Hensikten med dokumentet er å sikre at bruk av arbeidsutstyr gjennomføres på en forsvarlig måte som verner den ansatte mot skader på liv og helse, og at opplæringen foregår etter de til enhver tid gjeldende lover og regler.
Dokumentet gjelder for alle ansatte i By- og stedsutvikling som utfører arbeid som innebærer bruk av arbeidsutstyr od de tekniske krav som er tilknyttet arbeidsytstyret.
Arbeidsgiver har ansvaret for at prosedyren etableres og revideres. Arbeidsgiver har ansvar for å informere de ansatte om prosedyren og de ansatte er ansvarlige for å følge den.
Arbeidsgivers ansvar:
Arbeidstakers ansvar:
Riktig opplæring bidrar til at arbeidstakerne unngår ulykker, skader og sykdom. Opplæringen må gjentas når det er nødvendig og skal gis på et språk som arbeidstakerne forstår.
Alle nyansatte skal gjennomgå opplæring for nyansatte. Utover den generelle HMS-opplæringen er det nærmeste leder som er ansvarlig for at opplæringen gis og dokumentert gjennomført i EQS opplæringsmodul.
Er det en spesiell kompetanse, kurs eller sertifikater man mener er esensielle og krevende å skaffe, skal det fremkomme i stillingsannonsen. Dette er leder for aktuell enhet sitt ansvar å påse at blir gjort.
EQS Opplæringsmodul er anskaffet av kommunen og i ferd med å bli implementert. Opplæringsmodulen vil benyttes for å planlegge hvilke kurs og sertifikater den enkelte skal ha samt å registrere når de er gjennomført og når en må ta disse kursene på ny. Den vil gi mulighet for automatisk påminnelse når kurs og sertifikater må fornyes. Frem til modulen er implementert, må den enkelte leder selv ha en dokumentert oversikt over opplæringen og plan for opplæring.
Alle driftsenheter har fått tilbud om å etablere en forenklet kvalitetsmodell og den skal gjennomgås for alle ansatte også nyansatte. Har driftsenheten ikke etablert en forenklet versjon, skal det gis opplæring med spesiell fokus på HMS og de rutinene som er lagd for enheten via den ordinære modellen
Dokumentert sikkerhetsopplæring: For arbeidsutstyr som etter arbeidsgiverens risikovurdering krever særlig forsiktighet ved bruk, skal arbeidstakeren få sikkerhetsopplæring. Kravet innebærer at arbeidstakeren har fått praktisk og teoretisk opplæring slik at de har kunnskaper om oppbygging, betjening, bruksegenskaper, bruksområde, vedlikehold og kontroll av arbeidsutstyret
Sertifisert sikkerhetsopplæring: For en del arbeidsutstyr som anses spesielt krevende å bruke, kreves det at opplæringen gis av en virksomhet som er sertifisert for å gi sikkerhetsopplæring for det spesielle arbeidsutstyret. For å kunne gi slik opplæring kreves det at opplæringsvirksomheten er sertifisert av et sertifiseringsorgan som er utpekt av Direktoratet for arbeidstilsynet.
Opplæringsvirksomheten sørger for at det blir utstedt kompetansebevis.
