Kostnadsdekning på reiser i regi av arbeidsgiver - Veileder v. 1.1

Kostnadsdekning på reiser i regi av arbeidsgiver – Veileder

Reglene for reisedekning for kommuneansatte ligger i den sentrale særavtalen SGS 1001 Reiseregulativet.

 

Ikke alt i statens reiseregulativ gjelder automatisk for kommunesektoren

Bestemmelsene i særavtalens § 3 om utgiftsdekning på tjenestereiser henviser til statens særavtale om dekning av utgifter til reise og kost innenlands og statens særavtale om dekning av utgifter til reise og kost utenfor Norge. I SGS 1001 følger det av § 3 at det ikke er alle bestemmelsene i statens reiseregulativ som automatisk vil være gjeldende for kommunesektoren.

Følgende utgifter dekkes på tjenestereiser for kommuneansatte i tråd med bestemmelsene i staten:

  • Utgifter til transport (skyssutlegg)
  • Utgifter til kost
  • Utgifter til overnatting

 

Hva er «arbeidssted»?

Vi skiller mellom fast arbeidssted og ikke-fast arbeidssted. Hvilken type arbeidssted man reiser til avgjør om arbeidsgiver dekker kostnadene til reisen og om arbeidstaker må skatte av dette.  

  • De fleste ansatte har ett fast arbeidssted der man vanligvis møter på arbeid.
  • Noen ansatte har flere faste arbeidssteder.
  • Fast arbeidssted fremgår av arbeidsavtalen.
  • Ikke-fast arbeidssted er steder man reiser til sporadisk, for eksempel hvis man skal på et møte et annet sted i kommunen.

 

Reise mellom hjem og arbeid

Vi skiller mellom to typer reiser når det handler om reise mellom hjem og arbeid; yrkesreiser og arbeidsreiser. Dette gjør vi av hensyn til skatteregler.

  • Yrkesreiser inngår i utøvelsen av yrket. Arbeidsgiver dekker vanligvis kostnadene, og disse er skattefrie for arbeidstaker og trekkfrie for arbeidsgiver.
  • Arbeidsreise er en reise mellom hjem og ett eller flere faste arbeidssteder (til og fra jobb). Arbeidsgiver dekker som hovedregel ikke kostnader til arbeidsreiser. I de tilfellene arbeidsgiver dekker arbeidsreiser, er dette skattepliktig for den ansatte.

 

Dekning av utgifter til transport

Hovedregelen er at det skal benyttes kollektivtransport, men det er anledning til å bruke andre fremkomstmidler. Det er fastsatt kilometergodtgjørelse både for bil og andre fremkomstmidler.

Bruk av egen bil

Satsen for kilometergodtgjørelse forhandles mellom partene i staten hvert år. Oppdatert sats finner man i statens reiseregulativ for reise og kost innenlands, § 6.

Følgende beregningsmåte skal benyttes ved beregning av kilometergodtgjørelse[1]:

  1. Når utgangs- og endepunkt for reisen er egen bolig, beregnes reisegodtgjørelse for hele reisen
  2. Når utgangs- og endepunkt for reisen er arbeidsstedet, beregnes kilometergodtgjørelse fra arbeidsstedet og tilbake til arbeidsstedet. For reisen tur/retur egen bolig tilstås kilometergodtgjørelse for inntil 20 km hver vei.
  3. Når utgangspunkt for reisen er egen bolig og endepunkt arbeidsstedet, beregnes ordinær kilometergodtgjørelse for hele reiser frem til arbeidsstedet. For reisen fra arbeidsstedet og til egen bolig tilstås det kilometergodtgjørelse for inntil 20 km.

Under følger noen eksempler:

  • Reise mellom hjem og ett eller flere faste arbeidssteder regnes som arbeidsreise og dekkes ikke av arbeidsgiver. Dette gjelder også for ansatte som har inngått avtale om fast bruk av egen bil i tjenesten.
  • Dersom ansatte tilbringer hele arbeidsdagen på ett eller flere ikke-faste arbeidssteder, er dette å regne som yrkesreise. Hele reisen tur-retur egen bolig og ikke-fast(e) arbeidssted(er) dekkes av arbeidsgiver og er skattefri. Jf. punkt 1 ovenfor. Det samme gjelder hvis den ansatte bare er innom fast arbeidssted for å hente noe. 
  • Dersom ansatte i løpet av en arbeidsdag er både på fast arbeidssted og ikke-fast arbeidssted og derfor tar med egen bil til bruk på tjenestereisen, vil deler av reisen være å anse som arbeidsreise og deler av reisen yrkesreise. Det betyr at når man fører reiseregning/kjørebok, man splitte opp reisen i en skattefri og skattepliktig del i henhold til skattebetalingslovens regler.
  • Expense er tilpasset dette forholdet. Når man velger bilgodtgjørelse, bruker man nedtrekksmenyen og velger enten vanlig skattefri/trekkfri bilgodtgjørelse for yrkesreisen eller "bilgodtgjørelse hjem/arbeid trekkpliktig" for inntil 20 km av reisen mellom fast arbeidssted og hjem som er en skattepliktig arbeidsreise. Følgende gjelder:  
    • Hele reisen mellom fast arbeidssted og ikke-fast arbeidssted dekkes av arbeidsgiver (Yrkesreise - Skattefritt) Jf. Punkt 2 ovenfor.
    • Reise mellom hjem og fast arbeidssted dekkes med inntil 20 km hver vei (Arbeidsreise - Skattepliktig) Jf. Punkt 2 og 3 ovenfor.
    • Direkte reise mellom hjem og ikke-fast arbeidssted dekkes av arbeidsgiver. (Yrkesreise - Skattefritt) Jf. Punkt 3 ovenfor.

