MÅL/ HENSIKT:
Sikre at varm mat tilberedes og serveres på en trygg måte.
BESKRIVELSE:
Tilberedning av varm mat:
Innbefatter blant annet:
- Oppvarming av prefabrikkert og pasteurisert middagsmat fra Kjøkkenservice.
- Reoppvarming av middag.
- Tilberedning av enkle retter som for eksempel havregrøt, eggerøre, oppvarming av ferdigstekte karbonader, steking av vafler.
Følgende prinsipper skal følges:
- Utfør håndhygiene og nødvendig renhold før tilberedning startes, bruk rent utstyr, bruk rent forkle.
- Ansatte med sår på hender, plastres og benytter engangshansker.
- Varm mat skal alltid nå en kjernetemperatur på 75 grader Celsius før servering. Dette sikres ved at:
- Oppvarming av middagsmat levert av Kjøkkenservice utføres korrekt iht. rutine for bruk av oppvarmingsovn. Dette kontrolleres hver 2. måned ved at matens kjernetemperatur kontrollmåles, og dokumenteres i eget skjema. Vedlegg - Kontrollmåling av kjernetemperatur
- Dersom maten ikke blir svært varm før servering, eller ved annen mistanke om at oppvarmingsovnen ikke gir maten høy nok kjernetemperatur, skal matens kjernetemperatur måles med termometer.
- Dersom matens temperatur ikke kommer opp i 75 grader celsius gjøres følgende:
- Vurder om rutinen for oppvarming av mat må endres, antall minutter i ovn.
- Skriv avvik i EQS.
- Kjøkkenansvarlig bestiller service hos leverandøren av ovnen
- Ved behov for nedkjøling av maten igjen før servering, gjøres dette så raskt som mulig i henhold til egen prosedyre, se egen rutine.
- Re-oppvarming av tidligere oppvarmet mat skal kun skje unntaksvis. Dersom det vurderes, skal følgende sikres:
- Mat skal aldri re-oppvarmes mer enn 1 gang
- Rutine for trygg oppbevaring og nedkjøling av maten skal ha vært fulgt.
- Vær spesielt aktpågivende ved re-oppvarming av lett bedervelige matvarer.
Rutine for hver enkel ovn type:
Vedlegg - Oppvarming av mat i konveksjonsovn (Metos) og stekeovn
Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)
Servering av mat:
Følgende prinsipper skal følges:
- Håndhygiene tilbys beboere før og etter måltidene.
- Unngå at beboere tar på mat og drikke som andre skal innta.
- Selvservering skal unngås med ved «diare-utbrudd» i avdelingen.
- Mat som tas ut av kjøkkenet og serveres/anrettes på bord, skal som hovedregel kastes dersom det ikke er spist. Unntak fra dette, kan kun gjøres etter nøyere vurdering. Lett bedervelige matvarer skal alltid kastes.
- Beboere som er isolert pga. smittsom sykdom bør få engangsservice og bestikk
- Beboere med smittsom sykdom, hoste og nysing plasseres slik at det unngås forurensing av andres mat.
VEDLEGG: