Skoleinntak grunnskolen - prosedyre v. 2.0

1.0 Hensikt

Hensikten med dette dokumentet er å sikre at elevenes rett til å gå på ein skole i nærmiljøet blir ivaretatt, og sørge for en lovlig og likeverdig behandling av søknader om inntak på ein annan skole enn den eleven har rett til å gå på. (oppl. § 2-6)

 

2.0 Gjelder for

Dette dokumentet gjelder for de offentlige grunnskolene i Kristiansand kommune, med unntak av kompetanseavdelinger og Mottaksskolen. 

 

3.0 Ansvar for gjennomføring

Rektor har ansvaret for gjennomføring og vedtak om skoleplassering.

Kommunalsjefen skal kontaktes ved internt skolebytte underveis i et opplæringsår.

Stabsleder har ansvar for organisering og veiledning i forbindelse med inntaksprosessen.

 

4.0 Retten til å gå på en skole i nærmiljøet

Elever i grunnskolen har rett til å gå på en skole i nærmiljøet. Dette følger av opplæringsloven § 2-6 første ledd.

Hva som skal regnes som en skole i nærmiljøet avgjøres av en rekke forhold.

Det skal tas utgangspunkt i geografi, men også andre forhold som skolens kapasitet, topografi, farlig skolevei, om eleven har søsken på skolen og at barn i samme nabolag skal få gå på samme skole er relevante hensyn.

For nabolag hvor det er usikkert hvilken skolene elevene tilhører, skal de aktuelle skolene, i samarbeid med Oppvekst stab, dokumentere vurderinger og kriterier som er vektlagt i fastsettelse av elevenes skoletilhørighet. Dette er områder som tradisjonelt sett har hatt denne problematikken. Vurderingen skal bevares i egen systemsak i Visma Sikker Sak, slik at den kan oversendes Statsforvalteren i en eventuell klagesak.

4.1 Kapsitetsvurdering før hovedopptaket

 
Før hvert hovedinntak til 1. og 8. trinn skal skolen vurdere hvor mange elever skolen har plass til, det vil si skolens kapasitet. Disse vurderingene er i stor grad skjønnsmessige, men skal ta utgangspunkt i opplæringsloven §§ 12-3, 12-7 og 14-2, Statens Helsetilsyns Veileder til Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler m.v.  og Forskrift om brannforebygging § 11.
 

4.2 Veiledende kapasitetsoversikt


Kristiansand kommune har utarbeidet Kapasitetsvurdering - skoler - rapport. Det er naturlig å ta utgangspunkt i denne oversikten og vurderingene som er gjort når det skal vurderes kapasitet i forbindelse med skoleopptak. 
 
I kapasitetsvurderingen må det ses hen til:
  • Antall elever
  • Disponible rom på trinnet
  • Størrelsen på rommene
  • Organiseringen av årstrinnet
  • Ev. andre relevante forhold, f.eks.; behov for plasskrevende utstyr, begrensninger ved inneklimaet, pålegg fra kommunelegen, brannsikkerhet o.l

 

5.0 Inntaksområder

Kristiansand kommune har definert veiledende inntaksområder som angir hvilken skole eleven tilhører ut ifra bostedsadresse. Disse er laget med utgangspunkt i prinsippet om at skolen er en del av nærmiljøet.

Oppvekst, i samarbeid med skolene, foretar årlig en vurdering av inntaksområdene, og reviderer ved behov.

 

6.0 Hovedinntak

Hovedinntakene er ved 1. trinn og 8. trinn. Hver skole har ansvar for å påse at alle elever i sitt inntaksområde får vedtak om skoleplassering. For å sikre kommunens skolepliktskontroll, krever dette arbeidet samhandling med Oppvekst stab. 

6.1 Hovedinntak 1. trinn

På barnetrinnet er det elevens bostedsadresse som avgjør hvilken skole eleven får tilbud om skoleplass på. Dette er definert i kommunens veiledende inntaksområder.

Foresatte får tilbud om skoleplassering i midten av januar, med tre ukers frist til å ønske seg en annen skole, eller takke nei grunnet flytting til annen kommune, eller inntak på privat grunnskole.

Skolene behandler søknadene og sender ut vedtak om skoleplassering i VFS.

Skoler som deler inntaksområder må møtes for å vurdere omfordeling om inntak. Dette må skje før tilbud sendes ut. 

Skoler som ikke har ledig kapasitet til alle søkere, koordinerer med nærliggende skoler og stabsleder, og vurderer søknadene i tråd med retten til å gå på en skole i nærmiljøet, se punkt. 4.0.

6.1.1 Aktuelle datoer for skoleinnskriving vinteren 24/25 

06. - 07.01.2025 - Skolene importerer til 0.-trinn (se under)  

10.01.2025 – Siste frist for eventuelle omplasseringer 

13.01.2025 - Velkomstbrevene sendes ut (IKKE TIDLIGERE).  

