Temperaturmåleren består av kartleggingsskjema og gruppesamtale og er et verktøy for å jobbe med det psykososiale arbeidsmiljøet på en arbeidsplass. Verktøyet skal være til hjelp for å finne fram til viktige temaer for å drøfte videreutvikling av arbeidsmiljøet. Prosessen for Temperaturmåleren har 4 deler (delprosesser); planlegging, kartlegging (temavelgeren), gruppesamtale, oppfølging.
Kartleggingskjemaet som de ansatte skal besvare er inndelt i på fire temaer (arbeidsmiljøets fire dimensjoner):
Kartleggingskjemaet gir kun et "øyeblikksbilde" og gir ikke eksakt kunnskap om konkrete forhold i arbeidsmiljøet. Kartleggingen skal kun brukes til intern oppfølging og resultatene skal ikke sammenlignes med andre arbeidsplasser. For at Temperaturmåleren skal virke hensiktsmessig er det viktig å gjennomføre hele prosessen og ikke kun deler av den (f.eks. kartleggingsskjema).
Besvarelsen av Temperaturmåleren skal være anonym. I små avdelinger under 7 personer bør det vurderes å gjøre undersøkelsen sammen med andre avdelinger.
For å sikre anomymiteten samler verneombudet inn dersom det brukes papirskjema.
Ingen navn registreres i undersøkelsen ved bruk av digitialt skjema, og det er ingen ting som kan knytte den enkelte ansatte til svarene i undersøkelsen. Dersom færre enn 7 personer har besvart det digitale skjemaet får du ingen rapport.
Personal ved avdeling for organisasjonsutvikling (OU) sammen med partssammensatt ressursgruppe har fått ansvaret for bruk av Temperaturmåleren.
Kontaktpersoner:
Du kan også kontakte Personal: post.personal@kristiansand.kommune.no
Psykososialt arbeidsmiljø: en gjensidig påvirkning mellom arbeidsmiljøets fire dimensjoner; personlig utvikling, sosiale samspill, organisatoriske forhold og organisasjonskultur.
Gruppesamtale: en dialogprosess mellom leder og de ansatte der en velger ut tema fra Temperaturmåleren som drøftes for å videreutvikle arbeidsmiljøet og lage tiltak.
Introduksjonsvideo om Temperaturmåleren
Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)
Temperaturmåleren er utarbeidet av psykologspesialist Bente Wolstad som et verktøy i håndboka for psykososialt arbeidsmiljø i Fylkeskommunen i Vest- Agder i 2015. Inspirasjon til kartleggingsskjemaet er hentet fra QPS (generelt spørreskjema om psykologiske og sosiale faktorer).
Inspirasjonen til Gruppesamtaleverktøyet er hentet fra løsningsfokusert tilnærming jfr. Gro Jonsrud Langslet.