Biogassanlegget: Arbeidsinstruks for avstengning og bytte av kull i kullfilter v. 1.1

Hensikt

Hensikten med dette dokumentet er å sikre at en optimal rutine for avstengning og bytte av kull i kullfilter. 

 

Gjelder for

Dette dokumentet gjelder ansatte som er involvert i prosessen.

 

Ansvar for gjennomføring

Arbeidsgiver har ansvaret for at den beste praksisen til enhver tid er reflektert i denne prosedyren. Arbeidsgiver har videre ansvar for at prosedyren er kjent. Ansatte skal følge den.

 

 

 

Beskrivelse

De to kullfiltrene er plassert i merket EX-sone. Bærbar gassmåler for CH4 (metan) og O2 i luft skal være til stede ved arbeid i dette området. Før arbeid påbegynner skal det være utført en risikovurdering samt en SJA (Sikker jobb analyse) skal være utført. Se også gjennom avløp sin ROS analyse. ROS-analyser for Avløp drift. Gassmåler skal benyttes. Bruk av verneklær som hansker, kjeledress, vernesko og egnet åndedrettsvern for kullstøv anbefales sterkt. Se også Bruk av verneutstyr for driftspersonell og bekledning ved befaringer bruk av verneutstyr.

Kullfiltrene benyttes for å rense biogassen for H2S og siloxaner før den sendes inn på gassmotorene og fyrkjelene. På toppen av hvert kullfilter sin beholders lokk har vi tre rør med forskjellig lengde som går ned i forskjellige lag i kullfilteret. Hvert av de tre rør er påmontert en kuleventil som er merket i rekkefølge med henholdsvis verdiene: 50%, 80% og 100%. Det tas regelmessig prøver herfra av H2S som loggføres i vårt system. Ut fra H2S målingene kan metningsgraden i kullmassen bestemmes. Denne måling gir grunnlaget for en planlagt utskiftning av kullmassen i filterets beholder. I vårt anlegg har vi to kullfiltre som står koblet i serie.

Da vi ser at H2S konsentrasjonen begynner å komme opp i 80% målepunktet for 2.dre kullfilter beholderen, så bør en starte planlegning for utskiftning av kullet. Vi begynner med å forklare bytte av kull i begge kull beholderne samtidig.

     Dersom en ønsker å skifte kullet i ett av kull filtrene er dette forklart i arbeidsbeskrivelsen lenger nede.

 

