Spørsmål og svar om reiser - en veileder v. 1.2

Spørsmål og svar

  1. Hva betyr det at klimavennlig transport skal være førsteprioritet - før tid og kost?
  2. Kan jeg få dekket bruk av egen bil når jeg hadde mulighet til å bruke buss?
  3. Kan man velge reisetidspunkt selv, reise tidligere for å være uthvilt til møte/kurs neste morgen og få diett for hele reisen?
  4. Hvordan skal vi føre reiseregningen hvis vi har hatt forsinket hjemreise pga. et privat ærend?
  5. Hva teller som fullgod lunsj som skal registreres som "måltid dekket"?
  6. Kan den ansatte velge bort måltider som er betalt av arbeidsgiver og spise et annet sted?
  7. Hvordan regne hjemreise dersom møtet er mellom arbeidssted og hjemme?
  8. Kan man få dekket reise mellom hjem og fast arbeidssted dersom man har hjemmekontor og må på et møte i løpet av arbeidsdagen?
  9. Kan man få dekket reise mellom hjem og et ikke-fast arbeidssted dersom man har hjemmekontor og må på et fysisk møte i løpet av arbeidsdagen?
  10. Hvordan teller jeg arbeidstimer når jeg er på kurs?
  11. Kan jeg få dekket reisen mellom hjem og fast arbeidssted når jeg tar med bil fordi den trengs i løpet av arbeidsdagen?

 

1. Hva betyr det at klimavennlig transport skal være førsteprioritet - før tid og kost?

Reglement for klimavennlig transport sier at tog skal være førsteprioritet. Hva gjør vi da når den ansatte ikke har mulighet til å reise med tog kvelden før for å rekke et kurs i Oslo som starter kl. 9? 

Svar: Reglement for klimavennlig transport sier at klimavennlig transport skal vektlegges høyere enn tid og pris og at ledere og ansatte har ansvar for at reisen blir gjennomført så klimavennlig som mulig. Dette betyr at vi i fellesskap skal strekke oss langt for å få til klimavennlige reiser. I lys av dette må den enkelte leder gjøre en totalvurdering av hensyn til klima, økonomi, tid og sosialvektige grunner. Dette kan resultere i at den ansatte får lov til å velge et annet transportmiddel enn tog.

 

2. Kan jeg få dekket bruk av egen bil når jeg hadde mulighet til å bruke buss?

En ansatt jobber i kvadraturen og skal på et møte på Tangvall i løpet av arbeidsdagen. Vedkommende hadde i prinsippet hatt tid til å ta bussen, men velger å bruke egen bil. Skal den ansatte få kjøregodtgjørelse og dekket utgifter til parkering?

Svar: Her må leder gjøre en vurdering. Som hovedregel gjelder følgende:  

  • Dersom årsaken til at egen bil benyttes er behov for å gjøre private ærend på veien eller at man foretrekker bil framfor buss, dekkes utgifter tilsvarende en bussbillett.
  • Dersom årsaken til bruk av bil er i arbeidsgivers interesse, for eksempel hensynet til effektiv bruk av arbeidstid, dekkes utgiftene.
  • Tilsvarende gjelder dersom det er helsemessige årsaker til at den ansatte ikke kan ta buss.

 

3. Kan man velge reisetidspunkt selv og få diett for hele reisen?

Den ansatte ønsker å reise litt tidligere. Kan man da skrive diett fra det tidspunktet ansatte starter reisen eller bør det settes til det tidspunktet reisen kunne ha begynt?

Svar: Dette må leder vurdere sammen med den ansatte, men som hovedregel skal man ikke sette starttidspunkt tidligere enn det som er nødvendig for å ankomme oppmøtested innen rimelig tid.

 

4. Hvordan skal vi føre reiseregningen hvis vi har hatt forsinket hjemreise pga. et privat ærend?

En ansatt er på kurs i Oslo og velger å utsette hjemreisen et par dager på grunn av private ærend. Hvordan føres hjemreisen på reiseregningen?

Svar: For å få riktig sum på diett etc., må det legges inn et starttidspunkt og sluttidspunkt for reisen som tilsvarer det man ville gjort hvis man ikke hadde privat opphold. Når man fører opp utlegg for reise, må dato passe med ramme for oppholdet selv om hjemreisen i praksis er gjennomført senere og datoen på billetten er to dager senere.

I kommentarfeltet i sammendraget skriver man da at det er avvik i reiserute pga. privat opphold.

 

5. Hva teller som fullgod lunsj som skal registreres som "måltid dekket"?

Svar: En fullgod lunsj behøver ikke å bestå av varm mat, men skal være et ordinært måltid hvor en voksen person blir mett (eks. baguett eller wrap er å tolke som et ordinært måltid). Mellommåltider (frukt, småkaker, kjeks etc.) er ikke å regne som lunsj.

 

6. Kan den ansatte velge bort måltider som er betalt av arbeidsgiver og spise et annet sted?

Arbeidsgiver har bestilt frokost og lunsj, men den ansatte velger å spise et annet sted. Får den ansatte da dekket måltidet?

