Hensikt
Hensikten med dette dokumentet er å sikre at kommunens ledere og ansatte følger god praksis iht. måling av luftkvalitet.
I Norge overvåkes den lokale luftkvaliteten med permanente målestasjoner i utvalgte kommuner for å sikre et representativt målenettverk for hele landet. Regelverket stiller krav til hvor det skal måles og kvaliteten på målingene. Kommunen er ansvarlig for å sørge for at luftkvaliteten blir overvåket, og anleggseiere har en selvstendig plikt til å bidra til å overvåke luftkvaliteten.
Målestasjonene i målenettverket er plassert slik at målingene kan brukes til å
identifisere og lokalisere luftforurensningsproblemer
sjekke at kravene til luftkvalitet blir overholdt
vise utviklingen i luftforurensningen over tid
sjekke effekten av tiltak.
Forurensningsforskriftens kapittel 7 om lokal luftkvalitet stiller krav til gjennomføring av målinger. Kommunen skal sørge for at målestasjoner blir etablert, målinger blir utført og kvalitetssikret i henhold til kravene og rapportert til myndigheter. Kommunen har både et forvaltningsansvar (miljøvernenheten), anleggseier ansvar (veieier – ingeniørvesenet) og et driftsansvar for målinger (ingeniørvesenet).
Denne prosedyren viser hvordan kommunen skal utføre sitt ansvar med fokus på praktiske gjøremål (hvem gjør hva når og hvordan). Se også avtale mellom Kristiansand kommune og Agder fylkeskommune.
Gjelder for
Prosedyren gjelder for Miljøvernenheten (forurensningsmyndighet) og Ingeniørvesenet - produksjonsenheten fellestjenester (måleoperatør).
Kommunen ved forurensningsmyndighet – miljøvernenheten, har hovedansvaret for å overvåke luftkvaliteten. Dette for å vite om det er fare for å bryte grenseverdier eller andre terskler som utløser ulike plikter i henhold til forurensningsforskriften. Dette innebærer å etablere målestasjoner og å gjennomføre målinger og beregninger (Forurensningsforskriften § 7-14). Målinger skal gjennomføres i tråd med Kvalitetssystemet for måling av luftkvalitet og rapportert til myndigheter. Dette skal gjøres i samråd med anleggseiere.
Ingeniørvesenet (Rådgiver Fellestjenester) er måleoperatør for to målestasjoner /Bjørndalssletta og Stener Heyerdal) ihht til Samarbeidsavtalen ifht. oppfølging av målestasjoner for lokal luftkvalitet i Kristiansand kommune
.Måleoperatør skal sørger for drift av målesstajoner, at målinger skal gjennomføres i tråd med Kvalitetssystemet for måling av luftkvalitet og rapporteres til myndigheter. Oppgaver er beskrevet nærmere under.
Forurensningsmyndighet (miljøvernenheten)
Etter forskrift om lokal luftkvalitet (§ 7-4) skal kommunen sørge for at
• målestasjoner blir etablert
• målinger blir gjennomført.
Dette skal gjøres etter at det er innhentet uttalelser fra de ansvarlige (det vil si eiere av anlegg som bidrar til konsentrasjonene for de stoffer som omfattes av forskriften). Kommunen skal også sørge for at rapportering av måledata og målemetoder skjer etter nærmere bestemmelser fra Miljødirektoratet (Miljødirektoratet) (§ 7-11) – dvs. i tråd med Kvalitetssystemet for måling av luftkvalitet. Kommunen er ansvarlig for at oppgavene ovenfor blir gjennomført. Kommunen kan også pålegge anleggseier å gjennomføre målinger og rapportering (Forurensningsforskriftens § 7-4 annet ledd) og å dekke kostnader knyttet til disse.
Anleggseier (eks. ingeniørvesenet som veieier)
I tillegg til et selvstendig ansvar for å sørge for at nødvendige tiltak gjennomføres ved fare for overskridelser (§ 7-3), skal anleggseiere medvirke til å gjennomføre målinger, beregninger og tiltaksutredninger. Kostnadene for gjennomføring av disse oppgavene skal fordeles på bakgrunn av den enkelte anleggseiers bidrag til forurensningskonsentrasjonen (§ 7-5). Alternativt kan kommunen og eierne av de ulike anleggene sammen bli enige om en fordelingsnøkkel i forkant av tiltaksgjennomføringen.
