Reglementet regulererer de viktigste rettighetene og pliktene som gjelder for ansatte ved Kristiansand folkebibliotek. Lenke til personalinformasjonen skal sendes til alle nyansatte. Reglementet skal sikre alle ansatte like rettigheter og plikter.
Alle ansatte ved Kristiansand folkebibliotek.
Vedtatt av
Fagforeningsforumet 10.05.2001 og avdelingsledermøtet 22.05.2001.
Reglementet er revidert 01.10.2001, 01.04.2002, sept. 2003, høsten 2006, 01.01.2007, 02.01.2009, 26.06.2009, 5.12.2011, 03.05.2021, 30.3.2022, 30.3.2023 og 2.1.2024.
Ordinær arbeidstid er 37,5 timer per uke inkludert spisepauser. Spisepausene regnes som betalt fritid. For å ha rett til spisepause må arbeidstiden være over 5,5 timer per dag (det gjelder også vikarer). Spisepausen på lørdager er 20 minutter.
Spisepauser som av en eller annen grunn ikke blir tatt, kan ikke tas igjen i fritid.
«Arbeidstakere med ordinær dagarbeidstid slutter arbeidet, uten trekk i lønn, kl.12.00 onsdag før skjærtorsdag, pinse-, jul- og nyttårsaften. Ovennevnte arbeidstakere med arbeid på lørdag gis fri påskeaften uten trekk i lønn.»
På hovedbiblioteket er meråpent bibliotek stengt 1. nyttårsdag, skjærtorsdag, langfredag, påskeaften, 1. og 2. påskedag, Kristi himmelfartsdag, pinseaften, 1. og 2. pinsedag, 1. mai, 17. mai, julaften, 1. og 2. juledag og nyttårsaften. Lille julaften stenger meråpent bibliotek kl. 19.00 på hovedbiblioteket.
Tangvall bibliotek og Vågsbygd bibliotek har meråpent alle dager unntatt julaften.
All overtid skal pålegges/godkjennes av biblioteksjefen/avdelingslederen. Det gjelder både betalt overtid og overtid som skal avspaseres, ev. med utbetaling av overtidstillegg. Avspasering av overtid skal avtales med avdelingslederen.
Bibliotekets ansatte har fast arbeidstid med mulighet for å avspasere opparbeidet tid når ikke det går ut over vakter eller andre faste rutiner. Avspasering av opparbeidede timer må avklares med avdelingslederen i god tid på forhånd. Stedlig ansvarlige har myndighet til å godkjenne avspasering for andre ansatte. Stedlig ansvarlige som ønsker å avspasere hele dager, må avklare det med avdelingslederen.
Et opptjeningsår løper fra 01.01.–31.12. I opptjeningsåret opparbeides retten til ferie med lønn i det påfølgende kalenderåret. Arbeidstakere over 60 år har rett på én ukes ekstra ferie fra og med det året de fyller 60 år. En feriedag regnes som en feriedag uansett dagens lengde.
Følgende gjelder for ansatte ved Kristiansand folkebibliotek (vedtatt som en fast ordning etter en prøveordning i 2004):
Ansatte deles inn i to sommerferiepuljer: pulje 1 = uke 27, 28 og 29, og pulje 2 = uke 30, 31 og 32. De ansatte kan innen 1. mars komme med ferieønsker uavhengig av puljer. Hvis ønskene spres godt nok til at en forsvarlig vaktplan kan settes opp, blir ønskene innfridd. Puljesystemet følges i størst mulig grad. Det vil si at de som har rett til og ønsker ferie i sin pulje, vil få fortrinnsrett til ferie i sin pulje dersom for mange ønsker samme tidspunkt for ferie. Ansatte som må bestille ferieturer lenge før ferieavviklingen er bestemt, må forholde seg til puljesystemet.
Det er ønskelig at det avvikles 3 ukers ferie i perioden 16.06.–31.08. Det kan avvikles ferie i tillegg til dette før eller etter feriepuljene. Er det spesielle grunner for å avvikle ferien på andre tider av året, må det avklares med avdelingslederen. Ferie kan ikke byttes på tvers av avdelingene. Frist for sommerferieønsker er 1. mars, slik at vaktplanen kan være klar til 15. april (jf. https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1988-04-29-21).
Når det gjelder rett til å overføre ferie, sykdom under ferie, osv., vises det til ferieloven.
I løpet av opptjent ferie kan arbeidstaker få fri én lørdag. Dersom en arbeidstaker ønsker fri to lørdager, må arbeidstakeren selv sørge for å bytte lørdag med en annen.
Ansatte ordner selv med bytte av vakt. Det er en forutsetning at det byttes med en som kjenner avdelingen, og at avdelingslederen/skrankekoordinatoren / den stedlig ansvarlige får beskjed. Dersom vakten ikke kan byttes, må vikaren skrive timeliste, og den som skal ha fri, trekkes i lønn. Nærmeste overordnede må ha beskjed dersom en fridag skal trekkes i lønn.
Se dokumentet Etikkpolicy (retningslinjer) for ansatte og folkevalgte i Kristiansand kommune, Etiske retningslinjer for ansatte i Kristiansand kommune
Det skal velges en festkomité på tre personer som går på omgang blant arbeidstakerne. To medlemmer velges for ett år av gangen, og ett medlem velges for to år, slik at det blir overlapping i komiteen. Festkomiteen velger selv nye medlemmer. Festkomiteen er ansvarlig for fast avtalte fester og velferdsarrangementer (f.eks. julelunsj for ansatte og pensjonister samt feiringer av runde dager og avslutninger).
Innenfor den gitte budsjettrammen dekker arbeidsgiveren deler av utgiftene til følgende arrangementer:
Julebord og sommerfest går på rundgang mellom avdelingene. Avdelingslederen skal ikke lede dette arbeidet:
Ut over dette dekker arbeidsgiver utgifter til kaffe, te, vann, frukt én gang i uka og service på vanndispenser.
Arbeidsgiver dekker oppmerksomhet ved
I tillegg dekker arbeidsgiver en rose og enkel bevertning ved ansettelse.
Det er egne regler for erkjentlighetsgaver og andre former for oppmerksomhet fra kommunens side ved 25/40 års tjeneste: Gaver og oppmerksomhet til ansatte og ved tjenestejubileum - reglement
HMS-rutiner i Kvalitetssystemet
Kristiansand folkebiblioteks kvalitetsrutiner i Kvalitetssystemet/Sharepoint
Saksnummer i P360
Ikke relevant.
Ikke relevant.
Ingen vedlegg.