Drøftingsplikten etter hovedavtalen bygger på prinsippet om at de tillitsvalgte gjennom drøftinger skal kunne påvirke beslutninger før arbeidsgiver treffer en avgjørelse. Det er arbeidsgiver som har ansvar for at slike drøftinger skjer tidligst mulig.
Forutsetninger
Arbeidsgiver har informert og involvert de tillitsvalgte/vernetjenesten i saken på tidligst mulig tidspunkt.
Beskrivelse
Gode drøftingsprosesser bygger på tillit. Ved slike prosesser er det grunn til å tro at det blir lettere å få forståelse for de vurderingene partene gjør. Lar det seg ikke gjøre å bli enige ved drøftinger, følger det av kommunens styringsmandat at arbeidsgiver skal treffe endelig avgjørelse i saken som er drøftet.
Informasjonsmøter, deltakelse i utvalg/arbeidsgrupper eller høringer, erstatter ikke drøftingsplikten og drøftingsretten etter hovedavtalen.
Drøftinger innebærer at både tillitsvalgte og arbeidsgiver får mulighet til å fremme sitt syn og vurderinger i en sak, før det treffes en avgjørelse.
Gode informasjons- og drøftingsprosesser hvor organisasjonene gis tid til intern behandling, vil bidra til at saken belyses så godt som mulig. Når arbeidsgiver har tatt en beslutning etter drøftingen må dette informeres om til både tillitsvalgte og til de ansatte det gjelder. Det er da viktig at arbeidsgiver formidler sin begrunnelse for beslutningen.
Arbeidsgiver sender ut innkalling til drøfting senest 1 uke før møte. Ved innkallingen skal det legges ved et drøftingsnotat, evt at saken belyses tilstrekkelig i selve innkallingen. Det skal komme frem forslag til videre administrativ/politisk saksflyt i innkallingen. Partsarbeid - innkalling drøftingsmøte - mal (Ikke tilgjengelig)og Partsarbeid - drøftingsnotat - mal (Ikke tilgjengelig)
Arbeidsgiver skriver referat fra drøftingene som godkjennes av tillitsvalgte. Det skal komme tydelig frem i referatet hvilken saksflyt for videre behandling partene anbefaler. Partsarbeid - referat drøftingsmøte - mal
Drøftingsreferatet skal følge saken om den skal videre til administrativ/politisk behandling. Mangler drøftingsreferat vil som hovedregel saken sendes i retur.
Referatet godkjennes av alle deltakende parter, det trenger ikke signeres. Hovedpoenget med referat er å dokumentere at en problemstilling har vært drøftet og at partenes synspunkter/innspill fremkommer.
På slutten av drøftingsreferatet kommer arbeidsgivers konklusjon etter møtet.
Eksempler på hva det er lovpålagt å drøfte jamfør AML §8-2:
Den aktuelle og forventede bemanningssituasjonen i virksomheten, inkludert eventuelle innskrenkninger og de tiltak arbeidsgiver vurderer i den forbindelse
Beslutninger som kan føre til vesentlige endring i arbeidsorganiseringen eller ansettelsesforhold
Resultat
Tillitsvalgte har vært involvert i prosessen og problemstillingen har vært drøftet slik at partenes synspunkter/innspill har kommet frem.
Arbeidsgiver har konkludert etter møtet og dette kommer frem i drøftingsreferatet