Sentrale forurensningsmyndigheter Miljødirektoratet skal utforme krav til rapportering av metoder, prosedyrer og data til en sentral database. Dette gjøres gjennom Kvalitetssystemet for måling av luftkvalitet del 1 og 2. Miljødirektoratet kan også stille nærmere krav til antall og plassering av målestasjoner, målemetoder og prosedyrer/dokumentasjon som skal benyttes for å sikre at dataene har tilfredsstillende kvalitet og er sammenlignbare, samt stille nærmere krav til tilgjengeliggjøring av data for allmennheten (§ 7-11
Måleoperatør
Ingeniørvesenet (fellestjenester) er måleoperatør for to målestasjoner /Bjørndalssletta og Stener Heyerdal) ihht. til Samarbeidsavtalen ifht. oppfølging av målestasjoner for lokal luftkvalitet i Kristiansand kommune
Måleoperatør skal sørger for drift av målestasjoner, at målinger skal gjennomføres i tråd med Kvalitetssystemet for måling av luftkvalitet og rapporteres til myndigheter. Oppgaver er beskrevet nærmere under.
Det er 4 (5) målestasjoner i Kristiansand:
Ansvarsfordeling for luftmålinger
Ansvarsfordeling for luftmålinger i Kristiansand er formalisert i Samarbeidsavtalen ifht. oppfølging av målestasjoner for lokal luftkvalitet i Kristiansand kommune
I denne avtalen har Kristiansand kommune tatt på seg også noen oppgaver som er utover de nasjonale kravene (for eks. dialog med veiere ifth. strakstiltak, måneds- og årsrapporter, innkjøp av nytt utstyr osv.)
Overordnet ansvarsfordeling i tabellen under:
Aktør |
Oppgave |
Hvem |
Forurensningsmyndighet |
Sørge for at de ulike bestemmelser i forurensningsforskriften kap. 7 følges opp. Innkjøp av nytt utstyr Årsrapport |
Kommunen - miljøvernenheten |
Målenetteier / Anleggseier |
Medvirke til målinger, beregninger og tiltaksutredninger og dekke kostnader basert på sine bidrag til overskridelser i henhold til avtalen. |
Ansvarlig for forurensning veiere – Statens vegvesen, Agder Fylkeskommune og Kristiansand kommune |
Målenettoperatør (stasjonsansvarlig og kvalitetssikringsansvarlig) |
Organisere den praktiske gjennomføring av målingene. Løpende drift og vedlikehold på målestasjoner. Kvalitetssikring og oppfølging av målingene, kvalitetssikring av data og rapportering. Oversikt over økonomi Månedsrapporter Dialog med veiere og forurensningsmyndighet ifth. Behov for strakstiltak. Fakturering
|
Kommunen - ingeniørvesenet |
Nasjonalt referanselaboratorium for luftkvalitetsmålinger (NRL NILU) |
Følge opp det nasjonale kvalitetssystemet dette sikrer at luftkvalitetsdata har tilfredsstillende kvalitet og er sammenlignbart over til og mellom soner |
NILU på oppdrag fra Miljødirektoratet |
Oppgaven innebærer hovedsakelig ansvar for driften av målestasjonene, kvalitetssikring av data og vurdering av behov for ekstraordinære tiltak og dialog med veieiere ifht det.
Driften skal gjennomføres i henhold til Standard operasjonsprosedyrer fra Nasjonalt referanselaboratorium for luftkvalitet i Norge.
Målingene av de ulike komponentene skal oppfylle de krav som stilles i EUskriterier redegjort og konkretisert i Håndbok for kvalitetssystem for målinger av luftkvalitet (M39-2014). Dataene skal kontrolleres i henhold til samme kriterier. Håndboken har følgende hoved avsnitt;
Data rapporteres til Nasjonalt referanselaboratorium for luftkvalitetsmålinger (NRl) hos NILU gjennom AirQUIS (nilu.no).
Kravet til datafangst er 90 % for årsmiddelkonsentrasjoner. Kravet dekker ikke årlig vedlikehold og kalibrering. Basert på en antakelse om behov for 3 uker med vedlikehold og kalibrering, er det reelle kravet på 84 %.
Det har vært utfordringer med dårlig datadekning for målinger av nivåer av nitrogenoksider tidligere. For å sikre tilfredsstillende datadekning skal følgende tiltak vurderes: daglig og ukentlig sjekk av måledata, leie av ekstra måler ved service, tett kontakt med «Referanselaboratoriet på NILU og evt. innkjøp av ny måler ved behov.
Veiledning: Tiltak for lokal luftkvalitet - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)
Målestasjonen i Stener Heyerdals gate er plassert i gammelt bygg hvor man må bruke nøkkelbrikke for å åpne to porter. Må også bruke nøkkel til hengelås for å komme inn i bygget. Eller så kan man ringe på døra. Vakta har nøkkel til bygge del måleinstrument ligger.
Målestasjon på Bjørndalssletta er en avlåst container. Er låst med hengelås.
Nøkkel og adgangsbrikke blir oppbevart i nøkkelboks i kontoret til leder av fellestjenester Produksjonsavdelingen Ingeniørvesenet, 4 etg. Gml. Kemnerbygget.
Det er plassert en NOX måler, og en støvmåler på hver av målestasjonene.
NOX måleinstrument er av typen API T200, er kjøpt inn i 2015.