13.01.2025 - 0.-trinnsplasseringene synliggjøres for foresatte 

13.01.2025 – 07.02.2025 Foreldrene har 3 uker på å søke om skolebytte.   

Ingen skal fullføre saksbehandling (godkjenne/avslå) av disse søknadene før koordineringsmøte 

12.02.2025 - Koordineringsmøter, hvor endelig skoleplassering avgjøres. 

13. – 14.02.2025 Skolebyttesøknader fullføres. 

14.02.2025 - Vedtak om skoleplassering sendes ut.  

Eventuell klagebehandling

6.2  Hovedinntak 8. trinn

I midten av desember sender barneskolen ut informasjonsskriv (jfr. prosessen 8. trinn - Utsendelse av informasjonsbrev) vedrørende inntak på ungdomsskolen til alle elever/foresatte på 7. trinn. Dette avstemmes med mottakende ungdomsskole(r). 

Det er elevens bostedsadresse som avgjør hvilken ungdomsskole eleven har rett til å gå på, ikke hvilken barneskolen eleven tilhører på 7. trinn. Barneskolene sikrer at "neste skoleår" på elevkortet er korrekt i forhold til elevens bostedsadresse. Dette må være gjort før dokumentet "Informasjon om overgang 7. til 8. trinn" sendes ut. Ungdomsskolene sender ut vedtak om skoleplassering fra midlertidig nytt skoleår i VFS innen fristen.

6.2.1 Aktuelle datoer for skoleopprykk vinteren 24/25

01.-14.12.2024 - Skolene forbereder “Neste skoleår” på elevkortene til elevene på 7. trinn i VFS. Gjelder "skole i nærmiljøet" og ikke "skole i nærmiljøet". Elevene skal tilordnes sin adressemessige ungdomsskole i nærmiljøet. Koordiner med motttakende ungdomsskole(r). 

15.12.2024 - Barneskolene sender ut infobrev om overgangen til ungdomsskolen 

15.01.2025 - Søknadsfrist for skolebytte ifm overgangen 

17.01.2025 - Nytt skoleår genereres i VFS

22.01.2025 - Ungdomsskolene sender ut vedtak om skoleplassering.

 

7.0 Saksbehandling ved skoleinntak

I saksbehandlingen skal skolen følge de sentrale bestemmelsen i forvaltningsloven:

§ 11: Skolene må veilede elever/foresatte slik at de kan ivareta sine rettigheter.

§ 11a: Vedtak skal fattes uten ugrunnet opphold.

§ 16: Når eleven ikke får plass på skolen i nærmiljøet, skal foresatte gis anledning til å uttale seg før vedtak fattes.

§ 17: Skolen skal sørge for at saken er tilstrekkelig opplyst.

§ 24 og § 25: Enkeltvedtaket skal være begrunnet dersom eleven ikke blir tatt inn på skolen eleven ønsker.

§ 28 og 29: Enkeltvedtaket kan påklages. Klagefrist er 3 uker fra vedtaket er mottatt av den det gjelder.

 

Saksbehandlingen skjer i Visma Flyt Skole (VFS).

Følgende mal for vedtak skal benyttes: Vedtak om skoleplassering. (VFS)

 

8.0 Inntak på annen skole etter eget ønske

Rektor skal sikre elevens rett til å bli hørt og at elevens meninger tillegges vekt. Barnets beste skal være et grunnleggende hensyn i forbindelse med søknad om skolebytte.

8.1 Inntak på annen skole ved hovedinntaket (1. og 8. trinn)

Ved hovedinntaket til 1. og 8. trinn kan foresatte ønske annen skole enn den som er tilbudt. Foresatte må oppgi hvilken skole de søker til, og begrunne dette. Søknaden går direkte til skolen foresatte har ønsket. Ved overgang fra barneskole til ungdomsskole må foresatte sende søknad om inntak direkte til skolen de søker seg til innen 15.01. hvert år.

Det er skolen eleven ønsker inntak på som fatter vedtak om skoleplassering. Dersom det ikke er kapasitet på skolen eleven ønsker inntak på, skal rektor på denne fatte vedtak om avslag på skoleinntak, og i samme vedtak opplyse hvilken skole eleven har fått plass på. Dette gjøres i samarbeid med tilbudt skole.

Før skolen vurderer å ta inn elever utenfor inntaksområdet, må skolen ha tilbudt plass til alle elever med rett til å gå på skolen under hovedopptaket. Skolen skal i tillegg holde av  plasser til elever med rett til å gå på skolen, som kan komme tilflyttende etter søknadsfristen. Antall plasser som skal holdes av er minimum 3 plasser og makimalt til 2% avhengig av skolens størrelse. Dersom det er plass til alle søkerne, skal søkerne som hovedregel gis plass. Dersom det er ledige plasser, men det er flere søkere uten rett til å gå på skolen enn ledige plasser, skal søkerne rangeres etter kriteriene i punkt 4.0 og 4.1. I tillegg kan skolen vektlegge psykososiale forhold hos søker.

