Hensikt
Hensikten med prosedyren er å styrke barnevernstjenestens arbeid i å avdekke, avverge og forebygge vold og overgrep mot barn.
Gjelder for
Dette dokumentet gjelder for ansatte med ansvar for oppfølging av barn.
Ansvar for gjennomføring
Kontaktpersoner og avdelingsledere.
Beskrivelse
- Barnevernstjenesten vurderer i utgangspunktet at alle meldinger vi mottar som omhandler bekymring for at ett eller flere barn utsettes for vold eller seksuelle overgrep eller opplever dette i familien, oppfyller vilkårene for en undersøkelse etter bvl. § 2-2.
- Vold og overgrep er alvorlig og vil ofte innebære en rask reaksjon fra barnevernstjenesten. Det er derfor viktig med en forsvarlighetsvurdering og hvor mye det haster å få snakket med barnet i undersøkelsens innledende fase.
- Dersom det er mistanke om at barnet blir mishandlet eller utsatt for andre overgrep, kan barnevernsleder vedta at barnet skal bringes til sykehus eller annet sted for kortvarig medisinsk undersøkelse jf. bvl. § 2-2, 5. ledd. Barnevernstjenesten kan selv bringe barnet til undersøkelsen og må ikke vente til evt. klage er behandlet.
- Avdelingsleder har myndighet til å beslutte varsling til politiet og alle varslinger skal signeres av avdelingsleder, jf. Varsling og anmeldelse i vold og overgrepssaker Varsling i vold og overgrepssaker - Barnevern.
- Barnevernstjenesten har et «Voldsrisikoteam» som gir veiledning i håndtering og oppfølging av voldsrisiko hos barn og unge. Teamet består barnevernstjenestens psykolog og ansatt med spesialkompetanse på vold og overgrep. Teamet har felles epostadresse: barnevern-voldsteamet-alle.
- Det gjennomføres drøftinger i dette teamet på godkjent digital plattform onsdager fra kl. 09.00- 11.00 eller etter avtale.
- Kontaktperson skal fylle ut forberedende skjema i forkant av drøfting, i skjema for drøfting av familie i voldsrisikoteamet Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)
- Kontaktperson har ansvar for å ferdigstille drøftingsdokumentet, men i selve drøftingen er det medlem av voldsteamet som er referent. Dokumentet skal ikke sendes ut. Ved eventuelle innsynskrav fra parter på et senere tidspunkt, må det vurderes konkret om dokumentet skal sendes ut.
- I saker som omhandler vold og overgrep mot barn, kan kontaktperson innkalle avdelingsleder/ fagstøtte og voldsrisikoteamet for en gjennomgang av barnets situasjon, dersom:
- Det er behov for veiledning i arbeidet med voldsrisiko og tiltak
- Saken vurderes varslet til politiet
- Behov for vurdering av tiltak
- Behov for intern evaluering av iverksatte tiltak
- Dersom det oppstår akutt sak som omhandler vold og/eller seksuelle overgrep mot barn skal den håndteres etter tjenestens ordinære rutiner, og avdelingsleder skal involveres. I etterkant vil akutte saker prioriteres til drøfting i teamet.
Vedlegg