Utarbeidelse av klimabudsjettet - prosedyre for v. 1.0

Hensikt

Hensikten med dette dokumentet er å sikre at det er likt og optimalt arbeid med klimabudsjettet hvert år. Hensikten med at kommunen har et klimabudsjett, er å gjennomføre kostnadseffektive klimatiltak som bidrar til å redusere klimagassutslippene i kommunen.
 

Gjelder for

Dette dokumentet gjelder alle ansatte som har en rolle i klimabudsjetteamet.
 

Ansvar for gjennomføring

Klimabudsjetteamet ved økonomidirektøren er ansvarlig for utarbeidelse av klimabudsjettet. Klimarådgiver i Miljøvernenheten organiserer og koordinerer arbeidet, samt gjør beregninger.

Leder i Miljøvernenheten har ansvar for at prosedyren er kjent. Klimarådgiver i Miljøvernenheten har ansvaret for at den beste praksisen til enhver tid er reflektert i denne prosedyren. 

 

Beskrivelse

Om klimabudsjettet

Klimabudsjettet er et styringsverktøy som skal vise klimagassutslippene i egen kommune og gir en oversikt over innførte tiltak som vil føre til reduksjon av klimagassutslippene. Klimagassene fører til en global oppvarming, som har innvirkning på miljøet, lokalt og globalt. Arbeidet med budsjettene fortsetter å utvikle seg i takt med økt kunnskap, erfaring, og forbedring av metodene samt grunnlagene for å beregne utslipp av klimagasser. Klimabudsjettet i Kristiansand kommune utgjør en del av handlingsplanen for økonomi som sendes til politisk behandling.

Prosessen

  1. Ved starten av året bes organisasjonen komme med innspill til effektive klimatiltak som kan gjennomføres i deres områder. Dette sendes ut som en egen bestilling fra økonomidirektøren til de andre direktørene.
  2. Det gjennomføres styringsdialog med selskapene kommunene har eierskap i. Dette gjennomføres i samarbeid mellom eierskap og miljøvernenheten i kommunen. Her informerer selskapene om hva de jobber med knyttet til klima og miljø.
  3. Kommunikasjon med industri gjennomføres regelmessig, samt at informasjon om deres klimatiltak blir hentet ut fra deres årsmeldinger. Dette fasiliteres av Business Region Kristiansand, og Miljøvernenheten deltar.
  4. Innen 1. april leverer alle kommunalområdene sine innspill til klimatiltak i eget område. Innspillene leveres til Miljøvernenheten.  
  5. Når klimatiltakene er spilt inn, beregnes det kost/nytte og foretas en prioritering av tiltakene ved å bruke en trafikklysmodell (grønn, oransje, rød). Dette gjøres av klimarådgiver i Miljøvernenheten.
  6. Alle innspilte klimatiltak registreres i kommunens økonomisystem Framsikt. Dette gjøres av økonomirådgiver og klimarådgiver.
  7. Innspilte klimatiltak presenteres i klimabudsjetteamet.
  8. Klimabudsjetteamet foretar en gjennomgang av hvilke tiltak som bør få finansiering og dermed inkluderes i kommunedirektørens forslag til økonomiplan. Både disse tiltakene og andre innspilte tiltak presenteres for kommunedirektøren.
  9. Kommunedirektørens forslag til økonomiplan (inkl. klimabudsjett) presenteres og offentliggjøres i slutten av oktober.
  10. Økonomiplanen (inkl. klimabudsjettet) vedtas i bystyret i midten av desember.
     

Datagrunnlaget:

  1. Datagrunnlaget for kommunens egen drift kommer fra Miljøfyrtårn
  2. Datagrunnlaget for de sektorfordelte utslippene kommer fra Mijlødirektoratets kommunefordelte klimagass statistikk, som blir kryss-sjekket mot tallene fra Norske Utslipp.
  3. Tall for direkte og indirekte utslipp som inngår i Scope 3 er estimert som 8 ganger de sektorfordelte utslippene, og representerer et estimat på det totale klimafottrykket til kommunen.

 

Definisjoner og roller

  1. Leder: Direktør økonomi som har hovedansvar for klimabudsjettet og dets integrering i HØP
  2. Rådgivere: Rådgivere fra miljøvernenheten som har ansvar for å kvalitetssikre klimatiltak, beregne effekt og kostnader av disse, og prioritere og anbefale disse i klimabudsjett-teamet. Også ansvarlig for utarbeidelse av tekst til klimabudsjettet som inngår som del av HØP
     

Vedlegg og referanser