 

Bruk av andre egne fremkomstmidler

Merk at det kun gis godtgjøring for bruk av motoriserte fremkomstmidler, ikke el-drevet/elektriske fremkomstmidler slik som elektrisk motorsykkel, moped, sykkel eller lignende.

Gjeldende sats for kilometergodtgjørelse for andre egne fremkomstmidler finner man i statens reiseregulativ for reise og kost innenlands, § 7.

 

Dekning av utgifter til kost

For å få dekket utgifter til kost, må reisen være en tjenestereise, avstanden lenger enn 15 km og reisen vare over 6 timer. Dersom alle disse kriteriene er oppfylt, dekkes udokumenterte utgifter til kost etter gjeldende satser i statens særavtale om dekning av utgifter til reise og kost innenlands § 9 og statens særavtale om dekning av utgifter til reise og kost utenfor Norge § 8.

Dersom enkeltmåltider er dekket av andre enn arbeidstaker selv, foretas det måltidstrekk tilsvarende 20 % for frokost, 30 % for lunsj og 50 % for middag av den aktuelle satsen som tilstås. Dette gjøres under «diett» i reiseregningssystemet.

Det gis kostgodtgjørelse per døgn når reisen varer mer enn 6 timer. I statens særavtale pkt. 9.2.2 § 2 defineres døgn som «24 timer fra reisen starter». Det betyr at dersom reisen ikke varer utover 6 timer påfølgende døgn, har man kun rett på kostgodtgjørelse for det første døgnet.

I forbindelse med utfylling av reiseregning i reiseregningssystemet Expense, er det viktig å være nøye med å registrere riktig start- og slutttidspunkt for reisen, adressen man reiser fra og til, antall kilometer og måltidstrekk dersom man får mat. Dersom målet for reisen er et allment kjent bygg som Rådhuset Tangvall eller Stortinget, så kan det være tilstrekkelig i stedet for adresse. Den ansatte som har vært på reise må selv foreta måltidstrekket i reiseregningen. Se også prosedyren for Expense utfylling reiseregning/bilgodtgjøring. 

 

Dekning av utgifter til overnatting

Overnatting på hotell og lignende dekkes etter regning i henhold til reglement for utlegg for ansatte. Unntaket fra denne regelen er de tilfellene hvor arrangementet (formålet med reisen) også inkluderer overnatting.
 

Refusjon av utlegg i forbindelse med reiser i regi av arbeidsgiver

Reiser bestilles gjennom Berg-Hansens nettportal for de reisemåtene det er mulig.

Dersom ansatte helt eller delvis legger ut for reisen selv eller har utlegg på reisen som skal dekkes av arbeidsgiver, skal dette håndteres i kommunens reiseregningssystem. Jf. Reglement for refusjon av utlegg. For veiledning i hvordan reiseregningen skal fylles ut – se prosedyren for Expense utfylling reiseregning/bilgodtgjøring.

 

Vedlegg og referanser

Referanser

[1] Kilde: Departementets kommentar til § 6 i statens reiseregulativ

 

Vedlegg

SGS 1001 Reiseregulativet

Statens særavtale om dekning av utgifter til reise og kost innenlands

Statens særavtale om dekning av utgifter til reise og kost utenfor Norge

KF infoserie sin temaside om reise- og kostgodtgjørelse

Reiser i regi av arbeidsgiver - reglement (Ikke tilgjengelig)

Studietur, planlegging - reglement

Kompetanseheving - reglement

Kompensasjon for bruk av egen bil i tjenesten - rutine

Følge av pasient, klient, bruker, elev, barn og ungdom - rutine

Refusjon av utlegg for ansatte - reglement

E-læring om reiseregning (Visma Expense)