Hensikt
Rutinen oppsummerer lov- og avtaleverk og gjør rede for hvordan dette skal praktiseres lokalt.
Ansatte som har beredskapsvakt i Kristiansand kommune
Arbeidsgiver har ansvaret for gjennomføringen.
a) Vaktordningen skal ivareta utrykning for utførelse av avtalte oppgaver og akutte hendelser som må gjøres utenom normal arbeidstid.
b) Avtalen omfatter alle vaktordninger som er organisert som beredskapsvakt.
c) Frammøtetid for hjemmevakt settes til 45 minutter. Eventuelle avvik fra denne bestemmelsen skal godkjennes av kommunaldirektør.
d) Det utarbeides arbeidsinstruks for hvert enkelt vaktområde som skal godkjennes av kommunaldirektør (jf. Lokal særavtale om beredskapsvakt).
a) Alle faste vaktordninger skal deles slik at ingen har vakt mer enn en uke pr. måned. Det kan i spesielle tilfeller avtales en annen delingsmodell. Dette skal drøftes med tillitsvalgte før iverksettelse. Personalansvarlig skal påse at det ikke settes opp to helgevakter på rad.
b) Godkjent vaktliste skal være klar minst 1 måned før ikrafttredelse. Vaktlistene skal også inneholde eventuelle ekstravakter knyttet til jul, nyttår, påske, pinse, offentlige høytidsdager, ferie og liknende.
c) Vaktliste settes normalt opp for ett år om gangen.
d) Vesentlige endringer underveis i året eller fra en vaktperiode til neste skal drøftes med tillitsvalgte før iverksettelse.
e) Dersom noe kommer i veien for planlagt vakt, er vaktene selv ansvarlige for å bytte vakter innbyrdes. Leder skal godkjenne vaktbytte.
f) Ved sykdom er det leders ansvar å finne erstatter til vakt.
g) Vaktskifte skal ikke skje på helligdager, med mindre annet er avtalt med tillitsvalgte.
h) Ved eventuell bruk av innleide i vaktordningen skal dette på forhånd drøftes med tillitsvalgte.
a) Arbeidsmiljølovens bestemmelser om hviletid skal overholdes. Enhetsleder er ansvarlig for at vaktperiodene organiseres på en slik måte at hviletiden før, under og etter vaktperioden kan gjennomføres uten unødig bruk av ekstra ressurser.
b) Med fritid/hviletid menes tiden mellom arbeidsdagens slutt og neste arbeidsdags begynnelse.
c) Dersom det blir behov for utrykning i denne perioden, regnes utrykningstiden fra arbeidstaker forlater hjemmet til arbeidstaker er hjemme igjen. Denne tiden regnes som brudd på hviletiden.
d) Dersom arbeidstaker mottar telefoner i løpet av beredskapsvakten som ikke medfører behov for å forlate hjemmet, regnes det som hovedregel ikke som brudd på hviletiden.
e) Unntak fra bokstav d skal drøftes og reguleres i hvert område når det lages instruks for beredskap (jf. punkt 9 i Lokal særavtale om beredskapsvakt).
f) Ved beredskapsvakt er det avtalt at krav om sammenhengende arbeidsfri pr. døgn reduseres ned til 10 timer. Ett døgn pr. vaktuke (inkludert delte vaktuker) kan reduseres ned til 8 timer. (Jf. Lokal avtale om arbeidstid og arbeidsfri ved beredskapsvakt.)
g) Dersom arbeidstaker ikke får tatt ut sammenhengende arbeidsfri (jf. bokstav f) mellom arbeidsdagens slutt og utrykning på vakt, skal vedkommende ha sammenhengende arbeidsfri i etterkant av utrykning. Dette medfører at den ansatte kan begynne neste arbeidsdag på et senere tidspunkt enn normalt uten å bli trukket i lønn. Slik hviletid kan kun tas direkte etter at utrykning er avsluttet.
h) Dersom det blir behov for ny utrykning i denne hviletiden, skal arbeidstaker avtale med sin leder hvordan kompenserende hviletid skal gjennomføres.
i) Ved beredskapsvakt er det også avtalt at krav om sammenhengende arbeidsfri pr. uke reduseres fra 35 til 28 timer i uken. Partene skal etterstrebe 35 timer. (Jf. Lokal avtale om arbeidstid og arbeidsfri ved beredskapsvakt.) Dersom arbeidstaker ikke får tatt ut dette i løpet av uken på vakt, skal vedkommende ha sammenhengende arbeidsfri i etterkant av arbeidsuken uten å bli trukket i lønn.
a) Med ukevakt menes vakt fra avtalt ukedag (arbeidstid slutt) til neste tilsvarende ukedag uka etter (arbeidstid oppstart), jfr. HTA kap. 1 § 4.3.2.
