Hensikt
Hensikten med denne prosedyren er å sikre at arbeid i høyden utføres på en slik måte at ulykker og uønskede hendelser ikke skjer/oppstår.
Et sikkert arbeid i høyden skal blant annet kjennetegnes ved:
Prosedyren gjelder for alt arbeid i høyden på Kristiansand kommunes eiendommer/anlegg/stasjoner eller som utføres av ansatte på anlegg eid av andre.
Arbeid i høyden omfatter stillasmontasje, stillasbruk, bruk av stige/gardintrapp, arbeid på tak og bruk av lift..
Arbeid i høyden skal utføres på en sikker måte hvor kollektive vernetiltak – eksempelvis rekkverk o.l. - prioriteres. Arbeidsgiver skal velge det arbeidsutstyret som er best egnet til å sikre og opprettholde trygge arbeidsforhold ved arbeid i høyden. Dersom flere arbeidsgrupper arbeider samtidig på samme område, skal det benyttes kollektiv sikring. De(n) som utøver arbeid i høyden, skal ha nødvendig kunnskap, ferdigheter og erfaring.
Forut for alle arbeider skal det gjennomføres risikovurdering. Dette skal gjøres ved prosjektering, planlegging og før selve utførelsen av arbeidet/på arbeidsstedet. På arbeidsstedet gjøres dette gjennom en Sikker Jobbanalyse (SJA).
Risikovurdering skal resultere i planer og tiltak som reduserer risikoen. Forøvrig vises til prosedyre for SJA: ROS, SJA, vernerunde, mannskapsregistrering, org.kart, samordningsskjema, KU sjekkliste m.m. - maler og prosedyre for.
Arbeid i høyden skal planlegges og overvåkes slik at arbeidstakerne kan få øyeblikkelig hjelp i en nødsituasjon og arbeidstakerne skal få nødvendig opplæring, øvelse og instruksjon om redningsarbeid.
På steder med spesielle faremomenter som trafikk, strømførende ledninger, rasfare og lignende, skal særlige sikringstiltak iverksettes og/eller tillatelser innhentes (Statens vegvesen, AEN, NSB, kommunen, politi etc.).
Ved arbeid i høyden er det også viktig å sikre underliggende områder mot fallende verktøy, utstyr og materiell så langt som mulig.
Hvordan ulike typer arbeid i høyden skal gjennomføres, vises av vedleggene.