Bevilling: Saksbehandling serverings- og skjenkebevillinger v. 1.0

Hensikt

Hensikten med dette dokumentet er å sikre at vi får rett behandling av søknader som kommer inn, når det gjelder skjenke- og serveringsbevillinger.

 

Gjelder for

Dette dokumentet gjelder alle ansatte som jobbe med bevilling.

 

Ansvar for gjennomføring

Fagansvarlig for bevilling har ansvaret for gjennomføringen.

 

Beskrivelse

Gå igjennom søknadsskjema m/vedlegg – mangler opplysninger/dokumentasjon?

  1. Avtaler ang. overdragelsen, eierskifte
  2. Leiekontrakt, grunneiers tillatelse til uteservering
  3. Bekreftelse på bestått kunnskapsprøve for styrer og stedfortreder (skjenke- og salgsbevilling)
  4. Bekreftelse på bestått etablererprøve for daglig leder (serveringsbevilling)
  5. Dokumentasjon på styrers og stedfortreders tilknytning til serveringsstedet, for eksempel arbeidsavtale
  6. Bruksgodkjennelse fra plan- og bygningsetaten (for lokaler som ikke er regulert til servering)
  7. Uttalelse fra Miljørettet helsevern, hvor konsept/endringer i konsept kan medføre støy/lukt.
  8. Plantegninger over lokalets areal og funksjoner. Bord og stoler skal være inntegnet.
  9. Beregning av persontall fra godkjent firma (gjelder ikke salgsbevilling). For mer informasjon se under.
  10. Kopi av registreringen hos Mattilsynet.


Vær oppmerksom på eiersammensetning

  • Opplysninger i søknadsskjema
  • Brønnøysundregisteret, se bla. kunngjøringer og eierforhold
  • Proff forvalt – Eierposter, Juridiske roller
    • Kontroller om eierforhold som er oppgitt i søknadsskjema/vedlegg stemmer overens med opplysninger i proff forvalt.
      • Det kan forekomme bakenforliggende forhold, for eksempel at det er eiere bak et aksjeselskap, eller der driftsselskapet er helt eller delvis eid av andre selskaper
      • Dersom eierforhold i søknad ikke stemmer overens med opplysninger i proff-forvalt; be i første omgang virksomheten om en forklaring og dokumentasjon på eierforhold.
        • Informer evt. skatteetaten og be om at eierforhold sjekkes opp i og om en tilbakemelding/oversendelse av riktige eierforhold


Ulike typer selskap

  • Enkelpersonforetak – kun en` eier (fysisk)
  • Aksjeselskap – Kan ha en` eller flere eiere, både fysiske og juridiske personer
  • ASA (Allmennaksjeselskap) – Kan ha en` eller flere eiere, både fysiske og juridiske personer
  • ANS (Ansvarlig selskap), DA (Delt ansvar) og SA (Samvirkeforetak) – Har minst to eiere, både fysisk og juridiske personer
  • NUF (norskregistrert utenlandsk foretak) – Utenlandske foretak som skal drive virksomhet i Norge, både fysiske og juridiske personer
  • Ideelle organisasjonsformer; lag, stiftelser, forening hvor målet ikke er å gå med overskudd, juridiske personer, med fysiske personer i styre (styreleder sjekkes)


Hvem har vesentlig innflytelse, jf. alkl. § 1-7b

  • Eiere (av vesentlig del), selskap som driver virksomheten, styreledere og daglig leder (alltid)
  • Nærstående sin innflytelse kan tas hensyn til i vurderingen av om en person har vesentlig innflytelse;
    • «Nærstående» er;
      • ektefelle, samboere, slektninger i rett oppstigende eller nedstigende linje,
      • søsken + deres ektefeller/samboer


Be om uttalelser fra:

  • skatteetaten, bruk mal i p360
  • politi, bruk mal i p360
  • sosialtjenesten, spesielt ved nyetableringer i områder og/eller lokaler som tidligere ikke har blitt benyttet som skjenkested, send e-post til Bernt.Erik.Klokkervold@kristiansand.kommune.no

I enkelte tilfeller skal andre enheter kontaktes:


Utforming av vedtak

  • Ta utgangspunkt i mal som finnes i 360 ->

Titler (utforming)

Sak                                     

  • Serverings/skjenkebevilling – firmanavn – org.nr – navn skjenkested/serveringsted

Dokument/vedlegg       

  • Hva omhandler dokumentet?
  • Vedtak om (innvilgelse av) skjenkebevilling
  • Ber om ytterligere dokumentasjon – styrer/stedfortreder, i forbindelse med klage, grunneiers tillatelse
  • Oversender ytterligere opplysninger – styrer/stedfortreder, i forbindelse med klage, grunneiers tillatelse, informasjon/opplysninger om….
  • Etc.
     

Definisjoner

 

Vedlegg og referanser

Bevilling: Hvordan ta kunnskapsprøven i alkohol og etablererprøven, samt lage diplom.

Bevillling: Skjenkebevilling

Bevilling: Kontrollrapporter - tildeling av prikker

Bevilling: Serveringsbevilling

Alkoholloven med kommentarer, Helsedirektoratet.