Støvmåler utstyr, Grimm 180, kjøpt inn 2020.
Benzen måler –får ny en hvert år, denne sendes inn hvert år til NILU for analyse
Alle instrumentene er levert av Industriell måleteknikk AS, Skårerslette 60, 1471 Skårer.
Oppgaver innebærer hovedsakelig ansvar for driften av målestasjonene, kvalitetssikring av data og vurdering av behov for ekstraordinære tiltak og dialog med veieiere ifht det.
Daglig:
Følge med luftmålinger: Sjekke på «AirQUIS (nilu.no)» at måledata er registrert. Også at det er data for de siste dagene og at målte verdier er «fornuftige» og kanskje som forventet ut ifra vær, vind og føreforhold. Fylle ut sjekkliste hver dag etter å ha vært innom «admin-sidene» og sett at det kommer data fra instrumentene. Været hentes for eks. fra Yr for Kristiansand. Noter også spesielle hendelser og ekstra tiltak i tabellen.
Rette opp feil: Dersom det oppdages «uregelmessigheter» må stasjonen besøkes og eventuelle feil rettes opp.
Følge med vær- og luftkvalitetsvarsel og gjøre vurderinger ifht. behov for strakstiltak når det er fare for høy luftforurensning, i henhold til Plan for episoder med høy forurensning (datert 26.05.2021).
Informere veieiere (SVV, AFK og KK - drift/vedlikehold) om behovene for strakstiltak som ekstra salting/feiing.
Vurdere effekten av tiltak. Innhente informasjon fra veieiere om hvilke ekstraordinære tiltak som ble gjennomført og når, og vurdere effekten av tiltak med å se på måleresultater.
Ukentlig:
Gjennomføre kvalitetskontroll og kalibrering en gang pr uke. Utførelsen er i henhold til SOP (Standard Operasjons Prosedyre). Skjema fylles ut og resultat legges inn i AirQUIS (nilu.no). Dette bør om mulig gjøres på en fast dag.
Månedlig:
Forrige måneds data skal godkjennes, overskridelser skal registreres og begrunnes.
Benzen-målerør (mottas fra NILU) skal skiftes, dette skjer som regel i løpet av en av de første dagene i måneden. Skjema fylles ut og brukte rør returneres til NILU.
Utarbeide en månedsrapport. Oppsummere sist måneds data, se på overskridelser, vær og gjennomførte tiltak. Dette for å holde oversikt over overskridelser, spesielt viktig i vintermånedene da sjansen for høye støv-verdier er størst.
Inntaksfilter i NOx-monitoren skiftes hver måned.
Annet:
Kvalitetssikre luftmåledata, inkl. godkjenning av data i Miljødirektoratets system for luftmåledata
Endring i registrerte dataene etter at NILU har vurdert registrerte data. Det gjør NILU kvartalsvis (omtrent).
Service instrumentene må ha årlig service, da må de pakkes og sendes. Helst i sommerhalvåret. NILU og Industriell Måleteknikk utfører dette
Reparasjon -. Ved feil på instrumentet, sending av data osv ta kontakt med NILU eller leverandør av utstyr (Industriell måleteknikk) og sikre nødvendig reparasjon på instrumenteringen evt. oppfølging av målefeil.
Annen oppfølging av målestasjoner bl.a. renhold, anti-tagging, drift av aircondition anlegg, oppfølging av feil/skader på målebodene.
Gjennomføre innkjøp av nødvendig utstyr, servicetjenester o.l. for måling av luftkvalitet.
Regnskap – oversikt over utgifter og ca tidsbruk
Delta på to møter hvert år med SVV, AFK og KK (veieiere, forurensningsmyndighet) for gjennomgang av måleprogrammet og samarbeidet, samt en vurdering av forurensningsnivået i forhold til forskrift om lokal luftkvalitet.
Deltakelsen i Faglig nettverk - Bedre byluft-forum (Miljøvernenheten, Ingeniørvesenet)
Økonomi oversikt og fakturering
Oppgaver knytte til måling av luftkvalitet miljøvernenheten er ansvarlig for
Innkaller til to møter hvert år (mai, november) med SVV, AFK og KK (veieiere, forurensningsmyndighet) for gjennomgang av måleprogrammet og samarbeidet, samt en vurdering av forurensningsnivået i forhold til forskrift om lokal luftkvalitet.
Deltakelsen i Faglig nettverk - Bedre byluft-forum (Miljøvernenheten, Ingeniørvesenet)
Utarbeide årsrapport (Miljøverneenheten)
Oppfølging av avtalen
Dialog med myndigheter og anleggseiere
Norges målenettverk for luftkvalitet - Gjennomgang av stasjonsplasseringer i forhold til krav i EUs luftkvalitetsdirektiver (M-358|2015)
Veileder til forurensningsforskriften kapittel 7 om lokal luftkvalitet - M413 – 2015