MÅL/ HENSIKT:
Denne prosedyren gjelder personell underlagt § 8 i helsepersonelloven i helse og mestring i de tilfeller der det er mistanke om at arbeidstaker er påvirket av rusmidler på jobb, uavhengig om at vedkommende samtykker i at det tas prøve umiddelbart. Det er ønskelig med samtykke. Prøvetaking gjennomføres som hovedregel på Kristiansand legevakt.
DEFINISJONER:
Med rusmidler menes alle stoffer som gir rus på grunn av sin virkning på hjernen. Disse omfatter alkohol, illegale stoffer (cannabis, amfetamin, heroin, osv.), løsemidler og visse legale legemidler (sovemidler, beroligende midler).
Helsepersonell skal ikke innta alkohol eller andre rusmidler i et tidsrom av 8 (åtte) timer før arbeidstiden begynner. Hjemlet i helsepersonelloven § 8.
ANSVAR:
Alle ansatte har ansvar for straks å melde fra til overordnet ledelse ved mistanke om ruspåvirket medarbeider.
Leder: Ansvarlig for at denne prosedyren blir fulgt dersom mistanken retter seg mot en ansatt som er omfattet av helsepersonelloven.
BESKRIVELSE:
Den ansatte får anledning til å innrømme ruspåvirkning (se skjema). Dersom den ansatte innrømmer ruspåvirkning, skal Erklæring om ruspåvirkning i forbindelse med tjenesteyting fylles ut og signeres. Prøve tas umiddelbart.
Dersom den ansatte ikke innrømmer ruspåvirkning, anmodes vedkommende sterkt å avlegge prøve frivillig. Leder er ansvarlig for at prøveuttak blir foretatt. Der leder ikke er tilgjengelig skal leders stedfortreder eller ansvarsvakt besørge dette.
Dersom den ansatte ikke vil avlegge prøve frivillig, kontaktes straks politiet for bistand til prøvetaking. Politiet kontaktes for bistand iht forskrift om pliktmessig avhold for helsepersonell § 2.
Ikke avgitt prøve er å anse som positiv prøve i henhold til § 8 i helsepersonelloven.
Kristiansand legevakt skal besørge korrekt uttak og forsendelse av prøven, jamfør egen prosedyre. Kommuneoverlegen skal stå som rekvirent av prøven. Arbeidssted til den ansatte må påføres rekvisisjonen.
Arbeidsgiver skal i samarbeid med den ansatte, evt. personaltjenesten, AKAN-kontakt og bedriftshelsetjenesten, følge saken videre opp. Videre oppfølging gjøres i tråd med Håndtering av mulige straffbare forhold begått av ansatte - prosedyre
Foreta gjennomgang av om forsvarlighet og om pasientsikkerhet har vært tilstrekkelig ivaretatt for de aktivitetene den ansatte har deltatt i.
Prosedyre for rusmiddeltesting av ansatte i Kristiansand kommune |
|
MÅL |
Sikre at rusmiddeltesting av helsepersonell etter anmodning fra arbeidsgiver utføres på korrekt måte. Prosedyren utføres av personalet på Kristiansand legevakt. |
DEFINISJON
|
Legevakta utfører testing etter § 8 i helsepersonelloven etter anmodning fra arbeidsgiver. Prøvegiver registreres i Legevaktens journalsystem. Legevakta utfører rusmiddeltestingen som sanksjonær prøve og sender materialet til rettsmedisinsk analyse i henhold til veileder om prosedyre for rusmiddeltesting IS-2231. Arbeidsgiver: Avdelingsleder/enhetsleder/kommunalsjef. |
ANSVAR
|
Vakthavende lege er ansvarlig for at prøvetaking gjennomføres korrekt. Kommuneoverlegen skal stå som rekvirent, og som mottaker av prøvesvaret med kopi til Legevakta. Avdelingen den ansatte jobber i føres opp under feltet kliniske opplysnger eller annet. Sykepleier med opplæring i sanksjonære prøver kan foreta prøvetakningen, blodprøve/urinprøve. Arbeidsgiver er ansvarlig for å ivareta prøvegiver i prosessen og dokumentere i personalmappe. |
PROSEDYRE
|
Prøven tas med eget prøvetakningssett fra Oslo universitetssykehus, Avdeling for rettsmedinsk fag. Rekvisisjon fylles ut. Urinprøve tas på lab på Legevakta under tilsyn, Obs temperatur på urinen som skal avleses innen 4 min, 32,5 -37 °C. Prøven overføres til medfølgende vakuumglass. Blodprøve tas av kvalifisert personale etter gjeldene prosedyre. Prøvene forsegles og pakkes i godkjent emballasje, oppbevares i låst kjøleskap på Legevakta og sendes OUS første virkedag. |
MERKNADER |
Regning sendes til den som har begjært prøvetakning etter ordinære tariffer slik som for politiet, i tillegg sendes også regningen for analyse fra OUS. |