Bytte av kull i begge kullfiltrene samtidig

  • Stopp alt forbruk av gass. Stopp ned gassmotor som er i drift. Steng begge gassmotorene med servicenøkkelen i front av styretavla. Fyrkjelene settes til oljedrift.
  • Spjeld i Gassrom PV1 stenger for gass inn til anlegget. (Gassviften JV2 i Gassrommet stopper dersom det ikke fakles)
  • Nivået i gasslageret – gassballongen – styrer når gass skal føres til fakkel. Da åpnes ventil PV2 og gassviften JV2 starter, samt fakkel tennes. (Som ekstra sikkerhet kan styrings ventil PV1 settes i manuell lukket og manuell ventil HV14 kan også lukkes.)
  • Gasstilførsel fra gasskjøler/-tørker til kullfiltrene går via to manuelle spjeldventiler hvorav HV20 til kullfilter GAS-MF1 og HV15 til kullfilter GAS-MF2 som begge spjeld stenges.
  • Gasflow ut fra kullfilter MF1 stenges ved HV36 og tilsvarende ut fra kullfilter MF2 stenges ved HV18.
  • Vi har nå skilt ut kullfiltrene fra det resterende av anlegget. Kullfiltrene står normalt koblet i serie og det de også være nå. Det mest kullmettede filteret plasseres først. (Merk1) Her tilkobles Nitrogenslangen på ventilen i bunden av kullfilteret. Ventilen er merket «drenering» og denne åpnes. På topplokket, til det andre kullfilteret (og ved ett kullfilter), på ventil merket 100%, tilkobles en gul slange og ventilen åpnes for drenering av gass ut til friskluft. Denne gule slangen er ført opp på tak ute i gassområdet.
  • Vi er nå klare for å tilføre nitrogen. Nitrogen flaska er spent opp ved kullfiltrene og påsatt reduksjonsventil. På gassrøret mellom de to kullfiltrene har vi et trykk- manometer vi kan lese av påført nitrogentrykk. Vi stiller inn nitrogentrykket på flaska til 2-3 bar og åpner for nitrogen tilførsel. Vi åpner på ventilen til vi kan lese av ca. 150-160 mbar trykk på trykkmanometeret. Med så «liten» gasflow tar det lang tid. Med stabilt trykk inn nå så stenger vi for trykk inn på trykkmanometeret (har maks 180 mbar). Vi kan nå øke trykket (og flowen) ut fra nitrogen flaska til 500 mbar. (Vi har en tilpasset regulator som vi setter inn i serie før gassutgang). Mer gasflow gir også kjøling til ventilene ut fra nitrogen flaska.  En må samtidig ha kontroll på dette.
  • På topplokket til hvert kullfilter har vi 3 uttak merket 50%, 80% og 100%. Den bærbare gassmåleren for metangass kobles til med sugeslangen til 50% uttaket og ventil åpnes litt slik at metan konsentrasjonen kan måles. Når denne er under 15-20% går vi opp til neste uttak 80%, så 100%, (herfra ved ett kullfilter så til andre kullfilter) 50%, så til 80% hvor vi her venter til under 10% metan. Går så, opp og ut, og måler på metan konsentrasjonen ut fra gul slange til denne er under 5%. Da stenges nitrogen tilførselen.
  • Lar så kullfiltrene hvile litt før det gjøres en gass sjekk. Deretter åpnes lokket på flens med de 8 boltene. Nå vil nitrogen sive ut og vi gir tid til ventilering. Det benyttes nå oksygen måler og etter utluftning kan en begynne og suge opp kullet fra kullfilter beholderne. Kullfilteret som består av pellets lignende karbon masse kan nå suges ut av beholderen. Til dette benyttes en industri støvsuger som samler pellets kullet opp i plastsekker.
  • Verneutstyr benyttes og nytt kull helles på. Riktig kull pellets er bestilt og levert i 25 kg sekker. Det leveres også kull i bigbag. Om bigbag velges, så løftes denne da opp over påfyllings åpningen. Påfylling av kull utføres så fra bigbag’ens utgang på underside. Ved riktig kull nivå i kullfilter beholderne settes lokket, med pakning, på flens som stenges med de 8 boltene. Ca. kull nivå er merket av på yttersiden av hver beholder.

Det tilføres nå nitrogen, etter samme måte som beskrevet over, men nå måles det på oksygen nivået som skal være under 5%.

Dersom vi har byttet kull i et av kullfiltrene og driftet gass på det andre kullfiltret så fyrkjeler/gassmotor stoppes. Spjeld PV1, som åpner for gass inn i anlegget, stenger nå og boosterviften stoppes. Kullfilteret som har byttet kull settes nå inn i serie plassert etter det gjenværende kullfiltret. (se tabellen)

Neste steg er å fløsje ut nitrogengassen med metangass. Kullfiltrene står i serie. Det åpnes for metan inn på første kullfilter med tilhørende manuelt spjeld HV20/HV15. Gul slange står på 100% med utgangsventil åpen på 2.dre kullfilter. (HV18/HV36 er stengt) Er HV14 stengt – åpnes denne. PV1 settes manuell åpen. Vi kan nå starte fakling manuelt fra styresystemet med å sette startnivået litt under gassnivået. Boostervifta startes ved fakling og vi får nå også en gass strøm gjennom kullfiltrene. Vi kan måle med gassmåleren metan % på 80% utgangen på topplokket til 2. filter. Når metan% er kommet opp til 50% metan stenges faklen (start/stopp nivåene settes tilbake dersom forandret). Ventil stenges til gul slange som kobles av. Manuelle dreieventiler etter andre filter åpnes opp (HV18/HV36). PV1 i gassrom settes i auto. Vi ønsker nå og starte en fyrkjele, med å drifte på gass, for å fjerne nitrogen rester. Fyrkjelene legges til gassdrift og en fyrkjele startes opp. Når denne har blitt «varm», og fungerer normalt, er også gassmotorene klar for drift.

Det gjøres så en lekkasjetest rundt flenslokket, som har vært åpnet, for en 100% sikkerhet at det er tett.

 

Bytte av kull i ett av kullfiltrene

Eks.:  Bytte av kull i filter GAS-MF1

Vi skal ta ut kullfilter GAS-MF1 som står først i serie med kullfilter GAS-MF2. Åpner først GAS-HV15 for gass inn til GAS-MF2 (kullfilter 2). Åpner GAS-HV16 (bunn GAS-MF2), åpner ventil GAS-HV17 (topp GAS-MF2) og GAS-HV18 (samlestokk gass til forbruk). Stenger ventil GAS-HV21 som krysser til topp GAS-MF2 (tank 2) Stenger så ventil GAS-HV20 (gass inn mot tank1), stenger GAS-HV19 (som krysser til topp tank1). Stenger ventil GAS-HV34 (inn til tank1) og GAS-HV35 (ut tank1) og til slutt GAS-HV36 inn på samlestokk gass til forbruk.

 

Eks.: Bytte av kull i filter GAS-MF2

Vi skal ta ut kullfilter GAS-MF2 som står først i serie med kullfilter GAS-MF1. Åpner først GAS-HV20 for gass inn til GAS-MF1 (kullfilter 1). Åpner GAS-HV34 (bunn GAS-MF1), åpner ventil GAS-HV35 (topp GAS-MF1) og GAS-HV36 (samlestokk gass til forbruk). Stenger ventil GAS-HV21 som krysser til topp GAS-MF2 (tank 2) Stenger så ventil GAS-HV15 (gass inn mot tank2), stenger GAS-HV19 (som krysser til topp tank1). Stenger ventil GAS-HV16 (inn til tank2) og GAS-HV17 (ut tank2) og til slutt GAS-HV18 inn på samlestokk gass til forbruk.

 

Vi går nå gjennom gangen for uttak og innsetting av ett kullfilter ved bytte av kull.

Ved Bytte av kull i filter GAS-MF1/GAS-MF2. Utvalgt filter for arbeidsprosessen isoleres ved hjelp av posisjonen til de manuelle spjeld som vist under i tabellen. Gasflow rutes gjennom gjenværende kullfilter ved valgte posisjoner til de manuelle spjeld.

Når GAS-MF1/GAS-MF2 er klargjorte med nytt kullfilter i beholderen, tilbakeføres denne, som settes inn etter det filteret som allerede står i kretsen. Plassert etter MFx i serie viser hvilke ventiler og i hvilken posisjon de skal stå i – Åpen/Lukket – i tabellen under. Spjeld-TAG med tilhørende posisjon vises utfra hvilken arbeidsprosess som velges. NB: Begynn alltid med aktivering av de spjeld som må åpnes før en begynner med de spjeld som må lukkes.

 

Tabellen under viser ventilposisjon, for gass flyten, i de valgte tilfellene vi har i forbindelse med bytte av kull i det utvalgte filteret. Se også dokumentet kullfilter tegning P&ID PM-100-942.pdf hvor alle ventilene er vist med plassering. 

Vi velger hvilket filter som skal bytte ut kullet i filterbeholderen. Ut fra valget benyttes så arbeidsprosessene over: Bytte av kull i filter GAS-MFx / Plassert etter MFx i serie hvor spjeldene som er angitt med TAG nr. aktiveres som beskrevet posisjon og vist i tabellen. Tilsvarende spjeldtilpasning gjøres ved innsetting/plassering av ferdig byttet kull i kullfilterets beholder.

NB: Etter hver spjeldopperasjon benyttes en uhildet person for kvalitets sjekk av at alle spjeld er satt i riktig posisjon.

Det kullfilteret som skal bytte kullet i beholderen er nå skilt ut fra anlegget. Inertifisering kan nå begynne med tilførsel av Nitrogen fra gassflaske og inn på kuleventil i bunn av filteret. Vi går nå opp til avsnitt "Bytte av kull i begge kullfiltrene samtidig" og ned til (Merk1) hvor vi herfra utfører videre i arbeidsprosedyren.

 

 

 

Definisjoner

Biogass er en gass som produseres gjennom anaerob nedbryting av organisk materiale, for eksempel i myrer, deponier eller gjødselhauger. Prosessen kalles gjerne anaerob utråtning (engelsk: anaerobic digestion) og kjennetegnes ved at prosessen forgår uten luft, i motsetning til aerob utråtning, som foregår med luft.

 

 

Vedlegg og referanser