Skolen kan avslå søknader dersom det vil være urimelig ut ifra en helhetsvurdering av andre elevers rett til trygt og godt skolemiljø.

8.2 Inntak på annen skole utenom hovedinntak - skolebytte

Skolebytte ved ett nytt opplæringsår:

Dersom elever ønsker skolebytte underveis i barne- eller ungdomsskolen oppfordres foresatte til å søke om dette i Foresattportalen innen 15. april før neste skoleår.  Skolen som eleven ønsker inntak på skal samarbeide med avgiverskolen i vurdering av inntak og begrunnelse av vedtak.

Skolebytte innvilges dersom særlige forhold i elevens/familiens livssituasjon tilsier at dette er til elevens beste.

Unntak:

  • Inntak av eleven vil medføre større økonomiske kostnader for skolen, f.eks krever opprettelse av ny klasse, ekstra lærer o.l. (Søknad kan ikke avslås med bakgrunn i at elevens behov for individuell tilrettelegging er særlig kostnadskrevende, f.eks har behov omfattende individuelt tilrettelagt opplæring.)
  • Inntak av eleven vil medføre at andre elevers rett til et trygt og godt skolemiljø ikke blir ivaretatt. 
 
Skolebytte underveis i ett opplæringsår:
 
Kommunen innvilger som hovedregel ikke skolebytte underveis i opplæringsåret. Unntak kan innvilges dersom dette er nødvendig for å ivareta elevens rett til trygt og godt skolemiljø, eller det foreligger særlige forhold og det er god grunn til å tro at et skolebytte vil være til elevens beste.
Rektor kontakter alltid kommunalsjefen for å vurdere om det skal gjøres unntak.

8.3 Inntak ved flytting

Dersom en elev flytter underveis i skoleløpet, genererer avsenderskolen flyttemelding til den nye skolen. Eleven kan bli tatt inn når som helst i skoleåret. Gammel skole informerer ny skole om elevens flyttedato. Flyttemeldingsskjemaet sendes kun ved flytting til privat skole eller ut av kommunen.

Dersom eleven ønsker å bli værende på gammel skole, må foresatte søke om dette i Forsattportalen og skolen skal fatte nytt vedtak om enten å kunne fortsette på skole eller avslå søknaden. Skolen skal normalt innvilge dette, dersom dette er til elevens beste og skolen har ledige elevplasser for eventuelt tilflyttede elever med rett til å gå på skolen. Retten til skoleskyss vil som hovedregel falle bort, jf. pkt. 8.4. Dette må fremgå av vedtaket. 

 

8.4 Kostnader til skoleskyss

Innvilget søknad om annen skole enn skolen i nærmiljøet vil forutsette at foreldre/elev selv er ansvarlig for skoletransport, uavhengig av avstand. Unntak kan tenkes dersom eleven har fått innvilget skolebytte innad i kommunen, på bakgrunn av at retten til et trygt og godt skolemiljø ikke har vært oppfylt, og skolen har forsøkt rimelige tiltak uten at dette har hatt tilfredsstillende effekt. Søknad om å få dekket skoleskyss sendes ev. til rektor via søknadsskjema i foresattportalen.

 

9.0 Inntak for særlige grupper

 

I følgende tilfeller skal rektor melde fra til Oppvekst før inntak av elever:
  • Elevens foresatte er bosatt i en annen kommune
  • Eleven er plassert i institusjon eller fosterhjem etter vedtak fra barnevernstjenesten
  • Eleven er plassert i helseinstitusjon

 

10.0 Behandling av klager

Dersom foresatte vil klage på et vedtak om skoleinntak skal klagen først sendes til skolen det er søkt til. Klager fremsatt etter klagefristen, jf. fvl § 29, skal avvises med mindre det foreligger særlige grunner til å behandle klagen. Klager som er fremsatt innen klagefristen skal underlegges ny vurdering basert på forholdene som foreligger ved behandling av klagen. Ved omgjøring av vedtak må skolens oppdaterte vurdering framkomme i skolens svar til foresatte.

Dersom skolen opprettholder sitt vedtak, skal klagen oversendes til Statsforvalteren i Agder. Rektors begrunnelse for å opprettholde vedtaket må da framkomme i oversendelsesbrevet.
 
Følgende maler skal benyttes:
  • opprettholder vedtak - nærskolen (benyttes dersom eleven ikke har fått plass på skolen med kortest gangavstand fra bosted.)
  • opprettholder vedtak - fritt skolevalg
Følgende dokumenter skal vedlegges:
  • Innskrivningsskjema (gjelder bare elever på 1. årstrinn)
  • Skolens begrunnede enkeltvedtak
  • Foresattes klage
  • Eventuelt annen relevant dokumentasjon
Kopi av oversendelsesbrevet skal sendes foresatte og til skolen eleven har fått inntak på.