Arbeidsutstyr underlagt krav om dokumentert |
Arbeidsutstyr underlagt krav |
---|---|
Arbeidsvarslingskurs 1, 2 og 3 Arbeid med håndtering og sanering av asbest Autorisasjonsbevis for bruk av plantemidler Bergingsvogner med utstyr Bro- og traverskraner Droneoperatør sertifikat Kraner med større kapasitet enn 2 tm montert på lastebil eller lastebilhenger Løfte- og stablevogner for gods (trucker) med permanent Løfteredskap (G11 Løfteredskap, stropp og anhukerkurs) Masseforflytningsmaskiner med større effekt enn Mobile maskiner for jord- og skogbruk Mobilkraner med større kapasitet enn 2 tm Portalkraner Stillas Sertifiserte sveiser Skadedyrbekjemper sertifikat Tårnkraner Varme arbeider |
Arbeid i tank og trange rom Arbeidsutstyr for hengende last Automatiske eller halvautomatiske produksjons-, transport- eller lagringssystemer Bakløftere og billøftere Betongsager og boltpistoler Borerigger for bygg-/anleggs- og bergverksdrift Båndsager og bærbare kjedesager Båter (brukt i havbruk og annen virksomhet som kommer inn under arbeidsmiljøloven) Dreiebenker for metall, tre mm. og fresemaskiner Friskluftsutstyr og gassmålere FSE-kurs for elektropersonell Førstehjelpskurs og hjertestartere Gressklipper og hekksaks HMS-opplæring og ROS-analyser Høytrykkspyleutstyr Instruert personell Komprimatorer for avfall (stasjonære og på biler) Krokløftere Lekter brukt i bygg- og anleggsvirksomhet Mobilt betongpumpeutstyr Motordrevne høvler Peleutstyr Personløftere Personlig fallsikringssele Presser, kantpresser og maskinsakser Rengjøring og klorering av vannledningsnettet Ryddesager, sirkelsager og spikerpistoler Sveiseutstyr og vinkelslipere Vinsj og vinsjutstyr |
I tillegg til kursene nevnt over, skal man gjøre en risikogjennomgang og vurdere om det er behov for ytterligere opplæring og kurs jmf. Forskrift om utførelse av arbeid § 10-1. Krav om dokumentert sikkerhetsopplæring for arbeidsutstyr som krever særlig forsiktighet ved bruk. Når arbeidsgiver etter en risikovurdering finner at arbeidsutstyret krever særlig forsiktighet ved bruk, kan det bare benyttes arbeidstakere som har dokumentert sikkerhetsopplæring etter § 10-2 Dokumentert sikkerhetsopplæring ved arbeidsutstyr. Dokumentert sikkerhetsopplæring kan gis av arbeidsgiver eller andre som er kompetent til det.
Forskrift om utførelse av arbeid § 10-2. Krav om dokumentert sikkerhetsopplæring ved bruk av arbeidsutstyr. Den som skal bruke arbeidsutstyr som nevnt i § 10-1 og § 10-3, skal ha praktisk og teoretisk opplæring som gir kunnskaper om oppbygging, betjening, bruksegenskaper og bruksområde, samt vedlikehold og kontroll. Opplæringen skal gi kunnskaper om de krav som stilles til sikker bruk og betjening i forskrifter og i bruksanvisning. Det skal utstedes dokumentasjon på at praktisk og teoretisk opplæring er gitt i henhold til denne forskriften. Dokumentasjon av praktisk og teoretisk opplæring skal være tilgjengelig for verneombudet og vises myndighetene på forlangende. Arbeidsgiver kan bare sette arbeidstaker til å utføre arbeid med aktuelle arbeidsutstyr innenfor det området det er gitt opplæring i.
§ 10-4. Krav til utstyrsspesifikk opplæring. Arbeidsgiver skal sørge for at arbeidstaker får nødvendig opplæring på det spesifikke arbeidsutstyret vedkommende skal bruke. Opplæringen skal tilpasses arbeidsutstyrets art og sikre at arbeidstakeren kan bruke arbeidsutstyret på en forsvarlig måte. Det skal dokumenteres skriftlig hvilket arbeidsutstyr det er gitt opplæring på, hvem som har gitt opplæringen og hvem som har fått opplæring.
Arbeidsmiljøloven § 3-5 slår fast at det er arbeidsgiver som skal gjennomgå opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Plikten er personlig og kan ikke delegeres. Når det gjelder arbeidstakere som har til oppgave å lede eller kontrollerer andre arbeidstakere skal arbeidsgiver sørge for at disse har nødvendig kompetanse til å føre kontroll med at arbeidet blir utført på en helse- og sikkerhetmessig forsvarlig måte, jf. arbeidsmiljøloven § 3-2 første ledd bokstav b. Det er en klar intensjon at arbeidsgivers opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid skal tilpasses den enkelte virksomhets og bransjes risiko- og driftsforhold.
Følgende temaer bør blant annet inngå i opplæringen: Arbeidsmiljøloven og dens forskrifter og Systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid