Behandling av barn med sperret adresse etter kode 6 eller 7 v. 1.2

Hensikt

Hensikten med denne prosedyren er å sikre barn som barneverntjenesten har ansvar for, som har behov beskyttelse ved adressesperre, blir ivaretatt etter denne prosedyren for å sørge for at;

  • den hemmelige adressen ikke røpes til uvedkommende (konfidensialitet),
  • at den informasjon som skal beskyttes har gyldig vedtak for beskyttelse (integritet)
  • og at personell som må vite om beskyttelsen har tilgang på denne informasjonen (tilgjengelighet).

Barneverntjenesten kan få dette ansvaret to veier: 

  • Tilsynsansvar for barn på sperret adresse, dersom andre kommuner flytter barn med vedtak om sperret adresse til vår kommnue.
  • Vi selv flytter barn ut av hjemmet, der vi vurderer trusselen så stor at sperret adresse er et nødvendig tiltak for å gi tilstrekkelig beskyttelse, og fylkesnemnda gir medhold i dette.

 

Gjelder for

Denne prosedyre gjelder for alle ansatte i barneverntjenesten.

 

Ansvar for gjennomføring

Vedtak om sperret adresse for barneverntjenesten sin del, gjøres av Fylkesnemnda/retten.

Avdelingsleder har et spesielt ansvar for å sikre at saker som omhandler barn med adressesperre følges nøye opp i samarbeid med kontaktperson, politiet og fagsystemansvarlig. Det påligger og et særlig ansvar for å tildele disse sakene til godt egnede kontaktpersoner, som kan ivareta sikkerhetsnivået som trengs.

Tilsynsteamet har et særskilt ansvar for beskyttelse av adressen til barn plassert av andre kommuner. Dette ivaretas på samme måte som våre egne plasserte barn.

 

Beskrivelse

Barn som Kristiansand kommune har omsorgen for

Barn som flyttes ut av hjemmet kan i noen tilfeller ha behov for å beskyttes mot trussler fra familie eller nettverk. Barneveneverntjenesten kan beslutte å holde adressen skjult i den grad det trengs for å beskytte barnet, for en begrenset planlagt periode, uten vedtak fra nemnd eller politi.

Dette kan betegnes som "alminnelig hemmelighold" til barnets beste. Det skal være en beslutning, med dokumentert vurdering i fagprogrammet. Det skal og foreligge en plan for tidsperiode. I akuttvedtak – tas inn i enkeltvedtak v/barnevernleder.
 

Når det fattes vedtak om hasteflytting, gjøres en vurdering av beskyttelsesbehovet, og sperret adresse tas inn i vedtaket som sendes nemnd. 
 

Når det skrives begjæringer om plassering etter barnevernloven tas sperret adresse inn for de som har behov for beskyttelsestiltak. I saker der beskyttelsesbehovet er så stort vil det være naturlig å gå inn for samværsnekt for trusselutøvers del, da samvær er en arena der informasjon om nytt bosted kan avsløres. 

Fylkesnemnda kan vedta at barn skal bo på sperret adresse. Barneverntjenesten vurderer graden av beskyttelse, kode 7 (fortrolig adresse) eller kode 6 (strengt fortrolig adresse).

Avdelingsleder kaller inn til møte med kontaktperson og familievoldskoordinator hos politiet.

Vurdering av beskyttelsesgrad skal gjøres i samråd med familievoldskoordinator hos politiet. De har gode verktøy for å vurdere trusselen, hvorvidt den utsatte er i stand til å nyttiggjøre seg beskyttelsen, og hvilke tiltak som er nødvendige. Adressesperre er et svært omfattende tiltak, som ha alvorlige begrensende konsekvenser for barn. Det skal vurderes nøye før det settes i verk.

Vurdering, begrunnelse og tiltak skal beskrives som en beslutning i fagprogrammet.

Når barneverntjenesten flytter barn på sperret adresse skal flytemelding og vedlegg om adressesperre sendes folkeregisteret. Begge skjema finnes i fagprogrammet.

Barn som bor på kode 7 registreres som vanlig i fagprogrammet:

  • Ikke bruk svar ut, men send posten i papirpost.
  • Pass på "kopi til".
  • Kryss av for "sperret adresse" i bor hos.
  • Ingen opplysninger skal gis ut til privatpersoner.

Barn som bor på kode 6:

  • Vurdere hvorvidt barnet faktisk skal regisreres i fagprogrammet eller om saksbehandlingen bør foregå på papir.
  • Kryss av for "sperret adresse" i bor hos bildet.
  • Ikke bruk SvarUT. All post sendes i papir. Pass på "kopi til".
  • Vurder hvorvidt forsterforeldre skal ha sperret adresse.
  • Ingen informasjon som kan brukes for å lokalisere barnet skal registreres. Det er gjelder navn og bosted til fosterforeldre, brev fra tilsynsfører med adresse osv. Det skal ikke være mulig å lese ut fra fagprogrammet hvor barnet bor.
  • Barneverntjenesten der barnet bor må informeres om beskyttelsestiltak.
  • Familievoldskoordinator kan, etter avtale, informere politiet der barnet bor, for å informere og veilede nødvendige instanser (skole bvt osv) i samarbeid med barneverntjenesten.
  • Et tett samarbeid med alle involverte er nødvendig da beskyttelse etter kode 6 er svært krevende og omfattende. 

Fagsystemansvarlig kjører jevnlige kontroller med saksbehandlingen ift barn på sperret adresse, for å ivareta forsvarligheten. Dette rapporteres til avdelingsleder ved avvik.

Drøftinger av oppheving av adressesperre drøftes i samme fora som iverksettelse.

 

Tilsynsbarn:

Barn som plasseres på sperret adresse av andre kommuner i Kristiansandsregionen, er det  vår barneverntjeneste som har tilsynsansvar for. Når vi får melding om tilsynsbarn på sperret adresse skal vi sjekke ut om det foreligger et vedtak. En muntlig informasjon / forsikring er tilstrekkelig.

Barn som har sperret adresse etter kode 7: Registreres som vanlig i fagprogrammet, men kryss av for "sperret adresse" i bor hos bildet. Saksbehandlingen løper som vanlig.

Barn som har sperret adresse etter kode 6: I samråd med omsorgskommunen vurderes det hvorvidt barnet faktisk skal registreres i fagprogrammet, eller om saksbehandlingen skal foregå på papir. Vurderingen må bygge på risikovurderingen som ble gjort da vedtaket om kode 6 ble fattet.  Hvis barnet skal registreres i familia:

  • Velg "sperret adresse" i "bor hos" bildet
  • Ikke registrer fosterforeldre i nettverk. 
  • Brev som sendes ut (tilsynsrapporter) skal være uten brevhode, for å skjule hvilken kommune barnet bor i.
  • Det skal heller ikke stå navn på fosterforeldre, barn, tilsynsører eller andre i rapportene.
  • All post sendes pr papirpost i anonym konvolutt. Ikke bruk SvarUT.
  • Vær forsiktig med å formidle gaver fra foreldre. GPS sendere er veldig små, og kan gjemmes i hva som helst.
  • Sørg for et tett samarbeid med familievoldskoordinator hos politiet. Alle tiltak og beslutninger dokumenteres grundig. Det som ikke kan stå i familia, må stå på papir. Dette skal være forsvarlig låst ned når det ikke er i bruk.

 

Definisjoner

Kode 7, Adressesperre kode 7 eller «fortrolig adresse» innebærer at opplysninger om din adresse og annen GEO lokaliserende informasjon ikke skal gis ut til noen private personer.  Adresseopplysninger er likevel tilgjengelig for enkelte offentlige myndigheter som har tilgang til opplysninger fra folkeregisteret.

Kode 6, Adressesperre kode 6 eller «strengt fortrolig adresse» innebærer at GEO lokaliserende opplysninger om deg ikke skal gis ut til noen. Den egentlige adressen din har kun noen få i politiet og skatteetaten tilgang til. Det skal og settes i verk tiltak for å hindre at trusselutøver finner din adresse.

 

Vedlegg og referanser

Dinutvei.no | Nasjonal veiviser ved vold og overgrep

Krisesenterets veileder om rettighetene til personer som lever med beskyttelse på kode 6 eller 7

Bufdirs veileder om Trusselvurdering, sikkerhetsarbeid og sperret adresse

Overordnet prosedyre for håndtering av personer som beskyttes etter kode 6 eller 7 Overordnet prosedyre for håndtering av Personer som beskyttes etter kode 6 eller 7

Barn/elever med tiltak som krever fortrolig eller streng fortrolig behandlinger av personalopplysninger Barn/elever med tiltak som krever fortrolig eller streng fortrolig behandlinger av personopplysninger

Beskyttelsestiltakene kode 6 og kode 7 -veileder Beskyttelsestiltakene KODE 6 & KODE 7 - veileder