Oppfølging av foreldre etter omsorgsovertakelse v. 1.5

Hensikt:

Sikre oppfølging av foreldre som er fratatt omsorgen for barn

Gjelder for 

Primært for ansatte som arbeider med barn under omsorg

Ansvar for gjennomføring 

Kontaktpersoner, i hovedsak i avdeling for barn under omsorg, ungdomsavdelingen og på områdene

Beskrivelse av prosedyre 

Lovgrunnlag:   

§ 8-3, 1-3. ledd; Oppfølging av barn og foreldre etter vedtak om omsorgsovertakelse  

Foreldrenes foreldreansvar etter omsorgsovertakelse er begrenset til avgjørelser om barnets grunnleggende personlige forhold, som valg av type skole, endring av navn, samtykke til adopsjon og inn- og utmelding i tros- og livssynssamfunn jf. bvl. § 5-4.

Barneverntjenesten har etter omsorgsovertakelsen et løpende og helhetlig ansvar for oppfølgingen av barnet, herunder et ansvar for å følge utviklingen til barnet og foreldrene. Barneverntjenesten skal vurdere om det er nødvendig med endringer eller ytterligere tiltak for barnet. Barneverntjenesten skal, der hensynet til barnet ikke taler imot det, legge til rette for samvær med søsken.   

Barneverntjenesten skal kort tid etter omsorgsovertakelsen kontakte foreldrene med tilbud om veiledning og oppfølging. Dersom foreldrene ønsker det, skal barneverntjenesten som en del av oppfølgingen formidle kontakt med øvrige hjelpeinstanser.

Den klare hovedregelen er at alle omsorgsovertakelser skal betraktes som midlertidige. Barneverntjenesten har en plikt til å systematisk og regelmessig vurdere om vedtak om omsorgsovertakelse kan oppheves. Der hensynet til barnet ikke taler mot det og så snart forholdene tilsier det, skal barneverntjenesten aktivt jobbe for tilbakeføring/ gjenforening, jf. § 5-7.  

Gjenforening kan oppgis i visse tilfeller, etter føringer fra Barneverns- og helsenemnda eller tingretten, og etter vurdering i beslutningsteam og med kommuneadvokat som har hatt saken.  

Plasseringer som forventes å ha et langsiktig perspektiv skal også normalt sett anses som midlertidige, med den konsekvens at gjenforeningsmålet må ivaretas. Barnevernet har også i disse tilfeller en plikt til å sette inn tiltak slik at gjenforening kan skje så raskt som mulig.  

Rutiner og prosedyrer:  

Rutinene nedenfor er veiledende, og det må gjøres en individuell vurdering av foreldrenes behov for oppfølging og veiledning. Oppfølgingen fra barneverntjenesten er frivillig, og et tilbud fra barneverntjenesten. Dersom foreldrene takker nei til oppfølging, har barneverntjenesten likevel et ansvar for på nytt å tilby dem veiledning og oppfølging.  

Oppfølging av foreldre bør skje ved at det avholdes regelmessige og hyppige møter. Hyppighet på møtene avtales med foreldrene.

Referat fra møtene skrives i egen referatmal som ligger i fagprogrammet; oppf.møte med foreldre § 8-3.

Det skal også utarbeides en plan for oppfølging av foreldre, og dette gjøres i samarbeid med dem. Planen ligger i fagprogrammet og heter; plan for oppf av foreldre. Planen evalueres i møtene med foreldrene. Evalueringene gjøres i samarbeidsmøter med foreldre, og dokumenteres i referatmal i postjournal. Ved endringer i planen, må det utarbeides en ny plan.

Ansvarsfordeling mellom avdelingene:  

Det er i hovedsak kontaktpersonene i avdeling for barn under omsorg som skal utføre og koordinere oppfølgingen av foreldre etter omsorgsovertakelse jf. lov om barnevernstjenester § 5-1.  

I de tilfeller der vedtak fra Barneverns- og helsenemnda ankes til tingretten eller lagmannsretten, vil kontaktpersonene på områdene være aktive i saken frem til det foreligger en rettskraftig dom. Det vil være kontaktpersonen fra området som normalt også skal stille som partsrepresentant i retten. Det må derfor være et tett samarbeid mellom kontaktpersonene i de to avdelingene, slik at arbeidet samkjøres på en hensiktsmessig måte overfor foreldre.  

Det bør avholdes faste samarbeidsmøter frem til det foreligger rettskraftig dom, og det bør avtales konkret i hver enkelt sak hvordan oppfølgingen av foreldre skal foregå. Det er kontaktperson i avdeling for barn under omsorg som har ansvar for å kalle inn til de faste samarbeidsmøtene. Det må avtales konkret i den enkelte sak om foreldrene skal delta på disse møtene.

Dersom avdeling for spesialiserte tiltak er inne i saken, må ansatt derfra også delta på samarbeidsmøtene. Kommuneadvokaten innkalles også ved behov.

For nærmere beskrivelse av ansvarfordelingen mellom avdelingene-  Overføring av ansvar fra område til avd. barn under omsorg etter vedtak fra barneverns- og helsenemnda jf. bvl. § 5-1

Avdeling for spesialiserte tiltak kobles på i de tilfeller barneverntjenesten må sette inn tyngre tiltak til foreldre i forbindelse med mulig gjenforening.  

Familieråd: Familieråd skal vurderes i alle faser i oppfølgingsarbeidet av foreldre.