b) Med helgevakt menes vakt fra fredag (arbeidstid slutt) til mandag (arbeidstid oppstart), jf. HTA kap. 1 § 4.3.2.
c) Med døgnvakt på virkedag menes vakt fra dag 1 (arbeidstid slutt) til dag 2 (arbeidstid oppstart), jf. HTA kap. 1 § 4.3.2.
d) Døgnvakt helg avhenger av avtalt tidspunkt for døgnskille i hvert område. Dette må legges inn i arbeidsinstruks for beredskapsvakt i hvert område.
e) En vaktperiode varer i 12 måneder.
f) Overordnet vakt er personell som gjennom vaktens funksjon og ansvar har kommunalsjefs myndighet til å vurdere behov for utkalling og administrere underordnet vaktpersonell. Kommunalsjef skal utpeke hvilke vakter dette gjelder.
g) Underordnet vakt er annet personell i vaktordningen.
a) Enhetsleder er etter drøftinger med tillitsvalgte ansvarlig for å definere hvilke krav som settes til kompetanse for å kunne delta i vaktordningen.
b) Enhetsleder er ansvarlig for å vurdere hvem som kan delta i vaktordningen med utgangspunkt i krav om kompetanse, egnethet og total arbeidsbelastning for deltakerne.
a) Omregningsfaktoren er satt til 1:5 (jf. Lokal særavtale om beredskapsvakt) for vakttimer utenom ordinær arbeidstid.
- Underordnet vakt får tillegg for kveld, natt, lørdag, søndag og helligdag for disse timene (jf. HTA kap. 1 § 4.3.2.1).
- Overordnet vakt får tillegg for lørdag, søndag og helligdag for disse timene (jf. HTA kap. 1 § 4.3.2.2).
b) Ved vakt etter kl. 23.00, gis det i tillegg en godtgjørelse pr. vaktdøgn på kr. 320 for underordnet vakt og kr. 475 for overordnet vakt.
c) Tillegg beskrevet i bokstav a og b utbetales med like månedlige beløp. Godtgjørelsen inngår som en del av feriepengegrunnlaget, men er ikke pensjonsgivende.
d) Bokstav a-c gjelder også ansatte som har enkeltvakter i beredskap som en fast og planlagt del av sin turnus/arbeidsplan. For ansatte i turnus med sporadisk beredskapsvakt i enkeltvakter, gjelder ikke bokstav a-c. Slike enkeltvakter i beredskapsvakt kompenseres med følgende satser:
- Dagvakt hverdag/helg: Kr. 850
- Kveldsvakt hverdag/helg: Kr. 950
- Nattevakt hverdag/helg: Kr. 1100
- Dagvakt bevegelige helligdager: Kr. 1500
- Kveldsvakt bevegelige helligdager: Kr. 1600
- Nattevakt bevegelige helligdager: Kr. 1800
e) Tillegg ved utrykning utbetales i henhold til HTA kap. 1 § 4.3.2.
a) Arbeidstaker som deltar i vaktordning kan søke om permisjon uten lønn inntil 20 dager i året. Maksimum 5 arbeidsdager kan tas sammenhengende (1 uke inkludert helg). Avslag på søknad om permisjon skal begrunnes skriftlig.
a) Ekstravakter / vikarer som trer inn i vakt godtgjøres som i punkt 6.
b) Bemanning av ekstravakter skal baseres på frivillighet. Dersom dette ikke lar seg ordne kan enheten drøfte med tillitsvalgte for å finne en omforent løsning.
a) Dersom vakt innebærer mulighet for utrykning til flere steder enn arbeidstakers daglige oppmøtested, stiller arbeidsgiver normalt bil til disposisjon for den/de som til enhver tid har vakt.
b) Ved utrykning gis det kjøregodtgjørelse for kjøring mellom hjem og stedet der tjenestebil står parkert.
c) Bruk av privatbil skal kompenseres etter statens satser. Ved utrykning gis det kjøregodtgjørelse for reise mellom hjem og utrykningssted.
d) Deltakerne i de faste vaktordningene disponerer mobiltelefon dekket av arbeidsgiver etter gjeldende regler og rutiner.
a) Arbeidsmiljølovens bestemmelser og Kristiansand kommunes internkontrollsystem gjelder for alt arbeid knyttet til vakt og beredskap.
Rutinen er drøftet 04.12.2019 med Delta, Det norske maskinistforbund, Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Nito, Norsk Sykepleierforbund og Tekna.
Rutinen gjelder til en av partene ønsker å drøfte den på ny.
Denne rutinen er arkivert under sak 2020017253 i kommunens arkivsystem.
Hovedtariffavtalen kap. 1 § 4.3.2
Arbeidsmiljøloven § 10-4 (3)
Beredskapsvakt - lokal særavtale
Arbeidstid og arbeidsfri ved beredskapsvakt - lokal avtale