betyr at personer med oppkast og diaré, matforgiftning eller lignende ikke skal tilberede mat.

Det er viktig å være klar over at enkelte sykdommer, slik som Norovirus, kan smitte etter at man er symptomfri. Mattilsynet og Folkehelseinstituttet anbefaler derfor at man venter 48 timer etter at symptomene har gitt seg før man håndterer mat etter en slik infeksjon. 

Dersom du har sår på hendene, bør du benytte hansker. Det er viktig å skifte hansker mellom ulike arbeidsoperasjoner. Vær oppmerksom på at du ikke skal håndtere mat hvis du har åpne eller verkende sår på hendene. Da er ikke hansker tilstrekkelig beskyttelse. 

I Forskrift om næringsmiddelhygiene stilles det i kapittel 8 krav til personer som arbeider med næringsmidler. Dette kan gjelde anretningspersonell ved institusjonen, og også til en viss grad pleiepersonellet:

Personer som lider av eller er bærere av en sykdom som kan overføres gjennom næringsmidler, eller som f.eks. har infiserte sår, hudinfeksjoner eller andre sår eller diaré, skal ikke under noen omstendighet håndtere næringsmidler eller gis adgang til et sted der næringsmidler håndteres, dersom det er fare for direkte eller indirekte forurensning.

Alle personer med slike lidelser som er ansatt i et næringsmiddelforetak, og som vil kunne komme i kontakt med næringsmidler, skal umiddelbart melde fra om sykdommen eller symptomene, og om mulig om deres årsaker, til driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket.”

HENVISNINGER

  1. Mathåndtering og hygiene for serveringssteder, Mattilsynet 2023

  2. Håndbok for basale smittevernrutiner, FHI 2022

VEDLEGG

Vedlegg - Anbefalte retningslinjer ved ulike infeksjoner hos personell