Svaret er nei.

 

7. Hvordan regne hjemreise dersom møtet er mellom arbeidssted og hjemme?

En ansatt har vært på tjenestereise hvor møtet lå på vei mellom hjem og fast arbeidssted. Den ansatte reiste derfor direkte hjemmefra til møtet, og etter møtet videre til fast arbeidssted for å jobbe der resten av arbeidsdagen. Deretter reiste den ansatte hjem. Hvordan skal distansen regnes?

Svar: Reisen fra hjem til møtet på ikke-fast arbeidssted dekkes fullt ut. Fra ikke-fast arbeidssted til fast arbeidsstedet dekkes også reisen fullt ut. Reisen fra fast arbeidssted til den ansattes hjem dekkes med inntil 20 km, dvs. hvis distansen er mer enn 20 km fra arbeidsstedet og hjem dekkes kun 20 km av denne distansen. Og hvis distansen er mindre enn 20 km dekkes den faktiske distansen, begrenset oppad til 20 km. Så hvis distansen fra hjem til møtet er 30 km og distansen videre fra møtet til fast arbeidssted er 10 km, har den ansatte krav på kilometergodtgjørelse for til sammen 40 km for reisen fra hjemmet via møtestedet og videre til fast arbeidssted. Og videre hvis distansen fra fast arbeidssted til den ansattes hjem er på 20 km, har den ansatte til sammen for hele reisen krav på kilometergodtgjørelse for 60 km, dvs. 40 km pluss 20 km. Merk at de siste 20 km er skattepliktige.

 

8. Kan man få dekket reise mellom hjem og fast arbeidssted dersom man har hjemmekontor og må på et møte i løpet av arbeidsdagen?

Svar: Nei. Reise mellom hjem og fast arbeidssted dekkes ikke selv om man likevel må dra til sitt faste arbeidssted på en dag med planlagt hjemmekontor.

 

9. Kan man få dekket reise mellom hjem og et ikke-fast arbeidssted dersom man har hjemmekontor og må på et fysisk møte i løpet av arbeidsdagen?

Svar: Ja. Reise mellom hjem og ikke-fast arbeidssted dekkes av arbeidsgiver. For øvrig gjelder kommunens reglement for klimavennlig transport – der buss eller annen klimavennlig transport skal prioriteres framfor bil så langt det er mulig.

 

10. Hvordan teller jeg arbeidstimer når jeg er på kurs? 

Svar: Du teller time for time fra kurset faktisk starter til det slutter. Du tar med pauser og lunch i løpet av kursdagen, men ikke fritid etter kursets slutt og eventuell middag på kvelden hvis kurset varer flere dager. Dersom kurset starter kl 9, teller du timer fra kl. 9 selv om du vanligvis starter arbeidsdagen kl. 8. Dette gjelder også avreisedag. Dersom du velger å jobbe fra 8 til 9 med noe annet enn kurset, teller du dette også med i antall arbeidstimer den dagen. Dersom kurset finner sted utenfor kommunens grenser, teller også reisen til og fra kurset med i antall arbeidstimer.

 

11. Kan jeg få dekket reisen mellom hjem og fast arbeidssted når jeg tar med bil fordi den trengs i løpet av arbeidsdagen?

Svar: 

  • Det kommer an på om det er en tjenestereise eller et fast rutinemessig oppdrag du skal bruke bilen til.
  • Dette gjelder dersom du tar med privat bil til jobb på grunn av tjenestereise:
    • Dersom du skal bruke bilen til en tjenestereise (f.eks. et sporadisk møte eller et halvdagskurs et annet sted enn ditt faste arbeidssted), har du rett på å få dekket inntil 20 km hver vei for reisen mellom hjem og fast arbeidssted.
    • Dette er trekkpliktig/skattepliktig og kommer i tillegg til den skattefrie dekningen av reisen mellom fast arbeidssted og møtested.
  • Dette gjelder dersom du tar med privat bil på jobb på grunn av fast rutineemessig oppdrag:
    • Vanligvis stiller arbeidsgiver med bil til faste rutinemessige oppdrag. Eksempler på slike oppdrag er tilsyn med kommunale bygg, faste møter, besøk i hjem/institusjon eller på barnehage/skole.)
    • Dersom du bruker privat bil til dette, inngås det avtale om fast årlig kompensasjon, jf. Kompensasjon for bruk av egen bil i tjenesten - rutine
    • Dersom du skal bruke bilen til et fast fast rutinemessig oppdrag, har du derfor ikke rett på å få dekket inntil 20 km pr. vei mellom hjem og fast arbeidssted. Da får du kun dekket reisen mellom fast arbeidssted og møtested og eventuell direkte reise mellom møtested og hjem.
    • NB! Dersom du har inngått avtale med arbeidsgiver om bruk av privat bil i tjenesten og dermed normalt har med deg bil for å gjennomføre rutinemessige faste oppdrag, har du i tillegg rett på inntil 20 km hver vei for reisen mellom hjem og fast arbeidsted de dagene du skal ut på en tjenestereise.