08 Tilberedning og servering av mat v. 1.4

ANSVAR:

Personell med oppgaver på mottakskjøkken og med servering av mat.

 

BESKRIVELSE:

Det er kun enkel tilberedning av mat som skal skje på mottakskjøkken. Dette er:

Tilberedning av mat:

Innbefatter blant annet:

  • Påsmøring av pålegg på brød/bakervarer
  • Anretning av ferdig leverte matvarer, f. eks kaker til kaffen
  • Anretning av frukt
  • Enkel tilberedning av varm mat som eggerøre/speilegg, gjærbakst, vaffelsteking etc.

Følgende prinsipper skal følges:

  • Utfør håndhygiene og nødvendig renhold før tilberedning startes, bruk rent utstyr, bruk rent forkle.
  • Ansatte med sår på hender plastres og benytter engangshansker.
  • Pålegg og andre lett bedervelige matvarer som oppbevares i kjøleskap og som skal benyttes i tilberedningen, tas kun ut i romtemperatur i et kortest mulig tidsrom før de settes tilbake, som hovedregel ikke lenger enn maksimalt 15 minutter. Ut over dette, skal varene som hovedregel kastes som avfall, og ikke settes tilbake i kjøleskap.
  • Mat oppbevares i tett emballasje eller tildekket og med korrekt temperatur fram til serveringstidspunkt.
  • All oppvarming av lett bedervelige matvarer skal nå en kjernetemperatur over 75 °C.

 

Servering av mat:

Følgende prinsipper skal følges:

  • Mat plasseres på rent bord, nattbord eller brett.
  • Mat som skal serveres må ikke blandes med mat som allerede har vært servert.
  • Håndhygiene tilbys beboere før og etter måltidet, bruk forkle.
  • Mattralle rengjøres innvendig og utvendig før bruk.
  • Unngå at beboere tar på mat og drikke som andre skal innta.
  • Selvservering skal unngås ved ”diare-utbrudd” i avdelingen.
  • Mat som tas ut av kjøkkenet og serveres eller settes fram, skal som hovedregel kastes hvis det ikke er spist. Unntak fra dette, kan kun gjøres etter nøyere vurdering. Lett bedervelige matvarer skal alltid kastes.
  • Beboere som er isolert pga. omgangssyke kan med fordel ha engangsservise og bestikk.
  • Beboere med smittsom sykdom, hoste og nysing plasseres slik at det unngås forurensing av andres mat.

 

HENVISNINGER:

Prosedyrer i IK-Mat: