Hensikt
Hensikten med dette dokumentet er å sikre at vi får rett behandling av søknader som kommer inn, når det gjelder skjenke- og serveringsbevillinger.
Gjelder for
Dette dokumentet gjelder alle ansatte som jobbe med bevilling.
Ansvar for gjennomføring
Fagansvarlig for bevilling har ansvaret for gjennomføringen.
Beskrivelse
Gå igjennom søknadsskjema m/vedlegg – mangler opplysninger/dokumentasjon?
- Avtaler ang. overdragelsen, eierskifte
- Leiekontrakt, grunneiers tillatelse til uteservering
- Bekreftelse på bestått kunnskapsprøve for styrer og stedfortreder (skjenke- og salgsbevilling)
- Bekreftelse på bestått etablererprøve for daglig leder (serveringsbevilling)
- Dokumentasjon på styrers og stedfortreders tilknytning til serveringsstedet, for eksempel arbeidsavtale
- Bruksgodkjennelse fra plan- og bygningsetaten (for lokaler som ikke er regulert til servering)
- Uttalelse fra Miljørettet helsevern, hvor konsept/endringer i konsept kan medføre støy/lukt.
- Plantegninger over lokalets areal og funksjoner. Bord og stoler skal være inntegnet.
- Beregning av persontall fra godkjent firma (gjelder ikke salgsbevilling). For mer informasjon se under.
- Kopi av registreringen hos Mattilsynet.
Vær oppmerksom på eiersammensetning
- Opplysninger i søknadsskjema
- Brønnøysundregisteret, se bla. kunngjøringer og eierforhold
- Proff forvalt – Eierposter, Juridiske roller
- Kontroller om eierforhold som er oppgitt i søknadsskjema/vedlegg stemmer overens med opplysninger i proff forvalt.
- Det kan forekomme bakenforliggende forhold, for eksempel at det er eiere bak et aksjeselskap, eller der driftsselskapet er helt eller delvis eid av andre selskaper
- Dersom eierforhold i søknad ikke stemmer overens med opplysninger i proff-forvalt; be i første omgang virksomheten om en forklaring og dokumentasjon på eierforhold.
- Informer evt. skatteetaten og be om at eierforhold sjekkes opp i og om en tilbakemelding/oversendelse av riktige eierforhold
Ulike typer selskap
- Enkelpersonforetak – kun en` eier (fysisk)
- Aksjeselskap – Kan ha en` eller flere eiere, både fysiske og juridiske personer
- ASA (Allmennaksjeselskap) – Kan ha en` eller flere eiere, både fysiske og juridiske personer
- ANS (Ansvarlig selskap), DA (Delt ansvar) og SA (Samvirkeforetak) – Har minst to eiere, både fysisk og juridiske personer
- NUF (norskregistrert utenlandsk foretak) – Utenlandske foretak som skal drive virksomhet i Norge, både fysiske og juridiske personer
- Ideelle organisasjonsformer; lag, stiftelser, forening hvor målet ikke er å gå med overskudd, juridiske personer, med fysiske personer i styre (styreleder sjekkes)
Hvem har vesentlig innflytelse, jf. alkl. § 1-7b
- Eiere (av vesentlig del), selskap som driver virksomheten, styreledere og daglig leder (alltid)
- Nærstående sin innflytelse kan tas hensyn til i vurderingen av om en person har vesentlig innflytelse;
- «Nærstående» er;
- ektefelle, samboere, slektninger i rett oppstigende eller nedstigende linje,
- søsken + deres ektefeller/samboer
Be om uttalelser fra:
- skatteetaten, bruk mal i p360
- politi, bruk mal i p360
- sosialtjenesten, spesielt ved nyetableringer i områder og/eller lokaler som tidligere ikke har blitt benyttet som skjenkested, send e-post til Bernt.Erik.Klokkervold@kristiansand.kommune.no
I enkelte tilfeller skal andre enheter kontaktes:
Utforming av vedtak
- Ta utgangspunkt i mal som finnes i 360 ->
Titler (utforming)
Sak
- Serverings/skjenkebevilling – firmanavn – org.nr – navn skjenkested/serveringsted
Dokument/vedlegg
- Hva omhandler dokumentet?
- Vedtak om (innvilgelse av) skjenkebevilling
- Ber om ytterligere dokumentasjon – styrer/stedfortreder, i forbindelse med klage, grunneiers tillatelse
- Oversender ytterligere opplysninger – styrer/stedfortreder, i forbindelse med klage, grunneiers tillatelse, informasjon/opplysninger om….
- Etc.
Definisjoner
Vedlegg og referanser
Bevilling: Hvordan ta kunnskapsprøven i alkohol og etablererprøven, samt lage diplom.
Bevillling: Skjenkebevilling
Bevilling: Kontrollrapporter - tildeling av prikker
Bevilling: Serveringsbevilling
Alkoholloven med kommentarer, Helsedirektoratet.