5.6 Gastroenteritt og matbåren smitte v. 1.1

BESKRIVELSE

IK-mat
Rutiner for kjøkkenhygiene og servering av mat er beskrevet i IK-mat for mottakskjøkken, det vises til rutinesamlingen om Internkontroll mat i kvalitetssystemet.

GJELDER FOR

I Kristiansand kommune gjelder infeksjonskontrollprogrammet (IKP) for sykehjemmene i kommunen.

Boliger og institusjoner kan gjerne bruke rutiner fra IKP om det er naturlig i driften, selv om de ikke rent juridisk er forpliktet til å følge disse i sin helhet. Mange av rutinene gjelder for kommunens helsetjenester generelt for at krav til forsvarlighet skal være oppfylt.

Basale rutiner skal beskytte både helsepersonellet mot smitte og forebygge smitte til og mellom pasienter.

Matinfeksjon og matforgiftning

Gastroenteritt kan forårsakes av ulike typer mikrober via mat og vann. Dette er den vanligste sykdomstypen man kan få av vann- og matbåren smitte både i Norge og internasjonalt.

Informasjon om ulik matbåren smitte, finnes i Smittevernveilederen til folkehelseinstituttet som beskriver symptomer, smittekilder og behandling for de fleste næringsmiddelbårne infeksjoner og intoksikasjoner (matforgiftning).

Det gjelder blant annet salmonellose, campylobacteriose, listeriose, shigellose, yersiniose, toksoplamose og botulisme.

Ved symptomer på matbåren infeksjon skal man

  • Gjennomføre melding og tiltak i henhold til rutine for infeksjonsutbrudd.
  • Gjennomføre de tiltak som er beskrevet i kommunens smittevernplan
  • I de fleste tilfeller bør man ta en avføringsprøve. 

Tiltak for å forebygge matbåren infeksjon

  • Gjennomføre grunnleggende smitteverntiltak, og spesielt rutinene for håndhygiene.
  • IK-mat og rutiner fra kjøkkenservice skal følges.

HENVISNINGER:

  1. Internkontroll mat